stomatološka ordinacija Čeović - granulom zuba

Ukratko, granulom zuba je bakterijska infekcija vrha korijena zuba, gdje se stvara nakupina ispunjena gnojem. Nastaje prodiranje bakterija kroz oštećenu caklinu u dentin odakle prodiru u živac zuba i na kraju do vrha korijena zuba. Najčešći uzrok pojave granuloma je neliječeni karijes odnosno loša higijena zubi i usne šupljine.  Osim bakterijskih infekcija, do granuloma može doći i nakon udaraca ili ozljeda zuba.

SIMPTOMI GRANULOMA

Na samom početku stvaranja granuloma nema gotovo nikakvih simptoma,  povremeno se može pojaviti bol, a na zubu zakvačenim karijesom vidljivo je propadanja zuba. Granulom može proći neopaženo i duže vrijeme, ali to ne čini situacija bezopasnom, ne samo za zdravlje zahvaćenog zuba, već može biti opasno za opće stanje. 

Javljanje intenzivne boli u zubu  nakon konzumiranja toplog ili hladnog  (čaj, juha, sladoled, jako rashlađeno piće i sl.) ne zaboravlja se lako. Takvo iskustvo za  posljedicu ima izbjegavanje tople, hladne, slatke ili kisele hrane i napitaka. Pojava intenzivne boli najčešće  ukazuje kako je riječ o granulomu zuba i savjetujemo hitni odlazak stomatologu radi utvrđivanja stanja i što hitnijeg saniranja zuba. Izbjegavanje konzumacije napitaka i hrane koja bi mogla ponovna izazvati bol ili uzimanje analgetika, neće izliječiti uzrok, već samo smanjiti simptome.

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
javljanje intenzivne boli na toplo ili hladno može biti simptom granuloma
stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
oticanje dijela lica vrlo je ozbiljno stanje, potrebno je odmah potražiti pomoć stomatologa

Najteži oblici granuloma mogu se manifestirati oticanjem, pulsirajućom boli i lezijama na desnima. Bolna upala najčešće se javlja tek nakon što bakterije dopru do zubnog živca.

RIZICI ZANEMARIVANJA SIMPTOMA GRANULOMA

Ukoliko se zanemaruju simptomi koji ukazuju na moguć razvoj ili postojanje granuloma, može se dogoditi da iz kronične prijeđe u akutnu fazu formirajući apsces.  Ovakva je situacija visoko rizična za cjelokupno zdravlje, ukoliko se  lokalizirana infekcija proširi na drugo područje u tijelu.

formiran apsces

Granulom uvijek treba shvatiti ozbiljno, posebno kod kompromitiranog imunološkog sustava ili postojanja kroničnih bolesti.

Brza reakcija na prve simptome i brzo otkrivanje granuloma ima odličnu prognozu u liječenju, i izbjegavanje mogućih  komplikacija te ugrožavanje općeg stanja.

Ako se granulom ne liječi pravovremeno, može se proširiti i u okolnu kost.

LIJEČENJE GRANULOMA

Svi oblici liječenja granuloma imaju za cilj spašavanje  oštećenog zuba kako bi se izbjeglo njegovo potpuno propadanje, odnosno neizbježno kompletno vađenje zuba.

 • Endodontski tretman

Stomatolog će prije endodontskog tretmana napraviti rendgensku snimku bolesnog zuba kako bi imao bolji uvid u stanje. Endodontska terapija u osnovi je otvaranja zuba radi uklanjanja inficiranog zubnog tkiva i odstranjivanja upaljene zubne pulpe.

Ovisno o situaciji, terapija može početi otvaranjem zuba i stavljanja medikamenta koji će umrtviti živac zahvaćenog zuba. Nakon desetak dana djelovanja na živac,  uklanja se medikament i može se početi s kemijskim i mehaničkim čišćenjem korijenskih kanala od bakterije i inficiranog dentina. Nakon čišćenja i oblikovanja kanala,  stomatolog će ih ispuniti biokompatibilnim materijalom kako bi se spriječila ponovna infekcija. Kada su korijenski kanali sanirani, zub se zatvara plombom.

Ukoliko je uklonjen veći dio zuba zahvaćenog karijesom, biti će potrebno nadograditi ili restaurirati krunicu zuba. Krunica ili most mogu biti rješenje takvog funkcionalnog i estetskog problema.

Endodoncija je suvremeni način liječenja i osigurava bezbolni tretman u maksimalno dva ili tri dolaska stomatologu, ovisno o stanju zuba. Osjetljivosti na zagriz, kao i na toplo ili hladno , moguća je nakon tretmana, ali to su normalne senzacije koje će nestati same od sebe nakon nekoliko dana. Stomatolog  u takvim situacijama može, ako smatra potrebnim,  uvesti antibiotsku terapiju.

 • Apikotomija zuba

U situacijama kada se upalni procesi, bolovi i otekline nastavljaju pojavljivati i nakon liječenje korijenskog kanala , jedino preostalo rješenje je apikotomija zuba – odstranjivanje vrha korijena zuba zajedno sa postojećim granulomom.

Apikotomija je u osnovi operativni zahvata, radi se u lokalnoj anesteziji i bezbolan je. Nakon odstranjivanja vrha korijena zuba i postojećeg granuloma, slijedi ispiranje fiziološkom otopinom  zahvatom obuhvaćenog područja i šivanje rane.

Nakon apikotomije zuba, potrebno je voditi brigu o svakodnevnoj oralnoj higijeni kako ne bi ponovno došlo do infekcije. Moguće je ispirati usta i slanom vodom, čajem od kadulje ili antiseptikom. Preporučuje se konzumiranje mlake mekane hrane,  izbjegavanje vrućih  napitka te suzdržavanje od pušenja cigareta i konzumiranje alkohola.

AKO NIŠTA NE POMOGNE…

Ako niti jedan zahvat nije pomogao, tada je neizbježno vađenje cijeloga zuba. Upravo kako bi se izbjegla ovakva situacija, ne smiju se zanemarivati simptomi koji mogu ukazivati na postojanje ili razvoj granuloma. Redovita posjeta stomatologu, barem dva puta godišnje, uz redovito pravilno održavanje oralne higijene, najbolja je prevencija bolesti zubi i desni. Više o vađenju zuba možete pročitati ovdje.

NARUČITE SE NA PREVETIVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)