stomatološka ordinacija Čeović-trajnost keramičkih krunica

Poslušajte savjet stomatologa ukoliko Vam preporuči ugradnju zubnih krunica, jer će se preporuka temeljiti na određenom stanju zubi. Najčešće situacije kod koji je dobro ugraditi zubne krunice su jako velike plombe na zubima, promjena boja zubi, ispucala zubna caklina i sl. Zubne krunice će zubima vratiti lijep izgled, pružiti će im zaštitu i vratiti funkcionalnost.

stomatološka ordinacija Čeović-trajnost keramičkih krunica

TRAJNOST ZUBNIH KRUNICA I MOSTOVA

Ovisno o materijalu od kojih su izrađene, zubne krunice i mostovi mogu trajati dugi niz godina. Ukoliko se izrađuju od izuzetno otporne cirkon keramike, koji je materijal novije generacije, i koristiti se za prednje i za stražnje zube, trajnost im je od 10 do 15 godina. Ovaj materijal je našem tijelu vrlo prihvatljiv (biokompatibilan). Zubno meso kompaktno prijanja uz rubove krunica i mostova, što u velikoj mjeri sprječava prodor bakterija i nastanak novih problema. 

Keramički materijali u pravilu ne mijenjaju boju tijekom godina, pa čak niti kada je izložena pićima i hrani koji bi inače bojali prirodne zube.

MATERIJALI I IZRADA KRUNICA I MOSTOVA

stomatološka ordinacija Čeović-trajnost keramičkih krunica
suvremena tehnologija za izradi keramičkih krunica

Napredak tehnologije nije, srećom zaobišao stomatologiju i donio je niz inovacija i poboljšanja. Krunice se danas najčešće izrađuju digitalno pomoću CAD/CAM sustava i to u jednom komadu.

Ova inovacija unaprijedila je kvalitetu keramike za izradu krunica i mostova. Danas se samo završni sloj odnosno toniranje i glazura rade ručno. Keramički materijali u pravilu ne mijenjaju boju tijekom godina, pa čak niti kada je izložena pićima i hrani koji bi inače bojali prirodne zube.

Već smo napisali da je trajnost keramičkih mostova ili krunica od10 do 15 godina. No mogu potrajati i duže ukoliko se o njima brinemo svakodnevno na pravilan način.

KADA ZAMIJENITI KRUNICE I MOSTOVE

Mnogi pacijenti s ugrađenim implantatima i protetskim radovima misle kako su završili sa redovitim stomatološkim kontrolama. Ali realnost je drugačija, upravo takvim pacijentima se preporuča barem jednom godišnja stomatološka kontrola. Nakon odrađenih zahvata potrebno je držati pod kontrolom učinjene radove i obavljati kontrolu zubi i implantata koji su opterećeni protetskim radovima. 

Bez obzira na stanje keramičkih krunica i mostova, preporuka je da se nakon 10 do 15 godina  zamjene novim jer će se tako sačuvati zube ispod tih radova i provjeriti stanje ispod mostova. Zanemarivanjem redovne i detaljne oralne higijene, mogu se ugroziti temelji protetskih radova.  Osim minimalno dnevno dva puta temeljitog četkanja zubi, korištenja zubnog konca ili interdentalnih četkica, bilo bi korisno korištenje zubnog tuša za uklanjanje bakterije na mjestima do kojih klasična četkica ne može doći. 

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)