stomatološka ordinacija Čeović - preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija već u samom nazivu naglašava prevenciju i to od pojave svih patoloških stanja zubi i usne šupljine. Jednostavnije bi se moglo reći “bolje spriječiti nego liječiti”. Redovite posjete stomatologu i svakodnevno održavanje oralne higijene najefikasnije su preventivne mjere za izbjegavanje oboljenja zuba i desni. Iako smo o nekim temama već pisali, želja nam je cjelovito i na jednom mjestu predstaviti preventivnu stomatologiju i pojasniti njenu vrlo važnu ulogu u očuvanja zdravlja zubi i usne šupljine.

Cilj preventivne stomatologije je i podizanje svijesti o značaju pravilnog i redovitog održavanja higijene zubi i usne šupljine čime se značajno smanjuje rizik od razvoja oboljenja. Pravovremenim otkrivanjem uzroka problema i liječenjem u početnoj fazi izbjegavaju se zahtjevne, dugotrajne i skupe stomatološke terapije. Sekundarna prevencija obuhvaća rane stomatološke intervencije kojima se zaustavljaju daljnji tijek neke bolesti (npr. karijes ili parodontoza).

OSNOVNE MJERE PREVENCIJE

Redovno održavanje higijene usne šupljine

Higijena usne šupljine odnosi se na pravilno i redovno četkanje zubi i održavanje oralne higijene. Ovo je jedini način kojim možemo prevenirati oboljenje zuba, prije svega nastanka karijesa i svih komplikacija koje donosi.
Podsjećamo, plak koji se stvara nakon svakog konzumiranja hrane ili napitaka, ostaje na  površinama zubi i uzrok je pojave kamenca, a zatim i karijesa. Redovnim i pravilnim četkanjem zuba, odstranjujemo plak i otklanjamo mogućnost pojave karijesa. Ne treba zaboraviti savjete stomatologa: zube treba prati barem dva puta tijekom jednog dana, a za svako pranje odvojite barem dvije minute. Više o pravilnom pranju zubi pročitajte OVDJE

stomatološka ordinacija Čeović - pravilno četkanje zubi
redovno četkanje zubi i preventivni stomatološki pregledi jedini su način prevencije bolesti zubi i usne šupljine

Pravilna prehrana čuva zdravlje zubi

Hrana koju svakodnevno konzumiramo ima utjecaj i na zdravlje naših zubi. Balansirani unos minerala, vitamina uz izbjegavanje povećane konzumacije šećera, dobar je put u očuvanju zdravlja zubi, ali čitavog organizma. U stomatološko ordinaciji Čeović uvijek možete dobiti preporuku o pravilnoj prehrani, gdje ćemo uzeti u obzir stanje zubi, kronološku dob i druga stanja koja mogu utjecati na zdravlje zubi i mekih tkiva.  

DJEČJA PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Prvi puta kod stomatologa

stomatološka ordinacija Čeović pedodoncija
prvi posjet stomatologu neka bude bez intervencije

Prva posjeta djeteta stomatologu vrlo je značajna za pravilan razvoj navike odlaska na redovite stomatološke preglede. Podsjetimo, dobro je s djetetom prvi puta otići  stomatologu kada nema nikakvih simptoma i kada nije potrebna stomatološka intervencija. Iskusan stomatolog djetetu će ordinaciju predstaviti kao nov i zanimljiv prostor, iz kojeg neće ponijeti neugodno iskustvo. Vrlo je važno dijete što je ranije moguće naučiti redovnom i pravilnom održavanju oralne higijene.
Kao i kod odraslih osoba, i za djecu se preporučuju kontrolni stomatološki pregledi svakih šest mjeseci.

Važno je zdravlje mliječnih zubi

Zdravi mliječni zubi preduvjet su za zdrave trajne zube. Osmi toga, mliječni zubi imaju utjecaja na pravilan razvoj govora, igraju bitnu ulogu u dobroj i pravilnoj prehrani kao i u  psihološkom razvoju. Uslijed preranog gubitka mliječnih zubi, preostali zubi počinju se pomicati i doći  će do gubitka prostora za trajne zube.

Takva situacija može rezultirati nepravilnim položajem ili nemogućnosti nicanja trajnih zubi, što će se kasnije morati korigirati ortodontskom terapijom. Više o zdravlju mliječnih zubi pročitajte OVDJE.

stomatološka ordinacija Čeović - mliječni zubi
zdravlje mliječnih zubi važno je za rast trajnih zubi

TRETMANI U PREVENTIVNOJ STOMATOLOGIJI

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga

Za čuvanje zdravlja zubi i sprečavanje razvoja raznih bolesti, vrlo je važno redovito profesionalno uklanjanje kamenca i zubnih naslaga u stomatološkoj ordinaciji. Ovaj tretman je jedan od temelja preventive stomatologije i trebao bi se raditi svakih šest mjeseci.

Pečaćenje fisura

pečaćenje fisura napravite odmah nakon nicanja prvih trajnih zubi

Pečaćenje fisura i jamica zuba preventivno je zalijevanje mladih trajnih zuba kako bi se stvorio zaštitni sloj koji će spriječiti zadržavanje hrane, stvaranje plaka i djelovanje bakterija. Svrha ove metode je očuvanje zdravog zubnog tkiva i prevencija nastanka karijesa u fisurama i jamicama. Prvo se tretiraju zubi na kojim na kojima najčešće nastaje karijes, prvi stalni kutnjaci i pretkutnjaci. Ovaj tretman se preporučuje kod djece odmah nakon nicanja prvi trajnih zubi. Tretman je jednostavan i bezbolan i neće poremetiti strukturu zuba.

Lokalna aplikacija fluora

Premazivanje zuba gelovima sa visokom koncentracijom fluora obavlja se u stomatološkoj ambulanti jednom godišnje, u četiri serijske aplikacije. Prije tretmana stomatolog će zube očistiti od mekih naslaga i zubnog kamenca. Fluor iz visoko koncentriranih gelova ugrađuje se u zubnu caklinu i tako povećava njenu otpornost na djelovanje bakterija, uzročnika karijesa.
Tretman otopinama i zubnim pastama koje sadrže flour, možemo i sami raditi, uz prethodno savjetovanje sa stomatologom.

tretman gelom sa visokom koncentracijom floura

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)