stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa

Rijetko se može naći nekoga tko bi mogao bez ikakve dvojbe reći kako se ne boji odlaska stomatologu. Ne treba nas to čuditi, jer po mnogim istraživanjima strah od stomatološke ordinacije i stomatologa jedan je od najčešćih. Upravo zbog postojanja straha od odlaska stomatologu, mnogi gotovo sigurno neće napraviti redovne kontrole zubi i desni, što će za posljedicu imati propadanje zubi te pojavu raznih oboljenja desni. Stomatolozi, ali i drugi stručnjaci, ozbiljno se bave ovim problemom, kako bi se pomoglo u prevladavanju straha i postizanju pozitivna motivacije za odlazak stomatologu.

ŠTO NAS PLAŠI KOD STOMATOLOGA?

Korijen strah od stomatologa je u jednom ili više neugodnih iskustava, koja obično potiču iz djetinjstva. Ovu vrstu straha dodatno „hrane“ neugodna iskustva rodbine, prijatelja ili poznanika, što će na kraju dovesti do prave traume pri posjetu stomatologu.

Osim onih asocijativnih faktora u stomatološkoj ordinaciji koji mogu pojačavati osjećaj straha (zvukovi, stomatološka aparatura, mirisi…), ponekad i stomatolozi mogu postati izvor straha. Neljubazan i hladan  pristup, manjak interesa za tegobe pacijenta, nepažljiv i grubi rad, zanemarivanje pojave boli tijekom zahvata… samo su neke od situacije koje pacijenti vezuju uz osobu stomatologa. U takvom ambijentu, uz već postojeći strah, vrlo brzo će doći do gubitka povjerenja u stomatologa.

DENTALNA ANKSIOZNOST, STRAH I FOBIJA

Dentalna anksioznost

Ovo je najblaži oblik straha i vrlo je čest. Određeni stupanj dentalne anksioznosti doživjeti će većina prije stomatološkog zahvata koji im je nepoznat. Za ublažavanje dentalne anksioznosti važan je pristup stomatologa, koji može pacijentu dati informacije o zahvatu i tako izbjeći ili umanjiti strah.

stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa
dentalnu anksioznost smo više-manje svi osjetili, ali dobar pristup stomatologa može nam pomoći

Dentalni strah

Javlja se kao reakcija na zapamćeno neugodno iskustvo i strahuje kako će se opet ponoviti. Vrlo je čest kod djece, posebno kod one koji su prvi puta posjetili stomatologa nakon pojave boli radi problema sa zubom. Kao se ova vrsta straha ne bi razvila, potrebno je redovito posjećivati stomatologa, posebno prije potrebe za stomatološkim zahvatom.

Dentalna fobija

Oblik straha od stomatologa koji se najintenzivnije eksponira, a prisutan je kod svih dobnih skupina. Dentalna fobija uzrokovati će  izbjegavanje posjetu stomatologu sve dok se više ne mogu podnositi bol zuba. Jedna od mogućih opcija za takve pacijente je svjesna sedacija.

Fobije, općenito, su  vrlo ozbiljna stanja nepoznatog uzroka, ali u osnovi su neobjašnjive i iracionalne. Uzroci  dentalnih fobija obično se kriju u bolnim i lošim, nerijetko traumatičnim prijašnjim iskustvima iz stomatološke ordinacije. Prvi začetci dentalnih fobija mogu sezati do traumatičnog iskustva iz djetinjstva i straha od moguće boli. Za bolje prepoznavanje fobije, dobro bi bilo prepoznati najčešće, vrlo intezivne simptome, a nekin od njih mogu biti:

stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa

Fobije, općenito, su  vrlo ozbiljna stanja nepoznatog uzroka, ali u osnovi su neobjašnjive i iracionalne.

Uzroci  dentalnih fobija obično se kriju u bolnim i lošim, nerijetko traumatičnim prijašnjim iskustvima iz stomatološke ordinacije.

Prvi začetci dentalnih fobija mogu sezati do traumatičnog iskustva iz djetinjstva i straha od moguće boli.

Za bolje prepoznavanje fobije, dobro bi bilo prepoznati najčešće, vrlo intezivne simptome, a nekin od njih mogu biti:

 • drhtavica
 • histerija
 • povraćanje
 • znojenje
 • ubrzano kucanje srca
 • plač

KAKO SE RIJEŠITI STRAHA OD POSJETA STOMATOLOGU?

Današnja stomatologija bitno je napredovala i treba posebno naglasiti  kako su danas praktično svi stomatološki zahvati bezbolni, a u stomatološkoj ordinaciji Čeović pružamo potpuni komfor i puno razumijevanje. Za spoznaju o strahu i kako ga se (pokušati) riješiti, možda može pomoći nekoliko koraka.

Razgovor sa stomatologom

Razgovor sa stomatolog izvan ordinacije, u kojem se može izreći što konkretno predstavlja problem, koje su očekivanja od stomatologa tijekom zahvata, više saznati o zahvatu, kao i o posljedicama nakon zahvata, u velikoj mjeri može pomoći u nadilaženju straha.

stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa
razgovor sa stomatologom i dobra informiranost o zahvatu može pomoći

Definiranje straha

Trezveno treba promisliti o strahu i osvijestiti što izaziva najveću nelagodu. Kada razlog straha postane jasno definiran, tada će se puno lakše pronaći rješenje u razgovoru sa stomatologom. Neke od najčešćih situacija koje pacijenti navode su:

 • strah od određenog stomatologa – danas možemo birati stomatologa i gotovo sigurno postoji onaj kojem možete vjerovati
 • zvuk bušilice – alat koji će pomoći ozdravljenju zubi, a rad s bušilicom neće boljeti, jer će pacijent primiti lokalnu anesteziju
 • strah od gušenja – stomatološka sisaljka će na vrijeme odstraniti svu vodu i slinu iz usta pacijenta
stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa
zvuk stomatološke bušilice i nije tako strašan

Ispuniti očekivanjima pacijenta i pokazati kako pacijent u svakom trenutku može imati punu kontrolu nad tijekom zahvata, itekako će ohrabriti uplašene da sjednu na stomatološki stolac.

Od manjeg prema većem

Kod pacijenata, za koje je poznato kako imaju razvijen strah od stomatoloških zahvata,  nerijetko postoji više zubi koji će zahtijevati tretman i liječenje. Jedna od mogućnosti je, kako bi se pomoglo u prevladavanju straha, napraviti jednostavniji zahvati, npr. čišćenje zubnog kamenca ili poliranje zuba.

Tako će pacijent steći osjećaj i dojam o stomatologu, a u isto vrijeme priviknuti se na atmosferu stomatološke ordinacije. Važno je kod takvih pacijenata da prvi zahvat prođe bez problema i boli, pa će vjerojatno lakše dolaziti na iduće intervencije i redovne kontrole.

PRVI POSJET STOMATOLOGU S DJETETOM

U stomatološkoj ordinaciji Čeović mišljenja smo kako je najbolje s djetetom doći u dobi između 3 i 4 godine. Prvi posjet stomatologu bilo bi najbolje obaviti kad dijete još ima sve zdrave zube i nema iskustva sa zuboboljom.

stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa
prvi posjet ne bi trebao biti kada je već potreban zahvat
stomatološka ordinacija Čeović strah od stomatologa
posjet stomatologu bez zahvata neće stvoriti bilo koju vrstu straha

Kada dijete dođe bez straha, upoznat će prostor i stomatološku ordinaciju, poigrati se s osobljem, provozati se na stomatološkome stolcu i postavljati pitanja. Neće imati osnovu za razvijanje straha i otpora prema sljedećem dolasku. Nemojte djetetu prijetiti odlaskom zubaru. Dijete to ne smije doživjeti kao kaznu.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)