stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke

Većina ljudi je barem jednom osjetila veću ili manju bol povezanu sa zubom ili više njih. Svaka bol ne manifestira se jednako i nije jednakog intenziteta. Subjektivnim opisom boli u kombinaciji sa stomatološkim pregledom može se detektirati uzrok te odrediti način i tijek liječenja. Kako obično biva, neugodne situacije se dešavaju kada ih najmanje očekujemo, a vrijeme ljetnog odmora može pokvariti bolni zub. Ako bi se takva neugoda dogodila, dobro je barem okvirno prepoznati vrstu boli. Tako možete otprilike znati što bi je moglo uzrokovati i kako si pomoći do odlaska stomatologu.   

TOPLO ILI HLADNO IZAZIVA BOL

svakako posjetite stomatologa ako se javlja bol na toplo ili hladno

Takvu vrstu boli može izazvati odlamanje cakline ili povlačenje zubnog mesa što za posljedicu ima previše izložen zubni vrat. Za takvu situaciju može biti krivo loše četkanje zubi, a ne može se isključiti ni škrgutanje zubima (bruksizma).

Sve navedeno dovodi do izloženosti dentina, pa bi u takvim okolnostima mogla pomoći zubna pasta za desenzibilizaciju  i pravilno četkanje zubi.

Ukoliko se bol ublažila ili potpuno nestala, nastavite s takvim održavanje oralne higijene, no kada ćete biti u mogućnosti posjetite stomatologa kako se ne bi ponovno pojavila bol.

Još jedan, puno ozbiljniji uzrok boli na toplo ili hladno, je upaljen živac (pulpitis) i zub nedvojbeno zahtjeva liječenje. Za ublažavanje boli mogu se koristiti oblozi (topli ili hladni, ovisi koji će pomoći) i uzimanje analgetika. Upala neće proći sama od sebe i potrebno je što prije posjetiti stomatologa i početi s liječenjem. 

BOL ZUBA KOD KONZUMIRANJA SLATKE HRANA/PIĆE

Ovu vrstu boli izaziva karijes, koji za posljedicu ima otvorene dentinske kanaliće koji svojim živčanim završecima reagiraju na slatko, hladno, toplo i sl. I ovu neugodu može sanirati samo stomatolog, a do stručne intervencije potrebno je izbjegavati konzumaciju hrane i pića koji izazivaju bol te žvakanje na osjetljivoj strani.

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
zub zahvaćen karijesom bolno će reagirati na slatku hranu/piće
odlamanje cakline ili povlačenje zubnog mesa uzrok boli na slatko

Kako i kod pojavljivanja boli na toplo ili hladno, odlamanje cakline ili povlačenje zubnog mesa što za posljedicu ima previše izložen zubni vrat, zub može bolno reagirati i na slatku hranu ili piće. Ako ste sigurni da bolni zubi nije zahvaćen karijesom, mogla bi pomoći zubna pasta za desenzibilizaciju  i pravilno četkanje zubi. 

BOL SE JAVLJA NA ZAGRIZ

Ovu vrstu boli mogu izazvati nakupljene bakterija koje su izazvale upalu zubnog mesa oko zuba. Do odlaska stomatologu, možda će pomoći kružno četkanje, gdje će pola glave četkice zahvaćati zub pri zubnom mesu, a druga polovina zubno meso.

Bolja oralna higijena također bi mogla biti od pomoći, a tu savjetujemo upotrebu interdentalne četkice ili zubnog konca.

Posebno u ovim situacijama za pranje zubi birajte zubne paste koje sadrže minimalno 1400 ppm fluorida i natrijev hidrogenkarbonat radi uklanjanja plaka i održavanja čistoće usta. Budite uporni i darem dva puta dnevno četkajte zube.

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke

Ukoliko kružno četkanje i pojačana oralna higijena ne ublaže bol, mogući je uzrok infekcija na vrhu korijena zuba koja uzrokuje bolni pritisak, a dodatno se bol pojačava zagrizom na inficirani zub. Ono što sami možete napraviti je izbjegavati žvakanje na bolnoj strani, a ako je potrebno može se uzeti i analgetik. Ovu neugodu jedino može sanirati stomatolog adekvatnim liječenjem i zato što prije potražite stručnu pomoć.

BOL NAKON POSTAVLJANJA ORTODONTSKOG APARATIĆA

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
umjerena bol kod prvog postavljana fiksnog aparatića je očekivana

Kod prvog postavljanja fiksnog aparatića, može se pojaviti slaba do umjerena bol, koja može trajati do mjesec dana. Nema razloga za zabrinutost, takva bol je uobičajena i može pomoći konzumiranje mekše hrane, a ako je potrebno preporuka je uzeti manje doze analgetika. 

Žica i bravice aparatića mogu biti uzrokom iritacije sluznice obraza i usana i prva dva tjedna nošenja aparatića ovakve situacije su normalne.

U slučaju odlijepljene bravice koja ne iritira sluznicu, može se bez zabrinutosti pričekati dostupnost ortodonta koji vodi terapiju. Ostale promjene na aparatiću koje uzrokuju iritaciju ili bol, potražite pomoć ortodonta, ne pokušavajte biti „sam svoj majstor“ 

POSTUPNO ILI IZNENADNO OTICANJE LICA

Vrlo vjerojatno je prethodila bol u jednom ili više zubi, no odgađanje posjeta stomatologu radi saniranja nastalog stanja, može dovesti do ovakve vrlo ozbiljne, pa čak i dramatične situacije. Uzrok je širenje upale iz parodontnog džepa ili inficiranih korijenskih kanala, što zahtijeva hitan odlazak stomatologu. Osim neugode i boli, ovakvo stanje opasno je za opće zdravlje jer se putem krvi šire mikroorganizmi uzročnici upale i oticanja lica. Mogu nastati ozbiljne komplikacije opasne po život (encefalitis, meningitis, sinusitis i sl.). Stomatolog će odmah uvesti antibiotsku terapiju kojom će zaustaviti širenja upale, a nakon smirivanja poduzeti će adekvatno liječenje.  

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
u slučaju oticanja lica, hitno potražite pomoć stomatologa, stanje može biti dramatično i vrlo opasno

NARUČITE SE NA KONTROLNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)