stomatološka ordinacija Čeović-pukotina na caklini

Ako ste primijetili na zubima vertikalne linije, vjerojatno se radi o plitkim pukotinama na površini zuba koje zahvaćaju samo vanjski sloj zuba, caklinu, i ne ulaze u dentin. To znači kako ne ostavljaju nikakvu štetu i neće naškoditi zdravlju oralne šupljine. Općenito govoreći, nema razloga za brigu. Ove pukotine same po sebi ne predstavljaju ozbiljan problem, ne izazivaju bol i neće biti uzrokom nekih drugih dentalnih problema.

Ove pukotine razlikuju se od vertikalnih fraktura zuba kada je zahvaćen cijeli zub, a tada se često javljaju bol tijekom žvakanja ili pritiska, pomičnosti zuba, osjetljivosti na promjene temperature itd.

KAKO NASTAJU PUKOTINE NA CAKLINI ZUBA

Najčešće nastaju zbog prejakih žvačnih sila, što može upućivati na i druge probleme (prejako stiskanje zubi, škripanje zubima i sl.). Više-manje svi imamo poneku ne baš dobru naviku, pa tako nastanku pukotina na caklini mogu „pomoći“ jako  grizenje (olovaka, nokti, led…). Nagla promjene temperature na površini zuba također može biti uzrokom nastanka pukotina na caklini (npr. nakon par žlica vruće juhe popijete vrlo hladan napitak).  Kako bi izbjegli nastanak pukotina, jednostavno izbjegavajte nabrojene i njima slične navike. Pukotine na caklini zuba češće su i brojnije kod starijih ljudi kod kojih je veće kumulativno djelovanje žvačnog opterećenja.

stomatološka ordinacija Čeović - navike koje štete zubima
stomatološka ordinacija Čeović - navike koje štete zubima
stomatološka ordinacija Čeović-pukotina na caklini

KAKO SE RIJEŠITI PUKOTINA NA CAKLINI ZUBA

stomatološka ordinacija Čeović-pukotina na caklini
Pukotine na caklaini često ne zahtijevaju nikakvu terapiju, no ponekad mogu postati estetski problem

Ovakve pukotine na caklini često ne zahtijevaju nikakvu terapiju, no istina je kako neće spontano nestati. Ponekad mogu postati estetski problem, posebno kad pigmenti iz hrane zaostanu u prostoru pukotine i tada postanu vidljivije. U takvim slučajevima preporučujemo kao najmanje invazivnu metodu izbjeljivanje zubi jer se ti lomovi vide zbog ulaska nečistoća u pukotinu. Izbjeljivanjem će se popuniti te pukotine i neće više biti vidljive.

Alternativa izbjeljivanju zubi je dodatno poliranje površine cakline na koju se lijepi estetski ispun ili keramička ljuskica, što će pokriti prednju plohu zuba i riješit estetski problem.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)