stomatološka ordinacija Čeović problemi s umnjacima

Umnjaci su posljednji osmi zubi koji se razvijaju i pojavljuju u ustima. Najčešće rastu između 17. i 25. godine, u životnoj dobi koja se naziva “doba mudrosti” prema kojoj su i dobili ime. Umnjake ne treba vaditi ako izrastu u cijelosti, ako su funkcionalni, ne uzrokuju bolove, nisu zahvaćeni karijesom, pravilnog su položaja i dostupni su za čišćenje.

O UMNJACIMA

Umnjaci su treći i posljednji kutnjaci i često se nazivaju “osmice”. Nalaze se u stražnjem dijelu čeljusti i to su najjači kutnjaci koje imamo. Ukoliko imaju nepravilno poravnanje mogu biti uzrokom nelagode kao i drugih ozbiljnih problema. Budući da umnjaci nisu kao ostali zubi, pa ukoliko je potrebno njihovo vađenje posvećuje je poseban oprez. U najsloženijim slučajevima, vađenje umnjaka obaviti će oralni kirurg, zahvatom koji se naziva alveotomija.

KADA SE VADE UMNJACI

Nekada su ljudima umnjaci bili savršen “alata” za usitnjavanje krute hrane i prehranu. Promjenom prehrambenih navika i samih namirnica, umnjaci današnjem modernom čovjeku zapravo više nisu potrebni. U većini slučajeva, impaktirani umnjaci (postoji barijera zbog koje ne mogu pravilno izrasti, npr. drugi zub ili čeljust) su glavni razlog za alveotomiju (kirurški zahvat kojim se uklanjanju umnjaci). Simptomi koji mogu ukazivati na impaktirane umnjake su sljedeći:

 • neobjašnjivo loš zadah
 • krvarenje desni
 • neugodan okus u ustima.
 • bol u području čeljusti
 • natečene ili izrazito osjetljive desni
 • stalne upale umnjaka

Za pravilno i objektivno utvrđivanje stanja s umnjacima posjetite stomatologa koji će moći dati procjenu jesu li umnjaci pravilno izrasli, odnosno imaju li uvjete za pravilno izrastanje. Ukoliko su impaktirani, vađenje će na žalost biti jedina opcija. Najčešći razlozi za vađenje umnjaka su:

 • infekcije i/ili bolesti desni
 • neizlječivi karijes
 • ciste, tumori i druga oboljenja
 • oštećenja okolnih zubi

PRIPREMA ZA VAĐENJE UMNJAKA

Kada se utvrdi da je potrebna alveotomija, razgovarajte sa svojim stomatologom o tijeku operacije i što će sve dešavati. Svakako potražite savjet treba li prestati uzimati redovnu terapiju kroničnih bolesti ukoliko one postoje. Oralnom kirurgu na dan operacije treba ići s nekim tko će moći pacijenta na siguran i brz način vratiti kući. Ako to nije mogući, preporuka je koristi taksi ili javni prijevoz. Ovo je važno jer se prije operacije koristiti neki oblik lokalne anestezije ili svjesne sedacije.

OPORAVAK

Prvog dana nakon vađenja umnjaka, stvaramo preduvjete uspješnog oporavka u idućih 10-tak dana. U prvom danu dolazi do zgrušavanje krvi oko mjesta gdje su nekada bili umnjaci. Nikako ne treba dodirivati ranu, nije preporučeno pranje zubi, kao niti ispiranje usne šupljine. Ono što je moguće je uzimanje lijekova za ublažavanje boli, a po preporuci stomatologa, odnosno oralnog kirurga. U svakom slučaju to je dan za odmor i opuštanje.

U slučaju pojave oteklina oko usta ili čeljusti, možemo si pomoći držanjem vrećica leda na oteklini (oko 15 minuta). Prvog dana svakako bi trebalo izbjegavati i slijedeće:

 • konzumiranje alkohola i pušenje
 • fizički napor
 • slamku za konzumiranje vode ili napitka
 • jako hladno ili jako vruće jelo ili napitak
 • jesti tvrdu i/ili gustu hranu
 • četkanje zubi, čišćenje koncem, ispiranje usne šupljine ili pljuvanje

Rizik za pojavu infekciju obično je tijekom prvih 3 do 4 dana od operacije. Infekcija rane nije neuobičajena pojava, no ona može usporiti zacjeljivanje. Kada nastane infekcija, simptomi mogu uključivati ​​pojačano krvarenje, pojačanu bol, curenje gnoja iz nosa ili same rane. Odmah se treba javiti svojem stomatologu ili oralnom kirurgu.

Kako će dani odmicati, tako je moguće postupno vračanje  normalnim aktivnostima. Nakon sedam do osam dana život bi trebao imati potpuno normalan ritam, ali i dalje treba biti oprezan s ranama koje još u tom vremenu nisu potpuno zacijelile.

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)