stomatološka ordinacija Čeović pečaćenje fisura

Pečaćenje ili zatvaranje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dentalnoj medicini kod djece. Radi se o jednostavnom preventivnom, neinvanzivnom postupku, kojim se u velikoj mjeri može spriječiti razvoj karijesa na novo izniklim trajnim zubima.

ZDRAVLJE MLIJEČNIH ZUBI VAŽNO JE ZA ZDRAVLJE TRAJNIH ZUBI

Zdravlje mliječnih zubi kod djece vrlo je važno jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima. Kada počinju izbijati trajni zubi, mliječni usmjeravaju njihov rast. Preranim gubitkom mliječnih zubi dolazi do pogrešnog rasta trajnih zubi, što će kasnije dovesti to ortodonskih poteškoća.

Kod djece je potrebno što je prije moguće razviti naviku redovnog i pravilnog održavanja higijene zubi. Poželjno je korištenje paste za zube koja sadrži fluoride, koji će dodatno zaštiti dječje zube. Inače jače lučenje sline kod djece neutralizira kiselinu i tako štiti caklinu zuba, što zaustavlja nakupljanje plaka i zadržavanje bakterija na zubima.

ŠTO SU FISURE

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka. Iz prostora uskih fisura čak je i vrlo temeljitom oralnom higijenom teško učinkovito odstraniti plak.

U dubini fisure plak je zaštićen od mehaničkog čišćenja, a kroz usko ušće redovito pristižu nove hranjive tvari koje pogoduju razmnožavanju bakterija. Tako se stvaraju uvjeti za pojavu zubnog karijesa na mladim trajnim zubima – najčešće prvim i kutnjacima. Tome doprinosi i nešto slabija oralna higijena u nadolazećem razdoblju puberteta.

PEČAĆENJE ILI ZATVARANJE FISURA

stomatološka ordinacija Čeović pečaćenje fisura
potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba

Radi se jednostavnom postupku kojim sprječavamo razvoj karijesa na novo izniklim trajnim zubima. Za zaštitu mladih trajnih zubi od razvoja karijesa u fisurama, stomatolozi mogu napraviti preventivni zahvat, poznat kao pečaćenje

. Važno je napomenuti kao se radi o potpuno bezbolnom postupku i kako nema „brušenja“ zuba.

Prije pečaćenja, stomatolog će fisure zuba očisti i zatvoriti kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom.

Boja materijala kojim se zavaraju fisure ili boja „pečata“ je u boji zuba i neće narušiti estetiku. Postupak pečaćenja ili zatvaranja fisura  bilo jao dobro napraviti nedugo nakon nicanja trajnog zuba i to za prve kutnjake oko šeste godine, a druge kutnjake oko dvanaeste godine života.

Unatoč svemu što poduzmemo, karijes može nastati i kod mliječnih i kod trajnih zubi. Što se karijes ranije otkrije, to će ga se lakše sanirati i sačuvati zub. Redoviti pregled najmanje dva puta godišnje i redovna pravilna oralna higijena,  najbolji je način prevencije i čuvanja zdravlja zubi.    

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)