stomatološka ordinacija Čeović ljuskice

Mnogi vjeruju kako njihov zub koji je pokriven zubnom krunicom ili ljuskicom, više nije podložan bolestima. Važno je naglasiti da su i takvi zubi podložni karijesu i drugim bolestima u gotovo u jednakoj mjeri kao i bilo koji drugi zub. Mnogo je čimbenika koji mogu uzrokovati pojavu bolnih stanja i pojavu karijesa. Nepravilna i neredovita oralna higijena najčešći je uzrok problema sa zubima.

PRIPREMA ZA UGRADNJU KRUNICA I LJUSKICA

Na zubima na kojima  je stomatolog napravio kvalitetnu protetsku pripremu, odabrao adekvatne nadomjestke i postupka izrade te napravio kvalitetnu ugradnju, rijetko će zubi ispod ljuskica ili krunica oboljeti od karijesa. Materijal koji se nalazi ispod krunica i ljuskica brtvi spoj zuba i nadomjestka te osigurava prijenos sila s nadomjestka na izbrušeni zub.

Stomatolog će prije ugradnje krunica i ljuskica napraviti pripremu, što najčešće znači saniranje mekih i tvrdih tkiva u ustima i osigurati zdravlje gingive. Ukoliko se pregledom pokaže potrebnim, stomatolog će sanirati karijesne lezije ispunima, napraviti nova i popraviti stara endodontska liječenja zuba. Kako bi se osigurao dobar položaj zuba,  prema potrebi, obaviti će se i  ortodontska terapija.

KADA SE RAZVIJA KARIJES ISPOD KRUNICA

Na zubima na koje su ugrađeni protetskim nadomjescima, karijes se  najčešće stvara na rubu zuba i krunice ili ljuskice, na vratnim dijelovima zuba, a vrlo rijetko ispod same krunice ili ljuskice. Dubokim prodiranjem karijesa u zub, može doći do živca što će izazvati njegovo odumiranje i infekciju. U tom će slučaju biti potrebno čišćenje korijenskog kanala zuba.  Stvaranje karijesa na tim prijelaznim mjestima može se spriječiti redovnom i pravilnom oralnom  higijenom i stomatološkim pregledima na kojima će doktor na vrijeme uočiti problem.

OŠTEĆENJE KRUNICE ILI LJUSKICE 

Ukoliko zubna krunica pukne, može izazvati neugodu i blagu bol. Uzroci loma krunice ili ljuskice može biti noćno škrgutanje zubima (bruksizam), slučajno ili namjerno zagrižen tvrdi komad hrane ili nešto slično. Osjetljivost na toplinu, hladnoću ili zrak može biti posljedica direktnog izlaganja zuba ispod krunice kroz pukotinu. Ako primijetite bilo koji od simptoma koji izazivaju neugodu ili bol,  osjetite da je zubna krunica napukla, slomljena ili pomaknuta, javite stomatologu kako bi se pronašao pravi uzrok nastalih tegoba.

SAČUVAJTE ZDRAVLJE ZUBI ISPOD KRUNICE I LJUSKICE

Četkajte zube na pravilan način, barem 2 puta dnevno po dvije minute i upotrebljavajte interdentalne četkice kako vam je preporučio stomatolog. Njega zuba s krunicom treba biti ista kao i njega ostalih zuba. Protetske nadomjestke, treba četkati kao i zube ali s njima treba biti mnogo nježniji i posvetiti im veću pažnju. Na redovnim polugodišnjim stomatološkim pregledima mogu se pronaći eventualni problemi u ranim fazama, kada će ih biti lakše riješiti.

Ne izbjegavajte redovne stomatološke preglede, jer prekasno identificiran problem, može uzrokovati ponavljanje cijelog postupaka. Ako primijetite neke od navedeni simptoma, odmah se javite stomatologu:

 • osjećaj klimanja krunice ili odvajanja od zuba,
 • lom krunice ili ljuskice
 • jaku osjetljivost na slatko ili toplo,
 • osjetljivost zubi na pritisak
 • natečenost

NARUČITE SE NA REDOVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)