stomatološka ordinacija Čeović - karijes

Moguće je izbjeći karijes uz neke relativno jednostavne redovite navike i pravila. Neliječeni karijes u konačnici će dovesti do gubitka zuba, uz puno neugodnih i bolnih situacija.

Za razliku od neliječenog, otkriveni karijes u početnoj fazi može biti liječen bržom i bezbolnijom terapijom, spasiti će se zub od daljnjeg propadanja i očuvati će se njegova funkcija.

stomatološka ordinacija Čeović - karijes
sanirani zub napadnut karijesom

ŠTO UZROKUJE KARIJES

Za nastanak karijesa potrebno je stvaranje određenih uvjeta. Proces se pokreće kada u  isto vrijeme djeluje više uzročnika, a to su naseljavanje bakterija na naslage na zubima, ostaci hrane i  šećera u ustima. Proces potiče hrana bogata ugljikohidratima, kao što je riža, šećer, krumpir, kruh, voće i povrće.

stomatološka ordinacija Čeović - karijes
ne treba bježati od kiselih običnih ili gaziranih sokova, slastica ili hrane koja može pogodovati nastanku karijesa – samo trebamo redovno održavati higijenu zubi i usne šupljine i sve će biti u redu

Iako direktno ne pogoduje nastanku karijesa, kisela hrana (npr. limun, kiseli obični i gazirani  sokovi…) uzrokuje eroziju cakline i slabi prirodni mehanizam zubi za obranu od bakterija, uzročnika karijesa.

Ne treba bježati od ponekog kolača ili druge slastice, čaše limunade ili nekog gaziranog napitka, karijes ne nastaje u jednom danu, ali svaki dan moramo prakticirati pravilno održavanje higijene zubi i usne šupljine.

KAKO NASTAJE KARIJES

Kada se bakterije nasele na naslage na zubima, počinju proizvodit kiselinu, uslijed čega dolazi do otapanja minerale iz cakline. Tako oslabljena pa i uništena caklina više ne pruža zaštitu zubima. U takvom okruženju bakterije nastavljaju s uništavanjem i prodiru do čvrstog tkiva zuba (dentina), kojeg razaraju i prodiru sve dublje i šire u zubno tkivo. Ovaj proces može zaustaviti samo stomatolog uklanjanjem napadnutog tkiva, bakterija i po potrebi primijeniti određene terapije.

stomatološka ordinacija Čeović - karijes
faze napredovanja neotkrivenog i/ili neliječenog karijesa

Ukoliko se ne reagira na vrijeme, karijes će doći i do živca, što je uznapredovani oblik oštećenja zuba.  Ovako oštećen zub karijesom, zahtjevnije je liječiti, nerijetko je potreban endodontski zahvat, nakon kojega će stomatolog procijeniti kako trajnije zaštiti zub.

OSNOVNA PREVENCIJA NASTANKA KARIJESA

Redovito održavanje oralne higijene najvažnija je zdrava navika kojom možete učiniti najbolje za svoje zube i desni, pa tako i izbjeći nastanak karijesa.  Nadalje, redoviti preventivni pregledi kod stomatologa, a u stomatološkoj ordinaciji Čeović preporučamo ih barem jednom u 6 mjeseci, najpouzdaniji je način ranog otkrivanja karijesa.

Zbijene prostore među zubima teško je očistiti samo četkicom i pastom za zube, pa su samim time takva mjesta pogodnija za razvoj karijesa.
Izrazito zbijene zube, potrebno je redovito pravilno čistiti i zubnim koncem, a u situacijama gdje je muđuzubni prostor nešto komforniji  preporučuje se redovito korištenje interdentalne četkice.

stomatološka ordinacija Čeović - karijes

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime i prezime (obavezno)

    Vaš e-mail (obavezno)

    Broj Vašeg telefona (obavezno)

    Napišite datum i vrijeme pregleda (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)