stomatološka ordinacija Čeović zubni kamenac

Primijetili ste pomalo hrapave svijetle ili tamno žute naslage s unutarnje strane zubi? To su naslage zubnog kamenca, koji nije nimalo bezazlena pojava  jer može vremenom dovesti do klimanja zuba i njegova ispadanja. Ovaj problem možete relativno lako i bezbolno riješiti u stomatološkoj ordinaciji Čeović. 

ŠTO JE ZUBNI KAMENAC I KAKO NASTAJE

Zubni plak nastaje već nakon nekoliko minuta od pranja zubi. Na plak vrlo brzo dolaze bakterije, koje loše djeluju na zubnu caklinu. Djelovanjem bakterija dolazi do otapanja zubne cakline koja postaje sve više podložna nastanku zubnog kamenca i karijesa.

Vremenom zubni kamenac počinje negativno djelovati i na zubno meso. Vrlo često dolazi do upala i krvarenja, što za posljedicu ima povlačenje zubnog mesa, sve veću izloženosti zuba i na kraju do klimanja i ispadanja zuba.

Loša higijena zubi najčešći su uzrok zubnog kamenca. Hrana je također uzrok pojave zubnog kamenca, a posebno je štetna mekana i ljepljiva hrana poput slatkiša jer tako lakše nastaje plak koji je podloga za nakupljanje bakterija.

Loše navike kao što su pušenje, konzumiranje kave, čaja i gaziranih obojenih pića, pospješuju nastanak kamenca. Osim toga navedene loše navike oboje kamenac u svjetlije ili tamnije žutu boju, pa se tako još više pogorša izgled zubi.

Zubnom kamencu ne možemo pobjeći, što najbolje znaju ljudi koji jako dobro brinu o svojim zubima, no tada uzrok može biti u nepravilan položaj zubi (zbijeni zubi koje ne možete dobro očistiti četkicom), genetskoj  predispoziciji, lošim i istrošenim ispunama na zubima (lakše skupljaju naslage).

UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA

Ukratko,  nemojte tražiti prirodne načine kako se riješiti kamenca, jer možete dodatno oštetiti caklinu i dodatno pogoršati situaciju.
Najsigurniji način je posjetiti stomatologa, koji će ultrazvučnim aparatom vrlo lako i bezbolno riješiti problem. Nakon uklanjanja kamenca, stomatolog će napraviti poliranje zubi kako bi površina bila glatka i time manje pogodna za stvaranje kamenca.

stomatološka ordinacija Čeović - zubni kamenac
zubni kamenac - prije i poslije uklanjanja
lijevo – situacija prije uklanjanja zubnog kamenca—- | —- desno – situacija nakon uklanjanja zubnog kamenca

KONTROLA NASTAJANJA ZUBNOG KAMENCA

stomatološka ordinacija Čeović - interdentalna četkica
interdentalna četkica

Jasno je kako zubni kamenac nije moguće spriječiti jer nastaje iz plaka koji nastaje  ubrzo nakon pranja zubi. No moguće je utjecati na brzinu njegovog nastanka, a za to bi bilo korisno održavati oralnu higijenu, dobro četkati zube, upotrebljavati zubni konac i interdentalne četkice.

I ne zaboravite, posjetite stomatologa dva puta godišnje kako bi izbjegli probleme.  

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime i prezime (obavezno)

    Vaš e-mail (obavezno)

    Broj Vašeg telefona (obavezno)

    Napišite datum i vrijeme pregleda (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)