stomatološka ordinacija Čeović higijena i prehrana s ortodoksnim aparatićem

Koristiti samo četkicu i pastu za zube, na žalost nije dovoljno. Zašto? Zato što je gotovo nemoguće korištenjem samo obične četkice ukloniti zubne naslage i ostatke hrane koji ostaju u međuzubnim prostorima i teško dostupnim mjestima. Upravo su to mjesta s najvećim potencijalom za razvoj bakterija koje mogu biti uzrokom , gingivitisa, upale zubnog mesa, parodontoze, karijesa…. Kao bi izbjegli ove neugodne posljedice, počnite koristiti interdentalne četkice za pravilno i temeljito čišćenje međuzubnog prostora. 

Tko možemo koristiti interdentalne četkice ?

Interdentalne četkice lako se koriste, vrlo su korisne u temeljitom njegovanju i održavanju zuba, ali ipak se ne mogu preporučiti svakome. 
U slučaju kod jako zbijenih zubi gdje se običnom četkicom uopće ne može očisti među zubni prostor, a ponekad je i zubnim koncem jako teško doprijeti među zube, ne preporučuje se korištenje interdentalne četkice, jer će se nastati više štete nego koristi.

Izgled i namjena

Kada uspoređujemo učinkovitost sa zubnim koncem ili običnom četkicom, interdentalna četkica može najbolje očistiti međuzubni prostor. Vrlo su tanke, imaju okruglu ili stožastu formu sa malim dlačicama duž cijele četkice. Ponuda je bogata i mogu se nabaviti razni modeli, pa tako možete naći interdentalne četkice i sa posebno oblikovanim ručkicama za bolju primjenu. Možete sami pokušati pronaći model koji vam najviše odgovara ili možete potražiti savjet stomatologa . 

Odabir interdentalne četkice

Pri odabiru interdentalne četkice, najbolje što možete napraviti je potražiti savjet stomatologa koji će stručno procijeniti koji bi od postojećih modela bio najpogodniji. Ukoliko želite sami pronaći koja bi vam interdentalna četkica najbolje odgovarala, pokušajte slijediti nekoliko jednostavnih uputa:

 • isprobajte različite veličine – Idealna je ona koja uz lagani pritisak može ući u međuzubni prostor 
 • za upaljene desni najbezbolnije rješenje je najtanja četkica
 • mostovi, krunice, ortodontski aparatići – interdentalne četkice u više dimenzija radi različite veličine međuzubnog prostora

Početkom korištenja interdentalnih četkica, može se pojaviti blago krvarenje, koje će prestati nakon nekoliko dana primjene. Ukoliko bi se uslijed čišćenja indertedalnom četkicom krvarenje nastavilo ili postalo obilatije, svakako potražite savjet stomatologa

Situacije u kojima se preporuča korištenje interdentalnih četkica

U stomatološkoj ordinaciji Čeović, savjetujemo primjenu interdentalne četkica u sljedećim situacijama:

 • nosite ortodontski aparatić – preporučujmo interdentalne četkice jer se njima lakše dolazi do teško dostupnih mjesta oko bravica aparatića i prostora između i oko zubi
 • veći međuzubni razmak – ukoliko postoje veće praznine između zubi ili su zubi neravni najbolje je očistiti interdentalnom četkicom
 • ne koristite zubni konac – počnite koristiti  interdentalne četkice, ali prije se savjetujte sa stomatologom

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

Uz pravilno i redovno održavanje higijene usta i zubi, ne zaboravite posjetiti stomatologa barem dva puta godišnje. U stomatološkoj ordinaciji Čeović možete se naručiti na preventivni pregled, odmah, bez čekanje i bez gužve, samo ispunite formu za prijavu.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)

  Image by ArtPhoto_studio on Freepik