Stomatološka ordinacija Čeović-dijabetes i oralno zdravlje

Iako su već više-manje poznati, opći simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, slabost, nagli gubitak tjelesne mase. Simptomi koji mogu upućivati na dijabetes a lokalizirani su u usnoj šupljini najčešće su suhoća usta i infekcije, koji mogu dovesti do propadanja potporne strukture zuba, karijesa, sindroma pekućih usta, gljivičnih infekcija i sporijeg cijeljenja rana nakon stomatoloških zahvata. Osobe s dijagnosticirani dijabetesom  podložne su  raznim zdravstvenim  komplikacijama kao što su moždani udar, srčane bolesti, gubitak vida i sljepoća zatajenje bubrega, a u najtežim situacijama amputacije udova.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI U USNOJ ŠUPLJINI OSOBA S DIJABETESOM

Sindrom pekućih usta je svakako neugodno stanje, a očituje se osjećajem pečenja jezika, nepca, zubnog mesa oko zubi, sluznica obraza, stražnjeg dijela nepca i grla.

Suhoća usta (kserostomija) nastaje kako posljedica reduciranog lučenje sline. Uzrok je dijabetes, a  može biti dodatno pojačano uzimanjem lijekova koji mogu smanjiti proizvodnju sline.   Uslijed manjka sline mogu se javiti ranice u ustima, simptomi pečenja u ustima, gljivične infekcije (kandidijaza).  Osima navedenog smanjena količina sline uzrokuje omogućuje lakši nastanak karijesa, mekih naslaga (plaka) a kasnije i zubnog kamenca.

Gljivične infekcije u ustima, u početku se manifestiraju blagim bijelim naslagama koje su uklonjive, Ukoliko se na vrijeme ne prepozna problem i započne terapija, mogu izazvati ulceracije sluznice.

Sporije zarastanje rana nakon stomatoloških zahvata uzrokovane dijabetesom imaju uzrok u  usporenoj cirkulaciju krvi.

Sporije cirkulacija i sklonosti infekcijama uzrokuje lakše nastaje upale zubnog mesa (gingivitis). Neliječena upala prodire dublje u potpornu strukturu zuba (parodont) i nastaje parodontitis. U takvim situacijama može doći do destrukcije kosti, a krajnji rezultat je gubitak zubi. Rizik za nastanak težih oboljenja desni veći je u osoba s dijabetesom koji su pušači.
Glavni uzrok upale je loša oralna higijena, neadekvatne plombe (ispuni), protetski nadomjesci (krunice, mostovi, proteze) te karijes koji također pogoduju nastanku upala

Stomatološka ordinacija Čeović-dijabetes i oralno zdravlje
krvarenje desni je samo jedna od poteškoća koje se javljaju s dijabetesom
Stomatološka ordinacija Čeović-dijabetes i oralno zdravlje
gljivične infekcije u ustima, u početku se manifestiraju blagim bijelim naslagama koje su uklonjive

PREVENCIJA DENTALNIH PROBLEMA UZROKOVANIH DIJABETESOM

 • Najvažnije je liječenje primarne bolesti, dijabetesa, što podrazumijeva redovne kontrole dijabetologa, uzimanja propisane terapije, paziti na prehranu i uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevnu rutinu.
 • Redovito i pravilno održavanje  higijene usne šupljine, do tri puta dnevno  po dvije minute četkanje zubi, upotreba  zubnog konca ili interdentalnih četkica, a ukoliko je potrebno, korištenje i tuša  za ispiranje zubnog mesa.
 • Održavajte higijenu proteze ukoliko je nosite. Vadite je tijekom noći u vrijeme spavanja.
 • Radite redovite kontrole i posjeta stomatologu svaka 3 mjeseca. Neophodno je stomatologu napomenuti postojanje problema s dijabetesom.
 • Zdravim osobama preporučuje se uklanjanje mekih i tvrdih naslaga svakih 6 mjeseci, dok je preporuka za osobe oboljele od dijabetesa svaka 3 mjeseca.
 •  Prestanite pušiti, jer kod osoba pušača s dijabetesom 20 puta je veći rizik od razvoja parodontnih bolesti.
Stomatološka ordinacija Čeović-dijabetes i oralno zdravlje
redovno uzimanje terapije, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost u velikoj mjeri pomoći će kod dijabetesa
Stomatološka ordinacija Čeović-dijabetes i oralno zdravlje
redovnim i pravilnim održavanje oralne higijene mogu se izbjeći mnogi oralni problemi kod dijabetesa

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)