stomatološka ordinacija Čeović vodice za usta

Upotreba vodice za usta ne može biti i nije zamjena za redovno održavanje oralne higijene. Prije svega mislimo na redovito pranje zubi i korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica. U održavanju oralne higijene vodica za ispiranje usta koristan je dodatak, pogotovo u nekim situacijama. Jedna od većih prednosti je čišćenje zubi kod malog interdentalnog prostora, jer vodice za ispiranje usta dopiru do mjesta koja se ne mogu dobro očistiti četkanjem zubi.  

Za pravilan odabir vodice za ispiranje usta, potrebno je znati koje rezultate i efekte daju određene recepture, slično kao i kod odabira paste za zube. Uzimajući u obzir rezultate korištenja oni mogu biti estetsko-kozmetički i uglavnom su privremenog učinka. Kod nekih akutnih pa čak i kroničnih stanja, vodice za ispiranje usta s većim koncentracijama aktivnih sastojaka mogu se koristiti i u terapijske svrhe. Najčešće su to situacije  s lošim zadahom, sprječavanje brze pojave plaka, prevencija nastanka karijesa, ublažavanje gingivitisa i parodontitisa. Vodice za ispiranje usta s terapijskim djelovanjem moguće je nabaviti samo u ljekarnama.

STANJA I ODABIR PROIZVODA

Prije nabave vodice za ispiranje usta uvijek je dobro posavjetovati se stomatologom, koji ima najbolji uvid u stanje zubi i usne šupljine. Za bolje razumijevanje i pravilan odabir potrebno je znati o kojim se tegobama ili potrebama radi. Sukladno s tim preporučuju se aktivni sastojci mogu biti učinkoviti za određeno stanje, bilo ono akutnog ili dugoročnijeg karaktera.   

Loš zadah

Poznato je koliko loš zadah (halitoza) može biti neugodna pojava. Uzroka može biti više, a najčešći su zaostala hrana u usnoj šupljini, zubni plak, karijesom napadnuti zubi i prisustvo bakterija koje su uzročnici bolesti usne šupljine. Takvi proizvodi svojim sastojcima uspješno maskiraju loš zadah, ali ne utječu na uzročnike i ubrzo nestaje svježina u dahu.

akvi proizvodi svojim sastojcima uspješno maskiraju loš zadah, ali ne utječu na uzročnike i ubrzo nestaje svježina u dahu. Za osjetnu bolju kontrolu lošeg zadaha treba odabrati farmaceutske vodice s terapijskim učinkom, koje sadrže antimikrobne sastojke. Takvi proizvodi u svom sastavu imaju klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja, te cinkove soli, ketone i terpene, koji smanjuju pojavu neugodnih mirisa

Kontrola nastanka plaka i upale zubnog mesa

Proizvodima za ispiranje usta sa antimikrobnim sastojcima, kao što su klorheksidina, heksetidin i esencijalnih ulja, uspješno kontroliraju brzinu nastanka plaka i ublažavaju upalu zubnog mesa.

Kao aktivni sastojak klorheksidin daje dobar za usporavanje nastanka plaka, no veće, terapijske koncentracije, mogu biti uzrokom pigmentacije zubi.

Smanjenje pojave karijesa

Proizvodi za ispiranje usta koji sadrže ione fluora potiču remineralizaciju cakline. Redovita upotreba takvih proizvoda dodatno smanjuje pojavu karijesa kod djece. Korištenje vodica za ispiranje usne šupljine ne preporučuje se kod djece mlađe od 6 godina, zbog potencijalno još nedovoljno razvijenog refleksa gutanja. Iz tog razloga mlađa djeca mogu progutati veće količine takvih proizvoda, koji mogu posljedično izazvati mučninu i povraćanje.

Izbjeljivanje zubi

Proizvodi za ispiranje usta koji u svom sastavu imaju karbamid peroksid ili hidrogen peroksid mogu doprinijeti uklanjanju površinskim mrlja sa zubi. Ovisno o tome koji od dva navedena sastojka prevladavaju u formuli, za postizanje mogućeg uklanja mrlja sa zubi, potrebno je od 2 tjedna (karbamid peroksida) do 12 tjedana (hidrogen peroksid).

Nakon profesionalnog izbjeljivanja zubi u stomatološkoj ordinaciji, proizvodi za ispiranje koji sadrže peroksid, vrlo dobro su pomoćno sredstvo za održavanje bjeline zubi. Peroksid iz takvih formula neutralizira pigmente koji su odgovorni za tamnjenje zubi

Smanjenja količina sline ili suhoća usne šupljine

Suhoća usne šupljine (kserostomija), osim što je neugodno stanje, uzrokom je i problema sa zubima. Nedostatak sline stvara pogodnu situaciju za pojačani nastanak plaka, zubnog kamenca, promjenu pH vrijednosti i povećava se rizik od pojave karijesa. Suhoća usne šupljine može se javiti kao nuspojava medikamentoznih terapija, kemoterapije ili radioterapije, no mogu je uzrokovati i autoimune bolesti kao i prirodne hormonske promjene.

Vodicama za ispiranje usne šupljine ne može se liječiti suhoća usta, ali mogu su ublažiti simptomi i spriječiti negativne posljedice zbog smanjene količine sline. Za prevenciju propadanja zubi dobro je izabrati  proizvode sa flourom, a hijaluronska kiselina olakšati će osjećaj suhoće. Kod kserostomije svakako treba izbjegavati one proizvode koji sadrže alkohol koji bi dodatno isušivao, već ionako suhu, sluznicu usne šupljine.

PRAVILNO KORIŠTENJE VODICE ZA USTA

Kod nastanka gingivitisa i parodontitisa često se savjetuje upotreba vodica koje sadrže u većim koncentracijama klorheksidin. Takvi proizvodi imaju i neke neugodne neželjene efekte,  kao što je pigmentacija zubi i promjena osjeta okusa, pa ih ne bilo dobro koristiti duže od deset dana. Terapijske vodice za ispiranje mogu imati neugodan okus. Bez obzira na okus koji se možda većini neće svidjeti, nije dobro usnu šupljinu na ispiranja vodicom isprati vodom, jer će se učinkovitost aktivnih tvari gotovo neutralizirati.

Ispiranje usne šupljine učinkovitije je poslije četkanja zubi i korištenja zubnog konca ili interdentalne četkice. Potrebno je paziti i kod upotrebe više vrsta vodica, pa čak treba paziti i na vrstu zubne paste koja se koristi u vrijeme primjene proizvoda za ispiranje usta. Kako ne bi došlo do poništavanja pozitivnih učinaka preparata koji se koriste za oralnu higijenu, dobro je potražiti savjet stomatolog prije nabave i primjene.  

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)

  Image by Freepik