stomatološka ordinacija Čeović apikotomija i alveotomija

Alveotomija je kirurški zahvat kojim se vade impaktirani umnjaci. Impaktirani umnjaci mogu biti bezbolni i normalno niknuti u zubni luk. Međutim, kad im je smjer nicanja nepovoljan ili nema dovoljno mjesta za nicanje, mogu izazvati simptome poput bola i oticanja.

Apikotomija je operativni zahvat kojim se odstranjuje vrh korijena zajedno s patološkim tkivom (granulom, cistom) koje se razvilo oko njega. Patološki proces najčešće nastaje nakon neadekvatne endodontske terapije ili neliječenja zuba ako je avitalan. Apikotomija daje mogućnost očuvanja zuba koji je bio indiciran za vađenje nakon što se ne može konzervativno izliječiti. Otprilike 2 sata nakon apiktomije preporučuje se popiti neki analgetik kako bi se izbjegao mogući bol nakon prestanka djelovanja injekcije. Preporučuje se Voltaren, Ketonal, Neofen, dok Aspirin treba izbjegavati zbog mogućega krvarenja. Iste analgetike nastavite uzimati kako je preporučeno u uputama i tijekom idućega dana.

Ne smije se piti ništa vruće i ništa jako hladno 24 sata nakon zahvata. Higijenu treba posebno dobro održavati četkanjem zuba, a ranu prijeći sa štapićem za uši namočenim u 3 %-tni vodikov peroksid, Heksoral ili Curasept. Kod zašivenih rana dopušteno je ispiranje i mućkanje s tima tekućinama.

Nemojte podizati usnicu kako biste vidjeli končiće jer mogu puknuti.

Odmah nakon zahvata i idućih 12 sati poželjni su hladni oblozi. Moguć je otok i krvavi podljev koji su normalni kod većih zahvata. Pušenje po mogućnosti izbjegavajte 8 sati nakon zahvata.

Image by freepic.diller on Freepik