stomatološka ordinacija Čeović-afte

ŠTO SU AFTE ?

Afte su ponavljajuće bolne ranice  u ustima i pojavljuju se najčešće na unutarnjoj strani usta i obraza, jeziku i sluznici usana. Ranice su bolne na dodir kao i pri konzumiranju hrane i pića. Unutrašnjost afte je bijela ili žuta, a vanjski dio je svijetlo crvene boje. Zbog vrlo neugodne intenzivne boli koje izazivaju, ozbiljno mogu ometati svakodnevno funkcioniranje, a njihova pojava je nepredvidiva. Teške afte mogu za posljedicu imati povišenu tjelesnu temperaturu, povećanje vratnih limfnih čvorova i općeniti osjećaj slabosti.

KAKO PREPOZNATI AFTE?

Osobe koje pate od ponavljajuće pojave afti, osjete nekoliko dana prije pojave ranica, svrbež ili peckanje na mjestima gdje će formirati. Pojavljuju se u tri klinička oblika: malene afte, velike afte i herpetiformne afte (afte nalik herpesu).

Malene afte (minor) obično izbijaju na sluznici s unutarnje strane obraza ili usana, manje su od 1 cm u promjera i  traju 7- 14 dana bez liječenja. Zacjeljuju uglavnom spontano, bez ožiljka, a može biti jedna afta ili više njih u skupini na jednom mjestu. Prije pojavljivanja afta, mjesto prvo postaje crveno i bolno, a nakon tih simptoma ubrzo će se formirati mala okrugla ranica, pravilnih rubova sa bijelim ili žućkastim  gornjim dijelom.

Veće afte (maior) šire su od 1 cm u promjer, dublje su i traju 4-6 tjedana bez liječenje. Češće zacjeljuju s ožiljkom i uvijek se pojavljuje više afta na jednom mjestu. Kod većih afti prisutna  je izrazita bol, rjeđe se pojavljuju i mogu biti nepravilnog oblika.
 

Herpetiformne afte (afte nalik herpesu) veličine su 1-2 mm u promjeru, pojavljuju se u nakupinama od 10 do 100 i podsjećaju na herpes. Ove afte izazivaju jaku bol i najčešće se formiraju na sluznici ispod jezika, s unutarnje strane obraza i na jeziku.

stomatološka ordinacija Čeović-afte
male afte
stomatološka ordinacija Čeović-afte
veće afte
stomatološka ordinacija Čeović-afte
herpetiformne afte

UZROCI POJAVI AFTI

Pravi uzrok pojavljivanja afti je nepoznat, no postoje neki čimbenici koji se mogu povezati s njihovim pojavljivanjem, a to su:

 • genetska predispozicija (ako su roditelji imali afte šanse su 90% za dobivanje afti)
 • anemija (nedostatka željeza, B vitamina)
 • mehaničke ozljede (napuknuti zub, četkice ili aparatić za zube)
 • alergija (rajčica, čokolada, orasi, gluten, konzervansi)
 • stres
 • opća iscrpljenost
 • oslabljeni imunitet
 • hormonalni poremećaji

Učestalost pojave afti u općoj populaciji iznosi od 15 do 25 %, češće su kod žena nego u muškaraca, a afte češće pogađaju  ljude pod dugotrajnim stresom. Također su češće su kod visokoobrazovanih,u osoba višeg socioekonomskog statusa, te u razvijenim zemljama. Afte se pojavljuju u dobi od 10. do 19. godine života, a ulaskom zrelu dob, spontano prestane njihovo formiranje. Treba napomenuti kako afte nisu opasne i ne mogu se prenijeti na drugu osobu (nisu zarazne).

LIJEČENJE I PREVENCIJA AFTI

stomatološka ordinacija Čeović-afte
prevencija pojave afti – zdrava prehrana, nadoknada željeza, vitamina B, folne kiseline i izbjegavanje stresa

Liječenje afti obično nije potrebno jer same nestaju nakon nekoliko dana. Bol koju izazivaju može se ublažiti apliciranjem površinskih anestetika i ispiranjem različitim tekućinama.

U prevenciju pojave afti preporuča se zdrava prehrana, nadoknada željeza, folne kiseline i B vitamina te izbjegavanje stresnih situacija koliko je god moguće.

Ukoliko bi problemi s aftama potrajali duže od očekivanog, potražite savjet liječnika ili stomatologa.

NARUČITE SA NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)