stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Zapanjujući je broj različitih dostupnih pasta za zube, suočeni smo s više desetaka opcija koje obećavaju sve, od izbjeljivanja do popravka cakline, dubinskog čišćenja, zaštite od bakterija, kontrole kamenca i ublažavanja osjetljivosti. Kako odabrati pravu? Imajte na umu da se mnoge tvrdnje mogu temeljiti na uključivanju jednog ključnog sastojka – fluorida (floura), koji se može naći i u najjeftinijim zubnim pastama.

VAŽNOST FLOURA U PASTI ZA ZUBE

stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Pranje zubi s fluoridnom zubnom pastom i dalje je najbolje što možete učiniti kako biste održali zdravlje zubi. Fluor se infiltrira na površinu cakline i dohvaća čak područja koja su četkici nedostupna, a površinu zuba čini tvrđom i otpornijom na napad bakterija. Za postizanje maksimalnog učinka, nakon pranja zubi, izbacite (pljunite) pastu, ali nemojte ispirati usta. Ukratko, što je koncentracija floura veća, postižete veću zaštitu i otpornost zubi.

KLJUČNE STVARI KOD ODABIRA PASTE ZA ZUBE

 • provjerite koncentraciju fluorida, ako je manja od 1.000 ppmF tada je zaštita ograničena ili nikakva. Poželjna je koncentracija od 1.400ppmF i više,  a dječje zubne paste mogu sadržavati i niže razine
 • oni koji dobro četkicom peru zube, osim fluorida, ne trebaju dodatne aktivne sastojke (osim u slučaju posebnih stanja)
stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

ZUBNA PASTA ZA OSJETLJIVE ZUBE

Vjeruje se da je osjetljivost zubi uzrokovana kretanjem tekućine prema sićušnim tubulima koji povezuju dentin zuba s živcem. Promjene temperature, pritisak ili slatka ili kisela hrana mogu utjecati na kretanje tekućine.

stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Za uklanjanje osjetljivosti zubi, možemo desenzibilizirati živce ili blokirati tubule.

Sve desenzibilizirajuće paste za zube bit će učinkovitije ako smanjite kiselu hranu i piće koje konzumirate između obroka. Možda ćete otkriti kako se preosjetljivost s vremenom prirodno rješava ili može predstavljati samo povremeni problem.

Glavni aktivni sastojci usmjereni na smanjenje osjetljivost su:

 • Kalijev nitrat – kalijev nitrat je sastojak za smanjenje osjetljivosti i postoje dobri dokazi da se vremenom akumulira kako bi desenzibilizirao živce. Međutim, vrijeme potrebno za učinkovito djelovanje može potrajati i do dva tjedna
 • Stannous fluorid – novija inovacija u svijetu preosjetljivosti na dentin, Stannous fluorid jedna je od tri vrste fluorida koje se mogu naći u zubnim pastama, blokira tubule i djeluje vrlo brzo.
 • Arginin – arginin se kombinira se s kalcijevim karbonatom kako bi blokirao tubule i trebao bi početi brzo djelovati

PASTE ZA IZBJELJIVANJE ZUBI

Ove paste za zube „sumnjivog“ su djelovanja, barem kada je u pitanju hoće li ispuniti obećanja otisnuta na ambalaži. Dvije su vrste bojenja koje utječu na ‘bjelinu’ naših zuba:  

 • Vlastito bojenje događa se unutar zuba i može biti uzrokovano traumom, određenim liječenjem ili prekomjernom konzumacijom fluora u djetinjstvu. Zubi također stare zbog starenja cakline. Jedini način za uklanjanje vlastitih mrlja je izbjeljivanje putem profesionalnih proizvoda kod  stomatologa
 • Bojenje vanjskim uzročnicima obično je posljedica pušenjem ili pijenjem čaja, kave ili crnog vina. Takva obojenja mogu se ukloniti četkanjem zubnom pastom za izbjeljivanje, ali to neće promijeniti osnovnu boju zuba. 
stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Sve dok nemate očekivanja od paste za izbjeljivanje kako će promijeniti osnovnu boju cakline, mogu postići zadovoljavajući efekt. Kod odabira ovih zubnih pasta, obratite pažnju na sastav, a najčešći sastojci su:

 • Vodikov peroksid – malo je vjerojatno da će bilo koja pasta za zube koja sadrži vodikov peroksid imati puno utjecaja na temeljnu boju cakline (obično je koncentracija 0.1%, što je premalo za jači efekt izbjeljivanja). Ovaj sastojak koristi za izbjeljivanje u većim koncentracijama
 • Optički osvjetljivači – sljedeća metoda za izbjeljivanje je upotreba filma kojim se prekrivaju zubi kako bi se postigao optički učinak izbjeljivanja. Plavi kovarin tipičan je sastojak za osvjetljivanje i može imati  trenutni učinak, ali neće potrajati jer slina vrlo brzo ispire većinu paste. 
 • Natrijev bikarbonat – natrijev bikarbonat (soda bikarbona) učinkovito je sredstvo za uklanjanje mrlja s blagim abrazivnim djelovanjem. Također ima neka antibakterijska svojstva, a čest je dio ‘prirodnih’ pasta za zube
stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

Ugljen – zubna pasta za izbjeljivanje sa ugljenom bilježi veliku popularnost, unatoč neslaganju stručnjaka o učinku izbjeljivanja.  Ugljen, u nekim formulacijama veće čvrstoće, također može biti previše abrazivan, što bi s vremenom moglo istrošiti zubnu caklinu.

Neke zubne paste sa ugljenom također sadrže fluorid, što neki stručnjaci ne bi preporučili.

ZUBNE PASTE ZA POPRAVAK CAKLINE

Unazad nekoliko godina bilo je nekih inovacija na ovom području i možda postoji dobar razlog za odabir zubne paste usmjerene na popravak cakline.  Ali imajte na umu da sve fluoridne zubne paste pružaju određenu zaštitu protiv erozije cakline, a fluor je osnova za popravak cakline. Ako patite od erozije cakline, obratite se svom stomatologu, koji može predložiti alternative, kao što je promjena prehrane ili tehnike četkanja, upotreba fluornih vodica za usta odvojeno od četkanja ili profesionalna primjena fluoridnog laka.

stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube
 • Fluorid – postoje tri vrste fluorida: natrijev fluorid, natrijev monoflurofosfat i kositreni fluorid.  Sve će vam pomoći u remineralizaciji i stoga se može reći da popravlja caklinu. No proizvođači paste za reparaciju cakline vjerojatno će svoje tvrdnje temeljiti na određenoj formulaciji njihove paste koja pomaže u optimalnom unosu i apsorpciji fluorida.
 • Kalcijev silikat i natrijev fosfat – neki proizvođači tvrde kako njihova pasta regenerira caklinu djelovanjem kalcijevog silikata i natrijevog fosfata u interakciji s hidroksiapatitom (od čega je zubna caklina izrađena). Stručnjaci su se složili da laboratorijske studije pokazuju kako bi patentirana formula (u kombinaciji s glicerinom, a ne vodom) mogla uzrokovati promjene na zubima koje bi se mogle protumačiti kao ponovni rast.

OSTALI SASTOJCI PASTE ZA ZUBE I KAKO DJELUJU

 • Hidratizirani silicijev dioksid, tinjac, kalcijev karbonat – abrazivi koji će očistiti i polirati. Većina pasta za zube imat će prilično nisku razinu, ali paste za izbjeljivanje ponekad mogu biti abrazivnije.
 • Celulozna guma, karagenan i ksantanska guma – ovi zgušnjivači pružaju teksturu i zaustavljaju isušivanje zubne paste.
 • Umjetna ili dodani zaslađivači i okusi – sastojci poput cimeta, ulja paprene metvice, natrijevog saharina, arome mente i neki drugi tu su za poboljšanje okusa. Oprez, neki od sastojaka mogu biti alergeni.
 • Natrijev hidroksid – neutralizira pH ostalih sastojaka.
 • Natrijev lauril sulfat (SLS)  – pjenasti deterdžent koji otapa prljavštinu i masnoću, te može biti prilično grub. Analiza iz 2019. godine pokazala je kako zubne paste bez SLS-a smanjuju broj i dugotrajnost ranica u ustima. Ako imate takav problem, možda ćete htjeti odabrati zubnu pastu bez SLS-a.
 • Ovlaživači – poput sorbitola, glicerola, glicerina, propilen glikola, održavaju zubnu pastu vlažnom.
 • Titan dioksid – ovaj pigment zubnu pastu čini bjeljom i svjetlijom.
 • Cink – zamjena za triklosan koji je uklonjen iz većine pasta za zube zbog mogućih loših loših učinaka. Cink ima antibakterijska svojstva i čest je sastojak paste za zube, ali stručnjaci se slažu da je najvažniji čimbenik uklanjanja bakterija učinkovito četkanje.
stomatološka ordinacija Čeović - kako odabrati pastu za zube

EKOLOŠKE, PRIRODNE I VEGANSKE PASTE ZA ZUBE

Postoji značajan broj proizvoda koji se plasiraju kao ekološki, veganski ili prirodni proizvodi.  Neke paste za zube iz ovog segmenta reklamiraju svoje prirodne sastojke poput kokosovog ulja, ugljena ili odsutnost palminog ulja. Imajte na umu da prelazak na ovakve proizvode, iz bilo kojeg razloga, ne bi smjelo ići na štetu vašeg zdravlja zubi. 

Na što treba pripaziti

 • Paste bez fluorida – neki od ovih proizvoda, koji se reklamiraju kako potpuno prirodni, u svom sastavu nemaju fluor. To dovodi do povećanog rizika od karijesa, bez obzira na to koliko pažljivo četkali zube.
 • Tablete za čišćenje zubi – većina znanstvenih istraživanja provedena je o učinkovitosti paste u kombinaciji s četkanjem, a ne na tabletama za čišćenje zubi, pa nema jamstva da će pružiti jednaku zaštitu. Ako već koristite tablete umjesto paste za zube,  pripazite da sadrže fluor.