stomatološka ordinacija Čeović ortodontski aparatić

Gornja dobra granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Njezini zadaci nisu samo estetski, već se popravlja funkcija zuba, griženja i usitnjavanja hrane,  smanjuje prekomjerno trošenje zuba kao i preopterećenje čeljusnog zgloba i mišića. Postizanjem pravilnog zubnog luka poboljšava se čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine. Iako se danas dosta zna o ortodontskoj terapiji, još uvijek postoje neke zablude, koje bi smo voljeli demantirati.

ZUBI SE ISPRAVLJAJU SAMO DJECI ?

Ne! Nekada se tako mislilo, no danas se ortodontska terapija može provoditi u bilo kojoj dobi, odnosno sve dok  imate svoje, prirodne zube. U ortodonciji se odraslim pacijentom smatraju svi koji su završili rast i razvoj, odnosno prosječno nakon 18-te odnosno 20-te godine života. Dobar dio odraslih pacijenata dolazi na ortodontski terapiju s već izgubljenim i potrošenim zubima te narušenom okluzijom. Kod takvih pacijenta očekivani rezultat ortodontske terapije treba biti realan, što se mora jasno komunicirati s pacijentom. O postizanju idealnih rezultata možemo govoriti kod mladih osoba, koje imaju sve svoje zube.

ZUBI SE RASKLIMAJU NAKON ORTODONTSKE TERAPIJE ?

Često se može čuti kako se izbjegava ortodontska terapija iz straha od rasklimanih zubi nakon terapije. Kao dodatni argument nerijetko se još dodaje i razvoj parodontitisa.  Kada se već spominje paradontitis kao razlog za izbjegavanje ortodontske terapije, treba znati kako je razlog pojave parodontitisa upravo loš položaj zuba i loš zagriz. Naime kod lošeg zagriza zubi su prilikom žvakanja nepravilno opterećeni. Zbog takvog lošeg zagriza, zub se naginje, dolazi do gubitka kosti, povlačenja zubnog mesa i na kraju izloženosti korijena zuba. Upravo se ortodontskom terapijom ispravlja položaj zuba i sprječava se daljnji razvoj bolesti. Po završetku terapije, obavezno se stavlja fiksni retainer, a ako se radi o starijim pacijentima, potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

TIJEKOM ORTODONSKE TERAPIJE KVARE SE ZUBI ?

I opet je presudna abeceda dobrog oralnog zdravlja, a to je pravilno, redovno četkanje i čišćenje zubi. Istina je kako će se hrana lakše zadržava na dijelovima fiksnog i zato je važno redovno i pravilno čišćenje zubi tijekom nošenja aparatića. Treba znati kako se karijes nikada neće pojaviti na mjestu gdje je zalijepljena bravica aparatića . Većina materijala za lijepljene bravica sadrži i  fluor koji štiti caklinu od demineralizacije. Karijes se može pojaviti oko bravica i na prednjim površinama zuba što se vidi u obliku bijelih mrlja, a za takvo stanje odgovoran je isključivo pacijent.  

stomatološka ordinacija Čeović interdentalne četkice
interdentalnom četkicama čišćenje zubi oko bravica
stomatološka ordinacija Čeović pranje zubi
redovito četkajte zube oko bravica aparatića

UZALUDNA TERAPIJA JER SE ZUBI VRATE NA STARO MJESTO ?

stomatološka ordinacija Čeović prozirni aparatić
retencijska faza je sastavni dio terapije

Vraćanje zuba u prijašnji položaj nije nemoguća situacija, ali samo  ako se pacijent ne pridržava uputa o nošenju retencijskog aparatića. Najčešće će u stari položaj (recidiviraju) donji sjekutići, odnosno povrat u stari položaj je češći kod zuba koji su se tijekom terapije manje pomicali. Retencija je važan i sastavni dio svake ortodontske terapije te se primjenjuje nakon skidanja  fiksnog aparata kada je postignuta stabilnost zuba. Nakon pomaka zuba u novi položaj trebati će gotovo godina dana za mineralizaciju koštanog tkiva oko zuba,

Isto toliko vremena potrebno je  zubima za naviknuti se na nove izvore sila koje ih također mogu pomaknuti. Kod pacijenta koji su završili rast i razvoj, odnosno starijih od 20 godina, retencija je u pravilu doživotna. Tijekom čitavog života zubi mijenjaju položaj i ne možemo očekivati da će ostati na mjestu gdje smo ih doveli fiksnim aparatićem bez retencijskog aparatića.

NE ŽELIM FIKSNI VEĆ MOBILNI APARAT

Koji je ortodontski aparat najbolji za pojedinog pacijenta ipak bi trebao odlučiti ortodont, a ne pacijent. I fiksni i mobilni aparatići imaju svojih prednosti i nedostataka, ali isto tako jedan ne može zamijeniti drugi. Ovisno o situaciji, ortodont će predložiti pacijentu najbolje moguće rješenje i tijek terapije.  

stomatološka ordinacija Čeović ortodontski aparatić
stomatološka ordinacija Čeović Invisalign ortodontska terapija

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)