zubni konac

Upotreba zubnoga konca  višestruko je korisna „ovisnost”, a o njegovoj pravilnoj uporabi članak  je napisala dr. Živana Živković-Čeović, dr. dent. medicine, iz stomatološka ordinacija Čeović.

Članak je objavljen u časopisu “Smile”, u lipnju 2012. godine,  koji prenosimo u cijelosti.

“Danas kad u ponudi imamo najrazličitije vrste četkica, pasta za zube, tuševa i imamo sve uvjete za savršeno održavanje higijene. Uvjeriti nekoga da će upravo konac biti onaj koji djelo krasi, zaista je teško. Čišćenje zuba koncem čini se jako komplicirano i to je glavni razlog zašto se njime koristi samo dvadesetak posto pacijenata. To je i razlog zbog kojega sam se odlučila pisati o ovoj temi. Dakle, prvo vas moramo osvijestiti i uvjeriti u višestruku korist od redovitoga „flosanja“zuba. Čišćenje zuba četkicom i pastom spada u osnovnu njegu zuba i usne šupljine. Nažalost to nije dovoljno da bi se odstranili ostatci (najčešće) vlaknaste hrane koja se nabije između čvrstih zubnih kontakata. To je ujedno i mjesto najčešćega početka kariozne lezije i kod zdravih i kod već popravljanih zuba (u stručnoj terminologiji primarni i sekundarni  karijes).

Ostat ćete iznenađeni kada vidite što sve ostaje na koncu i pitat ćete se kako ste dosad živjeli bez njega. Dajte  si vremena i uložite trud kako bi savladali tehniku pravilnog korištenja konca. Neka vas početna nespretnost ne obeshrabri. Budite uporni i za kratko vrijeme će vam to postati rutina. Neće vam trebati više od tridesetak sekundi nakon četkanja, a svi zubni kontakti bit će očišćeni.

Koji konac koristiti, to prepuštam vama na izbor. U ponudi postoje konci raznih proizvođača, različite debljine, navoštani i nenavoštani. Osobno preporučujem Oral B navoštani konac koji se lako prilagođava površini zuba i idealne je debljine.

Benefiti, koje ćete ubrzo osjetiti, su višestruki. Puno ćete ranije moći primijetiti da s vašim zubima nešto nije u redu i da trebate posjetiti stomatologa. Ukoliko konac ima neugodan miris, ukoliko se lista, trga i zapinje, znak je da trebate reagirati. Znatno će se produžiti i vijek trajanja postojećih ispuna ukoliko na njihovom spoju sa zubom neće biti ostataka hrane. Mnogi ljudi koje sam uspjela nagovoriti da koriste konac kažu da bi na put rađe zaboravili ponijeti četkicu nego konac. Jednom kad se naviknete na flosanje, postajete o njemu ovisni. A ovo je zaista korisna ovisnost.”