stomatološka ordinacija Čeović izbjeljivanje zubi

Osmijeh je ukras svakog lica i svi oko nas će ga primijeti. Lijep osmijeh s blistavim bijelim zubima, utječe na socijalnu interakciju, našu pouzdanost i osjećaj zadovoljstva. Genetska predispozicija, loša oralna higijena, patološka stanja, prirodno trošenje zubne cakline, nezdrave navike te  loša prehrana, najviše utječu na tamnjenje zubi, a izbjeljivanje zubi je najčešća rješenje problema. 

TRETMAN IZBJELJIVANJA ZUBI

Izbjeljivanje zubi je kozmetički zahvat kojim se prirodna boja zuba prosvjetljuje za nekoliko nijansi. U stomatološkoj ordinaciji Čeović imamo bogato iskustvo s ovim postupkom. U tu svrhu koriste se gelovi na bazi karbamid peroksida ili vodikova peroksida u različitim koncentracijama. Gelovi na površini zuba razgrađuju i otpuštaju kisik, koji prodire u caklinu i izbjeljuje dentin do željene nijanse. Reakcija se ubrzava djelovanjem posebne lampe kojom se zubi osvjetljavaju tijekom tretmana.

Postoji i mogućnost izbjeljivanja zuba posebnim individualnim udlaga u koje se stavlja gel, a pacijent ih nosi kod kuće. Nakon tretmana zubi mogu biti dan-dva pojačano osjetljivi, pa se preporučuje korištenje fluornih pasta.

stomatološka ordinacija Čeović izbjeljivanje zubi
ubrzavanje izbjeljivanja djelovanjem posebne lampe kojom se zubi osvjetljavaju tijekom tretmana

PRIJE TRETMANA IZBJELJIVANJA ZUBI

Izbjeljivanje nije dugoročno rešenje, njime će se ukloniti mrlje sa zubi, ali se neće spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje. Rezultati tretmana izbjeljivanja zubi trajati će, ovisno o našim navikama, u prosjeku godinu dana do najviše dvije godine. Prije tretmana,  stomatolog će pripremiti zube, to uključuje:

 • detaljan pregled zubi
 • poliranje zubi
 • zaštitu sluznice usne šupljine i zubnog mesa
 • skidanje kamenca i naslaga
stomatološka ordinacija Čeović poliranje zubi
poliranje zubi
stomatološka ordinacija Čeović skidanje zubnog kamenca
skidanje kamenca i naslaga
stomatološka ordinacija Čeović posjeta stomatologu
detaljan pregled zubi

KAKO ODRŽATI ZUBE BIJELIMA

Nakon tretmana izbjeljivanja zubi preporuka je jedan do dva dana izbjegavati konzumaciju namirnica i pića koje mogu izazvati tamnjenje zubi.  Najčešće se to odnosi na kavu i tamne čajeve, pušenje duhana, obojena gazirana pića, izbjegavanje začina s jakim pigmentima (npr. kurkuma, bobičasto voće).Redovna higijena usne šupljine i pravilno četkanje zubi najbolji je način sprječavanja ponovne (ili ubrzane) pigmentacija zubi, pa se tako preporučuje:

 • pranje zubi najmanje dva puta dnevno
 • čišćenje zubi nakon svakog obroka, a stomatolozi preporučuju ispiranje zubi vodom nakon konzumiranja kave, crnog vina ili bilo koje druge hrane koja može obojiti zube
 • izbjegavate pušenje i korištenje proizvoda od duhana
 • izbjegavanje namirnica sa velikom količinom šećera
stomatološka ordinacija Čeović prestani pušiti duhan
prestanite pušiti
stomatološka ordinacija Čeović kava
isperite usta nakon kave, sokova, vina..
stomatološka ordinacija Čeović bobičasto voće
izbjegavajte namirnice bogate šećerom

Čak i kod odlične higijene usne šupljine i redovitog pranja zubi, ne treba izbjegavati redoviti pregledi kod stomatologa, barem dva puta godišnje. Upravo takvi pregledi najbolja su prevencija bolesti zubi i usne šupljine. Na redovnom pregledu stomatolog će, prema potrebi, ukloniti meke zubne naslage, kamenac kao i pigmentaciju zubi.

NAMIRNICE KOJE POMAŽU ODRŽATI BIJELINU ZUBI

Zdravim prehrambenim navikama i izborom određenih namirnica možemo si pomoći u održati zube bijelima. Namirnice koje bi trebali što više imati na našem jelovniku, po mogućnosti svakodnevno, su:

 • Orašasti plodovi – pomažu pri izbjeljivanju zubi, potiču proizvodnju sline koja uravnotežuje Ph vrijednost u ustima (snižava kiselost) i tako spriječava nastanak karijesa. Ipak ne pretjerujte s ovim namirnicama jer su bogate mastima
 • Jabuka – mnogi je zovu i “kraljicom voća”, konzumacijom jabuke mehanički čistimo zube, bogata je kalcijem, fosforom i fluorom koji sprječava karijes i štiti caklinu. Osim jabuke, sve voće i povrće poput kruške, dunje ili mrkve čisti zube i može pomoći u njihovom izbjeljivanju
 • Jagode – enzimi koji se nalaze u jagodama čiste zubne naslage i sadrže vitamin C, koji štiti zubne desni

ŠTO UTJEČE NA TAMNJENJE ZUBI

Neke namirnice mogu narušiti zdravlje zubi i bilo bi ih dobro konzumirati u što manjim količinama. Ukoliko ih ipak koristimo, onda bih bilo najbolje uzeti uz obrok i to u malim količinama, a to su:

 • čisti šećer
 • slatkiši bogati šećerom
 • škrob u različitim oblicima
 • bezalkoholna gazirana  i energetska pića, sirupi (sokovi za razrjeđivanje)
 • alkohol

Bez ikakvo sumnje citrusno voće ima svoje zdravstvene dobrobiti. Kada je u pitanju zdravlje zubi, obilnije konzumiranje agruma, u obliku sokova ili svježih plodova može značajno uništiti zubnu caklinu. Ovo se posebno odnosi na limun, pa je mit o izbjeljivanju zubi limunom samo mit i nikako ne može pomoći bjelini zubi.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)