stomatološka ordinacija Čeović savjeti za lijep osmjeh

U stomatološkoj ordinaciji Čeović imamo puno savjeta za lijep osmijeh, koji sigurno obuhvaćaju dobru oralnu higijenu, pravilno i redovito pranje zuba, redovito uklanjanje kamenca i zubnoga plaka. Čišćenje međuzubnoga prostora koncem učinit će vaš osmijeh ljepšim.

Da biste imali zdrave i lijepe zube, poslušajte naše savjete:

1. Redovito perite zube
Pravilna higijena podrazumijeva pranje zuba poslije svakoga jela, a obavezno dva puta dnevno, ujutro i navečer. Odaberite pastu za zube koja sadržava fluor zbog zaštite zuba od karijesa. Triklofan je odličan za prevenciju gingivitisa, dok je za kontrolu stvaranja zubnoga kamenca odgovoran tetranatrium-pirofosfat.

2. Izbjegavajte “neprijatelje osmijeha”
Konzumiranje kave, čaja, crnoga vina i cigareta dovodi do promjene boje zubne cakline. Zato ih izbjegavajte. Gazirani napitci i južno voće također ugrožavaju zubnu caklinu. Djelovanje kiselina možete ublažiti ako ih uzimate s drugim namirnicama.

3. Koristite se zubnim koncem
Da biste očistili prostor između zuba od bakterija, svakodnevno se koristite zubnim koncem. Upotrebom konca smanjujete mogućnost nastanka karijesa i upale desni. Ako tijekom čišćenja osjetite bol desni, uzrok je debljina konca, pri kupovini odaberite konac koji odgovara razmaku vaših zuba.

4. Čistite jezik od bakterija
Prilikom pranja zuba očistite jezik i uklonite s njega naslage hrane i bakterija. Počnite od prostora koji je sasvim blizu korijenu jezika, od sredine prema krajevima. Postoje četkice za zube koje su posebno konstruirane za tu namjenu.

5. Redovno posjećujte stomatologa
Stomatološki pregled je od esencijalnog značaja zbog pravodobnog uočavanja bolesti zuba i desni. Čim primjetite da je na nekom zubu caklina oštećena ili da je došlo do promjene boje zubne cakline, odmah posjetite Vašeg stomatologa. Znak za odlazak stomatologu je i trenutni bol koji se javlja kad konzumirate nešto vruće ili hladno.

Image by drobotdean on Freepik