Razlozi za ortodontsku terapiju nisu samo estetski, već se njome popravlja položaj i funkcija zubi, griženja i usitnjavanja hrane, smanjuje se prekomjerno trošenje zuba kao i preopterećenje čeljusnog zgloba i mišića. Postizanjem pravilnog zubnog luka poboljšava se čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine. Danas se već dosta zna o ortodontskoj terapiji, postoje i zablude, ali još uvijek nailazimo na neke nejasnoće kod pacijenata. Važno je naglasiti kako nema dobne granice za početak ortodontske terapije, moguća je kod djece i adolescenata, kao i u odrasloj dobi. Najčešće nepoznanice pokušati ćemo razjasniti i dati svima, koji se odluče za ortodontsku terapiju, osnovne informacije.  

KAKO SE ISPRAVLJA POLOŽAJ ZUBI ORTODONTSKOM TERAPIJOM

Ispravljene položaja zubi radi se laganom kontinuiranom silom, što je najbrži način za pomicanje zubi u pravilan položaj. Pojednostavljeno govoreći, svejedno kojim pomagalom gurali zub, bilo to mobilnim, fiksnim ili prozirnim aparatićem, važno je lagano i kontinuirano (cjelodnevna) djelovanje sile na zub. Pod takvim pritiskom zubi će se pomicati najbrže moguće u željeni položaj. Koji će se aparatić i kada koristiti, predložiti će ortodont specijalist.

stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih
stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih
stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih

MOŽE LI SE UBRZATI POMICANJE ZUBI

Ortodontski aparatić kojim se može ubrzati pomak zubi ne postoji. Za pomicanje zubi potrebno je vrijeme, upornost i suradnja pacijenta. Važno je slijediti upute ortodonta i slijediti preporuke kako bi terapija bila uspješna i kako bi se dobiveni rezultat trajno zadržao.

Kako marketing radi „čuda“, tako ih radi i u ortodonciji, nudeći pacijentima potpunu korekciju položaja zubi u svega nekoliko mjeseci. Istina o takvim postupcima je kako se radi o nestručnom i samo djelomično provedenom postupku. Često se takva nestručna „terapija“ naplaćuje jednako kao cjelokupna, dugotrajna, stručno provedena i od specijaliste vođena ortodontska terapija. Specijalističkom ortodontskom terapijom se prvo izravnaju zubi i tek onda slijedi sve ostalo što još treba popraviti. Za ispravak položaja zubi, zagriza, razmaka između zubi i svega ostalog što se može poboljšati ortodontskom terapijom ne postoje prečice, za lijep osmjeh potrebno je vrijeme i ortodont specijalist.

ZAŠTO ORTODONTSKA TERAPIJA TRAJE DUGO VREMENA

Ortodonti imaju jako dobro razloge zašto rade sve stručne analize i terapiju provode dulje vrijeme. Neki od tih vrlo važnih razloga su:

USKLAĐIVANJE OKLUZIJE

stomatološka ordinacija Čeović- ortodoncija okluzija
usklađena okluzija

Neusklađena i nestabilna okluzija, čini rezultat terapije nestabilnim i kompromitira zdravlje zuba.

Ukoliko je neusklađena okluzija (kontakt svih zuba jedne čeljusti sa zubima suprotne čeljusti) takvo stanje može uzrokovati resorpcija korijena i gubitak vitaliteta zuba, okolnog zubnog mesa i kosti.

Isto tako može biti uzrokom problema s čeljusnim zglobom.

DIZAJNIRANJE OSMIJEHA

Jedan od važnih razloga zašto se odlučujemo za ortodontsku terapiju je lijep osmjeh. Kako bi se postigao takav rezultat, ortodont specijalist mora kroz terapiju dizajnirati kolika će biti vidljivost zuba i zubnog mesa pri osmijehu, uskladiti visinu gingivnih rubova zuba, ispraviti nagib okluzalne ravnine te uskladiti sredinu gornjeg i donjeg zubnog luka sa sredinom lica. Svakako će se napraviti korekcija položaja očnjaka i dovesti ih i pri osmijehu.

IZGLED LICA

Promjenom položaja zubi, doći će i do suptilnih promjena izgleda lica. Promjenom položaja donje čeljusti i cjelokupnog profila položaja stražnjih zuba te podešavanjem položaja prednjih zubi daje se potpora usnicama, koje će takvom promjenom dobiti bogatiji volumen.

POSTAVLJANJE ZUBI U ISPRAVAN ODNOS S KOSTI

Zubi se postavljaju u ispravan odnos sa kosti kako bi rezultati terapije bili stabilni i kako bi se spriječilo nepovratno povlačenje zubnog mesa. Povlačenje zubnog  će se vjerojatno dogoditi tek par godina nakon loše provedene ortodontske terapije.

NARUČITE SE NA ORTODONTSKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)