stomatološka ordinacija Čeović popravak zuba u trudnoći

Kod planiranih trudnoća, preporuka stomatologa je prije tog sretnog vremena, napraviti detaljni pregled zuba i mekih tkiva. Kontrolna RTG snimka, ukoliko je potrebna, dati će dodatni uvid u stanje zubi. Tako će se moći sa sigurnošću utvrditi eventualno kritično mjesto koje bi moglo u trudnoći izazvati probleme. Ako se preventivnim pregledom potvrdi uredno stanje zubi i desni, dogovoriti će se termin iduće redovne kontrole. U suprotnom, stomatolog će odmah početi s popravkom zuba ili više njih, liječenjem desni ili drugom potrebnom intervencijom.

POČETAK TRUDNOĆE I STOMATOLOŠKI ZAHVATI

U slučaju kada je trudnoća već počela, više neće biti moguće obaviti RTG snimanja, eventualne popravke zubi i liječenje desni kao pripremu za trudnoću bez problema sa zubima.  Ako trudnica ima zub ili više njih koji zahtijevaju popravak ili drugu vrstu liječenja ili probleme sa desnima, potrebno je što prije posjetiti svog stomatologa. U toj situaciji pažljivo će se isplanirati redoslijed i tijek intervencija.

POPRAVKA ZUBA U TRUDNOĆI

Popravak zuba kao i druge stomatološke zahvate, moguće je obaviti tijekom cijelog trajanja trudnoće. Posebno, ako su u pitanju hitne situacije koje uzrokuju  bol i dodatni stres trudnici. Ipak, ukoliko stanje nije alarmantno, zahvati će se  planirati za drugo tromjesečje trudnoće. Tada je situacija stabilna za buduću majku i za bebu. 

Prvom tromjesečje trudnoće, radi  organogeneze (stvaranja organa kod ploda) smatra dosta osjetljivim i ako je moguće u tom vremenu neće se stomatološki intervenirati. U ovom periodu trudnice često imaju mučnine i povraćaju, pa im je teško podnijeti stomatološke zahvate.

U trećem tromjesečju tijelo buduće majke počinje s pripremom za porod,. Prisutni su bolovi u kralježnici, a već je prisutno i povećanje tjelesne mase. Upravo iz tih razloga trudnicama je vrlo teško podnijete duže vrijeme sjedenja u stomatološkoj stolici.  

PRIMJENA LOKALNE ANESTEZIJE

Kada je trudnica zdrava i trudnoća je uredna, može se primjeni lokalna anestezija. Kao što se stomatološke intervencije planiraju, ako je moguće, za drugo tromjesečje, tako je i preporuka korištenja lokalne anestezije upravo u tom periodu. Ukratko, zdrave trudnice s urednom trudnoćom, mogu obaviti popravak zuba uz primjenu lokalne anestezije.  

zdrava trudnica s urednom trudnoćom može primiti lokalnu anesteziju

U suprotnim situacijama, kada je zdravlje trudnice narušeno ili je trudnoća rizična, prije svakog stomatološkog zahvata potrebna je konzultacija sa specijalistom koji vodi trudnoću i koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem trudnice.

RTG SNIMANJE ZUBA U TRUDNOĆI

Kada je za uspješno liječenje zuba neophodna RTG snimka kao sredstvo dijagnostike, snimanje se može napraviti bez straha za zdravlje trudnice i njene bebe. Količina korištene radijacije je vrlo mala, a na trbuh i vrat buduće majke stavljala se zaštitna navlaka i ovratnik, kako bi zaštitili i smanjili izloženost trudnice i bebe. Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), zračenje kojem su izložene trudnice tijekom snimanja jednog zuba desetostruko je manje od zračenja kojima su svakodnevno izložene iz okoliša. 

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)