Osmijeh je ukras svakog lica i svi oko nas će ga primijeti. Lijep osmijeh s blistavim bijelim zubima, utječe na socijalnu interakciju, našu pouzdanost i osjećaj zadovoljstva. Genetska predispozicija, loša oralna higijena, patološka stanja, prirodno trošenje zubne cakline, nezdrave navike te loša prehrana, najviše utječu na tamnjenje zubi, a izbjeljivanje zubi je najčešća rješenje problema.
TRETMAN IZBJELJIVANJA ZUBI
Izbjeljivanje zubi je kozmetički zahvat kojim se prirodna boja zuba prosvjetljuje za nekoliko nijansi. U stomatološkoj ordinaciji Čeović imamo bogato iskustvo s ovim postupkom. U tu svrhu koriste se gelovi na bazi karbamid peroksida ili vodikova peroksida u različitim koncentracijama. Gelovi na površini zuba razgrađuju i otpuštaju kisik, koji prodire u caklinu i izbjeljuje dentin do željene nijanse. Reakcija se ubrzava djelovanjem posebne lampe kojom se zubi osvjetljavaju tijekom tretmana.
Postoji i mogućnost izbjeljivanja zuba posebnim individualnim udlaga u koje se stavlja gel, a pacijent ih nosi kod kuće. Nakon tretmana zubi mogu biti dan-dva pojačano osjetljivi, pa se preporučuje korištenje fluornih pasta.
![stomatološka ordinacija Čeović izbjeljivanje zubi](https://www.ordinacijaceovic.hr/wp-content/uploads/2021/07/stomatoloska-ordinacija-Ceovic-izbjeljivanje-zubi3-1024x512.jpg)
PRIJE TRETMANA IZBJELJIVANJA ZUBI
Izbjeljivanje nije dugoročno rešenje, njime će se ukloniti mrlje sa zubi, ali se neće spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje. Rezultati tretmana izbjeljivanja zubi trajati će, ovisno o našim navikama, u prosjeku godinu dana do najviše dvije godine. Prije tretmana, stomatolog će pripremiti zube, to uključuje:
- detaljan pregled zubi
- poliranje zubi
- zaštitu sluznice usne šupljine i zubnog mesa
- skidanje kamenca i naslaga
KAKO ODRŽATI ZUBE BIJELIMA
Nakon tretmana izbjeljivanja zubi preporuka je jedan do dva dana izbjegavati konzumaciju namirnica i pića koje mogu izazvati tamnjenje zubi. Najčešće se to odnosi na kavu i tamne čajeve, pušenje duhana, obojena gazirana pića, izbjegavanje začina s jakim pigmentima (npr. kurkuma, bobičasto voće).Redovna higijena usne šupljine i pravilno četkanje zubi najbolji je način sprječavanja ponovne (ili ubrzane) pigmentacija zubi, pa se tako preporučuje:
- pranje zubi najmanje dva puta dnevno
- čišćenje zubi nakon svakog obroka, a stomatolozi preporučuju ispiranje zubi vodom nakon konzumiranja kave, crnog vina ili bilo koje druge hrane koja može obojiti zube
- izbjegavate pušenje i korištenje proizvoda od duhana
- izbjegavanje namirnica sa velikom količinom šećera
![stomatološka ordinacija Čeović prestani pušiti duhan](https://www.ordinacijaceovic.hr/wp-content/uploads/2023/02/stomatoloska-ordinacija-Ceovic-prestani-pusiti-duhan-1024x512.jpg)
![stomatološka ordinacija Čeović kava](https://www.ordinacijaceovic.hr/wp-content/uploads/2022/09/stomatoloska-ordinacija-Ceovic-kava-1024x512.jpg)
![stomatološka ordinacija Čeović bobičasto voće](https://www.ordinacijaceovic.hr/wp-content/uploads/2022/09/stomatoloska-ordinacija-Ceovic-bobicasto-voce-1024x512.jpg)
Čak i kod odlične higijene usne šupljine i redovitog pranja zubi, ne treba izbjegavati redoviti pregledi kod stomatologa, barem dva puta godišnje. Upravo takvi pregledi najbolja su prevencija bolesti zubi i usne šupljine. Na redovnom pregledu stomatolog će, prema potrebi, ukloniti meke zubne naslage, kamenac kao i pigmentaciju zubi.
NAMIRNICE KOJE POMAŽU ODRŽATI BIJELINU ZUBI
Zdravim prehrambenim navikama i izborom određenih namirnica možemo si pomoći u održati zube bijelima. Namirnice koje bi trebali što više imati na našem jelovniku, po mogućnosti svakodnevno, su:
- Orašasti plodovi – pomažu pri izbjeljivanju zubi, potiču proizvodnju sline koja uravnotežuje Ph vrijednost u ustima (snižava kiselost) i tako spriječava nastanak karijesa. Ipak ne pretjerujte s ovim namirnicama jer su bogate mastima
- Jabuka – mnogi je zovu i “kraljicom voća”, konzumacijom jabuke mehanički čistimo zube, bogata je kalcijem, fosforom i fluorom koji sprječava karijes i štiti caklinu. Osim jabuke, sve voće i povrće poput kruške, dunje ili mrkve čisti zube i može pomoći u njihovom izbjeljivanju
- Jagode – enzimi koji se nalaze u jagodama čiste zubne naslage i sadrže vitamin C, koji štiti zubne desni
ŠTO UTJEČE NA TAMNJENJE ZUBI
Neke namirnice mogu narušiti zdravlje zubi i bilo bi ih dobro konzumirati u što manjim količinama. Ukoliko ih ipak koristimo, onda bih bilo najbolje uzeti uz obrok i to u malim količinama, a to su:
- čisti šećer
- slatkiši bogati šećerom
- škrob u različitim oblicima
- bezalkoholna gazirana i energetska pića, sirupi (sokovi za razrjeđivanje)
- alkohol
Bez ikakvo sumnje citrusno voće ima svoje zdravstvene dobrobiti. Kada je u pitanju zdravlje zubi, obilnije konzumiranje agruma, u obliku sokova ili svježih plodova može značajno uništiti zubnu caklinu. Ovo se posebno odnosi na limun, pa je mit o izbjeljivanju zubi limunom samo mit i nikako ne može pomoći bjelini zubi.