stomatološka ordinacija Čeović-proljetne alergije i bol u zubima

Liječenje kanala korijena zuba ( “vađenje živca” ) ili endodntsko liječenje zuba je uklanjanje živca iz korijena zuba, zub će tako postati inertan na osjetilne funkcije, odnosno više nećemo osjetiti bol na hladno, toplo ili slatko.

SIMPTOMI I KADA JE POTREBNO EDNODONTSKO LIJEČENJE?

Najčešće uzrok koji dovodi do endodontskog liječenja je uznapredovali karijes koji je oštetio zubnu pulpu (”živac”). Oštećeni živac može reagirati upalom (pulpitis) na koju se pacijenti najčešće žale kao osjet boli na hladno i/ili  toplo, pojavu pulsirajuće boli koja se pojačava noću, bol pri žvakanju ili pojavom granuloma (fistula) na zubnom mesu iznad zuba. Moguć je i izostanak bilo kakvih simptoma pa je tek na stomatološkom pregledu otkrivanjem uznapredovalog karijesa. Njegovim uklanjanjem, ponekad je potreban ulazak u prostor živca, što će dovesti do endodontskog liječenja zuba. Traume zuba mogu biti uzrokom samo odumiranja živca, ali za zadržavanje zuba potrebno je provesti adekvatno liječenje.

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
bol na toplo i hladno
stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
bol kod žvakanja hrane
stomatološka ordinacija Čeović - granulom zuba
pojava fistule na zubnom mesu

TIJEK ENDODNTSKOG LIJEČENJA ZUBA

Rentgenski snimak zuba prvi je korak u endodtskom liječenju, potreban je radi uvida u trenutno stanje i koliko ima kanala. Stomatolog će liječenje početi davanjem anestezije, a nakon toga slijedi uklanjanje karijesa i otvaranje zuba (trepanacija). Nakon ovog koraka stomatolog će ocijeniti u kojem smjeru i kojom dinamikom će krenuti daljnje liječenje. Prva opcija je stavljanje, kolokvijalno rečeno, otrova u zub, a njegova uloga je potpuno umrtviti živac. Djelovanje otrova traje deset do četrnaest dana, a nakon tog vremena kanal se čisti  iglicama, ispire i suši. Ovaj korak je potreban radi uklanjanja bakterija i širenja kanala radi njegove ispune. Tek kada više nema nikakvih simptoma i više se na javlja bol, kanal se trajno ispunjava.  Moguće je ukoliko to stanje zuba dozvoljava, u jednom zahvatu zub anestezirati, otvori, izvadi živac i moguće je odmah ispuniti kanal ili ispunu napraviti u idućem dolasku stomatologu.

stomatološka ordinacija Čeović - granulom zuba

ŠTO NAKON ENDODONSKOG LIJEČENJA

Nakon nestanka svih simptoma upale i kada su svi kanali ispunjeni, stomatolog počinje s restaurativnim dijelom terapije. Ukoliko je ostalo dovoljno zdravog zubnog tkiva na ovakvom zubu može izraditi ispuna (plomba). Kada to nije slučaj, potrebna je individualna nadogradnja i krunice. Moramo znati kako zub bez pulpe više nije živ (avitalan) i iz toga razloga će njegova caklina vremenom potamniti, no dobro je što se i takav zub može  izbijeliti. Netretirana upala ima za vjerojatnost samo odumiranje tkiva unutar zuba, uslijed čega će nestati i simptomi upale. i bol će nestati. Tako odumrla unutrašnjost zuba, zapravo je tempirana “bomba”, jer je podložna napadima mikroorganizama koji će uzrokovati infekcije korijena zuba, pa čak i okolnih područja.  

PREVENCIJA NASTANKA PULPITISA

Kako i kod velike većine bolesti zubi i usne šupljine, uvijek je redovna i pravilna oralna higijena prva brana u održavanju zdravlja. Drugo što možemo napraviti su redovne stomatološke kontrole, najmanje dva puta godišnje i tako spriječiti veće komplikacije.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)