stomatološka ordinacija Čeović-bol zdravog zuba

Potpuno je točno  kako pravilna oralna higijena i redovni stomatološki pregledi štite zube od karijesa i ostalih patoloških stanja. Ako vas boli zub, a nema vidljivog uzroka, svakako posjetite stomatologa kako bi se otkrio pravi uzrok i odredila učinkovita terapija.

UZROCI BOLI ZDRAVIH ZUBI

No uz sve dobre navike može se pojaviti bol jednog ili više zubi. Ta pojava kod zdravih zubi nije toliko neobična, a najčešći razlozi takvog stanja mogu biti:

 • bruksizam
 • upala zubnog  mesa
 • bol nakon stomatološkog tretmana
 • ogoljen vrat zuba
 • nicanje umnjaka
 • upala sinusa

BRUKSIZAM

Ovaj problem može duže vrijeme ostati neotkriven, a najčešće na ovu pojavu upozore  bližnji koji primijete škrgutanje tijekom sna. Bruksizam se ne mora uvijek manifestirati više ili manje glasnim škripanjem zubi, pa u takvim situacijama niti okolina ne može upozoriti na ovu pojavu,  Pacijenti koji pate od bruksizma stomatologu se javljaju s već postojećim promjenama na zubima ili zagrizu. Mnogi simptomi mogu upućivati na bruksizam, a to mogu biti:

 • jutarnja bol u zubima
 • preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
 • bol u žvačnim mišićima
 • jutarnje glavobolje
 • osjećaj boli u uhu i oko čeljusnog zgloba
 • kod dnevnog stiskanja zubi, osjet mišićne napetosti
 • kod buđenja čvrsto stisnuta i napeta usta

Posljedice bruksizma moguće je prevenirati udlagom za zube, koja se stavlja na gornji ili donji dio zuba. Izrada udlage je personalizirana, uzimaju se precizne mjere, a otisci se šalju se na izradu u laboratorij. Kod pacijenata kod kojih se kasno otkrije ova pojava, uočljiva su oštećenja zubnih ploha ili cakline. Ovisno o nastalim promjenama, stomatolog će pacijentu predložiti adekvatnu terapiju.

stomatološka ordinacija Čeović-bruksizam
bol u mišićima čeljusti
stomatološka ordinacija Čeović-bruksizam
oštećenja cakline i ploha zubi
stomatološka ordinacija Čeović-bruksizam
personalizirana udlaga

PROBLEMI SA ZUBNIM MESOM

stomatološka ordinacija Čeović parodontologija
ne zanemarujte pojavu upale zubnog mesa

Upala zubnog mesa kod parodontopatije vrlo je neugodna i bolna. Oko zuba se mogu stvarati džepovi pogodni za nakupljanje plaka, bakterija i stvaranje kamenca.

Stomatolog će u ovakvim situacijama ocijeniti da li je potrebno dubinsko čišćenje i poliranje korijena zuba. Ukoliko parodontopatije ostane netretirana, upala se može širiti na kost i uzrokovati gubitak zuba.

Ovisno o težini upale, stomatolog će propisati adekvatnu antibiotsku terapiju.

BOL NAKON STOMATOLOŠKOG TRETMANA

Bolovi u zdravom zubu nakon stomatološkog zahvata ( endodonski zahvat, ugradnja ispune nakon uklanjanja karijesa), su normalna pojava. Ova vrsta boli je individualna i može trajati svega nekoliko dana pa čak i do nekoliko tjedana. Ukoliko je bol izražena i ometajuća, može se uzeti analgetik.

Bol u zdravom zubu može izazvati i malo previsoko napravljen ispun, što je dovoljno da se kod zagriza nepotrebno iritira zubno tkivo. Stomatolog će u takvom slučaju adaptirati ispun i zagriz učiniti adekvatnim.

Kod ortodontske terapije također se može javiti bol u zdravim zubima, što je normalna i uglavnom kratkotrajna pojava.

OGOLJEN ZUBNI VRAT

Četkanje zubi prevelikim pritiskom i tvrdom četkicom također može izazvati oštećenja i bol. Kod ogoljenog vrata zuba, dentin je podložan svim podražajima. Dentin je porozan za razliku od cakline i ako je izložen, potrebno je ga je zaštiti odgovarajućim stomatološkim postupkom. Tako će se otkloniti preosjetljivost i bol, ali i zaštiti zub od mogućeg daljnjeg propadanja.   

ogoljeni zubni vrat

NICANJE UMNJAKA

Nicanje umnjaka, kao zadnjih zubi u čeljusti, može biti više ili manje bolno, a nije rijetka i povišena tjelesna temperatura.

Stomatolog može pomoći čišćenjem nastalih džepova, a ovisno o stanju prepisati i antibiotsku terapiju.

Nakon ovakvog tretmana, za nekoliko dana dolazi do vidljivog povlačenja upaljenog zubnog  mesa.

stomatološka ordinacija Čeović problemi s umnjacima
nicanje umnjaka može izazvati probleme

UPALA SINUSA

U dane kada vladaju prehlade ili ljetne alergije,  česti su problemi s upalom sinusa. Upala sinusa može izazvati bol u zdravim zubima jer su smješteni jako blizu korijena gornjih zubi U tim situacijama potrebno je sanirati primaran problem i tako riješiti i bol zdravih zubi.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)