stomatološka ordinacija Čeović-keramičke ljuskice

Keramičkim ljuskicama mogu se ispraviti položaj, oblik, veličina i boja zubi. Koriste se i za poboljšanje potrošenih ili okrhnutih zubi, smanjenje razmaka među zubima (dijastema), poravnanja zubi, poboljšavanje izgleda tamnih zuba. Keramičkim ljuskicama moguće je ispraviti i druge estetske, ali i funkcionalne nedostatke.

keramičke ljuskice imaju prirodan izgled

Keramičke ljuskice imaju prirodan izgled jer porculan gotovo savršeno imitira caklinu zuba. Zbog glatke površine neće promijeniti boju, a neće se dogoditi upala ili povlačenja zubnog mesa.

Keramičke ljuskice (veneers) su tanki keramički nadomjesci. Adhezivno se cementiraju na prednju površinu zuba, a krajnji rezultat je vrhunska estetika i lijep prirodan osmijeh.

Ugradnja keramičkih ljuskica je minimalno invazivni zahvat pri kojem se uklanja minimalno tvrdog zubnog tkiva (manje nego za potpune keramičke krunice).Keramičke ljuskice izrađuju se prema uzetom otisku, a cijeli postupak traje nekoliko dana.

ZAŠTO KERAMIČKE LJUSKICE

Svatko tko želi  ljepši i blistaviji osmjeh, ispraviti oblik zuba, smanjiti razmak među zubima ili riješiti ostale estetske ili funkcionalne nedostatke, može odabrati ugradnju keramičkih ljuskica.

Preduvjet je postojanje prirodnih zubi koji nisu u većem postotku prekriveni ispunima.

Keramičke ljuskice mogu se koristiti i umjesto kompozitnog materijala korištenog za izradu ispuna (plombi).

Takvi nedostatci najčešće su vidljivi na prednjim zubima na kojima se više puta korištene plombe, koje vremenom promijene boju, pa zub više nema prirodan izgled i sjaj zdrave cakline.

prije (gore) i nakon (dolje) ugradnje keramičkih ljuskica

OPIS TRETMANA

 • Prvo korak je detaljni stomatološki pregled,  kojim će se ustanoviti da li je ugradnja ljuskica moguća. Za ugradnju kerimičkih ljuskica potrebni su prirodni zubi koji nisu ispunjeni s više od 50% ispuna. Tretman izbjeljivanja zubi je opcionalan. Najčešće se radi kako bi promjena boje između prirodnog zuba i keramičke ljuskice za zube bila što manja.
 • Ako je stomatolog ocijenio da su ispunjeni svi važni preduvjeti za ugradnju ljuskica, počinje se s minimalnim brušenjem zuba (izravnanje osmjeha i postizanje idealne linije osmjeha) i uzimanjem otiska.
 • Prema otisku zuba zubotehnički laboratorij izrađuje keramičke ljuskice. Za vrijeme izrade keramičkih ljuskica, zubi će se zaštiti privremenim ljuskicama.
 • Kada su keramičke ljuskice izrađene, radi se proba. Ukoliko je potrebno, moguće je napraviti potrebne ili predložene korekcije (prosječno trajanje korekcija je nekoliko dana).
 • Nakon postizanja idealnog estetskog i funkcionalnog rezultata, keramičke ljuskice se trajno cementiraju, a nakon toga pacijenti se mogu odmah  vratiti svom životu. Cijeli proces u potpunosti je bezbolan i nježan i neće našteti desnima
keramičke ljuskice izrađuje zubotehnički laboratorij
prije ugradnje keramičkih ljuskica, radi se proba i eventualna korekcija

NAKON TRETMANA

Prvih nekoliko dana nakon ugradnje keramičkih ljuskica moguća je pojava blage preosjetljivosti. Preporuka je u tom vremenu ne konzumirati vrlo vruću ili hladnu hranu / pića i svakako bi bilo dobro jesti mekanu hranu. Kada osjetljivost nestane, možete se vratiti uobičajenim prehrambenim navikama.

stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Kako bi se osiguralo što dulje trajanje keramičkih ljuskica, važno je održavanje vrlo dobre oralne higijene. Zube je potrebno četkati minimalno dva puta dnevno na jednak način kao i kod četkanja prirodnih zubi.

Ne zaboravite i na redovito čišćenje interdentalnog prostora. Posjetom stomatologu barem dva puta godišnje izbjeći će se većina problema i osigurati će se dugotrajnost keramičkih ljuskica.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)