stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube

Danas imao na izbor klasične i električne četkice za zube, a koju ćemo odabrati za svoju svakodnevnu oralnu higijenu ovisi o nama. Prije nego donesete odluku, potrebno je znati kakvo je stanje zubi i usne šupljine.

Bez obzira koju četkicu koristili, ponavljamo, važno je obratiti pažnju da svaka četkica ima puno vlakana, koja nisu tvrda kako ne bi dodatno štetila zubnoj caklini i zubnom mesu.

ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE

Električna četkica za zube svojim mehanizmom samostalno pokreće glavu četkice velikim brojem okretaja u minuti (ovisno o modelu i regulaciji rada, od 5.000 do 35.000 okretaja u minuti i više). Ono što nama ostaje za napraviti samo je pravilno prisloniti glavu četkice na površinu zubi. Električna četkica ne koristi se kao klasična, već se samo blago prisloni na površinu zubi pod kutom od 45 stupnjeva, a rotacija četkice će obaviti sve ostalo.

Električne četkice ima zamjenjivu i manju glavu od klasičnih, pa samim time dopiru do svih mjesta gdje plak nastaje i ostaje.

stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
ne znate koja je četkica za vas bolja – možete potražiti savjet stomatologa

KOME SE PREPORUČUJE ELEKTRIČNA ČETKICA

Za redovno četkanje zubi i održavanje oralne higijene, električnu četkicu mogu koristiti svi koji nemaju nikakvih problema sa zubnom caklinom i zubnim mesom. Preporuka je odabrati bolje modele, sa većim i lako dostupnim izborom zamjenjivih glava četkice. Odbrojavanje vremena koje je potrebno za četkanje, kao i senzor pritiska četkice na površinu zuba, može biti od velike koristi.  

Električne četkice mogu biti dobar izbor za starije ljude i one koju boluju od artritisa jer traži minimalni broj pokreta rukama ili glavom.

Pranje zubi djetetu i navikavanje na redovitu oralnu higijenu može biti otežano, no pokazalo se da su djeci električne četkice zabavne i puno lakše mogu četkati zube. Otpor prema oralnoj higijeni kod djece s takvom četkicom vrlo je malen.

Održavati redovnu higijenu zubi i usne šupljine za vrijeme nošenja ortodontskog aparatića, može zahtijevati više vremena i strpljenja. Upravo u tim situacijama, električna četkica može biti vrlo dobar izbor zbog boljeg četkanja i sprečavanja nastanka bijelih mrlja na zubima nakon skidanja aparatića.

stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
lakše i bolje četkanje zubi
stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
bolje čisti zube s ortodonskim aparatićem
stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
djeci su zabavne

KADA ELEKTRIČNA ČETKICA NIJE DOBAR IZBOR

Kod jeftinijih modela električnih četkica ne može se regulirati brzina i jačina četkanja, pa u nekim situacijama (npr. oštećena zubna caklina, izloženi vrat korijena zuba, spušteno zubno meso) može biti agresivno. Ukoliko su zubi osjetljivi, postoje problemi s desnima ili zubi nisu potpuno stabilni, korištenje električne četkice može donijeti dodatne probleme. 

Moramo uzeti u obzir i putovanja, kada treba posebnu brigu voditi o svemu što je potrebno za električnu četkicu (punjač, baterije, zamjenske glave). Sve to će zauzeti dodatni prostor, a ako se sve ne ponese električna četkica neće biti od nikakve koristi.

PREDNOSTI KORIŠTENJE ELEKTRIČNIH ČETKICA ZA ZUBE

S ELEKTRIČNIM ČETKICAMA BOLJE ČETKAMO ZUBE

Zubnom četkicom uklanjamo zubne naslage (plak) i masiranjem stimuliramo desni.  Sve to radimo kako bi spriječili nastanak zubnog karijesa i bolesti desni.

Danas gotovo sigurno možemo ustvrditi kako neki modeli električnih četkica (nerijetko i skuplji, nažalost) svojom brzom rotacijom i vibracijom bolje uklanjaju plak nego klasične četkice, posebno na teže dostupnim mjestima.

Svakako je potrebno pročitati upute za korištenje kako bi električnu četkicu pravilno koristili i izbjegli neželjene efekte.

stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
postoje različite vrste glava za električne četkice

JEDNOSTAVNIJE ČETKANJE ZUBI

Pravilno četkanje zubi nije komplicirano, ali ipak većina to radi na pogrešan način. Glava električne četkice je osjetno manja što omogućuje lak i jednostavan pristup teško dostupnim mjestima. Tehnika korištenja električne četkice ovisiti će o modelu i tehnologiji koju koristi ( četkica na oscilirajućoj-rotirajućoj tehnici, vibraciji ili na zvučnoj tehnologiji), a kako je pravilno koristiti proizvođač je opisao u priloženim uputama (obavezno pročitati).

NI PREDUGO NI PREKRATKO ČETKANJE ZUBI

Bolji modeli električnih četkica imaju ugrađeni vremenski mjerač četkanja. Nakon dvije (ili tri minute, ovisno o modelu i načinu četkanja) od početka četkanja, četkica će dati do znanja korisniku da je idealno vrijeme četkanja završeno. Ovo itekako može biti od pomoći za pravilnu oralnu higijenu.

BLAŽE ZA ZUBE OD KLASIČNIH ČETKICA

Često je mišljenje kako snažno četkanje bolje čisti zube, ali potpuno je suprotno. Zubne naslage (plak) su mekane i nije potrebno agresivno četkanje, koje oštećuje zubnu caklinu i ozljeđuje desni. Električne četkice (ne svi modeli) imaju senzor pritiska, preko kojega mogu regulirati brzinu rotacije glave pa mogu biti puno nježnije prema zubima.

PREPORUKE ZA KRAJ

 • redovito četkaj zube, klasičnom ili električnom četkicom
 • bez obzira koju vrstu četkice koristite, mijenjajte ju svaka dva do tri mjeseca
 • ne zaboravite zamijeniti glavu četkice ili klasičnu četkicu ako ste bili bolesni
 • i dalje koristite zubni konac ili interdentalne četkice kako bi uklonili plak s teško dostupnih mjesta 
 • redovito posjećujte svoga stomatologa i kontrolirajte stanje zubi i usne šupljine

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)