Živimo u vremenu kada je vidljiva ljepota čimbenik uspjeha i opće prihvaćenosti. Lijepa slika u značajnoj mjeri uvjetovana je i lijepim osmijehom, pa ne treba iznenaditi zašto se sve više odraslih odlučuje za ortodontsku terapiju. Općenito, ortodontska terapija kod odraslih osoba može doista biti sveobuhvatna (terapija svih zuba) i ponajviše će imati estetski efekt. S druge strane, češće se radi o pomoćnoj ortodontskoj terapiji kojom će se stvoriti što je moguće bolji uvjeti za druge potrebne stomatološke zahvate.

POČETAK ORTODONSKE TERAPIJE KOD ODRASLIH

Na početku potrebno je znati koje probleme s oralnim zdravljem pacijent ima i koja su njegova očekivanja. Pregledom će se dobiti uvid u stanje usne šupljine, utvrditi  će se nedostatak ili oštećenje zuba i potpornih tkiva. Pozornost će biti i na eventualne parodontološke probleme, koji su mnogo češći u odrasloj dobi i koji moraju biti sanirani ili barem pod kontrolom prije ortodonske terapije. Ortodontska terapija može početi tek u trenutku kada su svi zubi sanirani i kada je očišćen zubni kamenac.

Izrađeni detaljni plan terapije, prezentirati se pacijentu, ali očekivanja odraslih pacijenata od terapije mogu bit nerealna. U tom slučaju  pokušati će se postići kompromis između očekivanja i realnih terapijskih mogućnosti.

POMOĆNA ORTODONSKA TERAPIJA

Za postizanje optimalnog učinka tretmana, kod odraslih pacijenta često nije dovoljna samo ortodontska terapija, već je nakon nje nužna i protetska, kirurška i parodontološka terapija. Kod takvih stanja ortodontska terapija ima pomoćnu ulogu u stvaranja optimalnih uvjeta za druge stomatološke zahvate. 

Kod odraslih osoba, što ovisi o navikama i kronološkoj dobi, česta je situacija nedostatak jednog ili više zuba. Tada se fiksnom ortodontskom terapijom pokušavaju stvoriti optimalni uvjeti za nadoknadu zubi koji nedostaju protetskim nadomjescima ili se ugrađuju implantati na kojima se izrađuju krunice iz visokoestetskih materijala.

KAKO POMAŽE ORTODOTSKA TERAPIJA ODRASLIH

Razvojem stomatologije došlo je do uvođenja novih ortodontskih tehnika i sustava. Današnji fiksni ortodontski aparati estetski su za pacijente prihvatljiviji, a i daleko su ugodniji  od nekadašnjih upadljivih metalnih bravica. Također je činjenica kako odrasli pacijenti preferiraju estetsku (prozirnu) ortodontsku napravu, koja je gotovo nevidljiva. Takva odluka motivirana je mogućom lošom reakcijom okoline.

Danas u ortodonciji postoji više rješenja, svako ima svoje prednosti i mane, a o izboru naprave i vrsti terapije odlučuje isključivo ortodont. Uzimajući u obzir ortodontsku anomaliju, za svakog pacijenta u potpunosti se individualizira plan liječenja. Pacijent ima očekivanja i potrebe koje liječnik poštuje i koliko je god moguće nastoji ih ispuniti, poštivajući povjerenje pacijent

stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih
stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih
stomatološka ordinacija Čeović-ortodoncija odraslih

Gornja dobra granica za ortodontsku terapiju ne postoji jer njezini zadaci nisu samo estetski, već se popravlja funkcija zuba, griženja i usitnjavanja hrane,  smanjuje prekomjerno trošenje zuba kao i preopterećenje čeljusnog zgloba i mišića. Postizanjem pravilnog zubnog luka poboljšava se čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime i prezime (obavezno)

    Vaš e-mail (obavezno)

    Broj Vašeg telefona (obavezno)

    Napišite datum i vrijeme pregleda (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)