stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi

Žvakanje hrane uglavnom doživljavamo kao nešto instinktivno i jednostavno. No način na koji žvačemo može utjecati na zdravlje usne šupljine i cijelog probavnog sustava. Često se događa da komad hrane u ustima brzinski sažvačemo i (nešto teže) progutamo. Nerijetko su uzroci u ubrzanom stilu života, hranimo se na radnom mjestu (u vrlo kratkim pauzama) ili hodajući ulicom. Tako ne uživamo u hrani, a u isto vrijeme nije zdravo.

stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi
brzo hranjenje i gutanje neprožvakane hrane i jedenje s mogu, niti je zdravo, niti nam omogućuju uživanje u hrani

ZAŠTO ŽVAČEMO HRANU?

Žvakanje hrane je primarni način razgradnje hrane na manje i lakše probavljive dijelove koji jednostavnije prolaze kroz probavni trakt. Potrebna količina žvakanja dovoljna za primarnu razgradnju ovisi o vrsti hrane. Većina hrane koju danas konzumiramo uglavnom je mekana i za njeno usitnjavanje dovoljna je i umjereno žvakanje. Bez obzira kakvu hranu jeli, mnogi još nisu svjesni utjecaja pravilnog žvakanja na oralno zdravlje. Temeljito žvakanje hrane važno je jer povezano sa svim aspektima našeg zdravlja.

PRAVILNO ŽVAKANJE HRANE POMAŽE PROBAVI

Sporim žvakanjem hrane dajemo tijelu dovoljno vremena za pokretanje svih sustava potrebnih za razgradnju čestica hrane i preradu hrane kroz probavni trakt. Temeljito žvakanje hrane omogućuje veću apsorpciju hranjivih tvari.

Brojna istraživanja sugeriraju kako su zdrava, uravnotežena prehrana i zdrav probavni sustav snažno povezani sa općim zdravljem pa tako i zdravljem naših usta. Ukratko, sa što boljom apsorpcijom hranjivih tvari, tijelo će, pa tako i usta, biti zdravije.

PRAVILNO ŽVAKANJE HRANE POVEĆAVA PROIZVODNJU SLINE

Više žvakanja pokreće još jedan mehanizam u našim ustima, a to je veća proizvodnja sline, što je važno iz više razloga. Slina sadrži probavne enzime, jedan od njih je jezična lipaza, enzim koji pomaže razbiti masti na manje molekule. Slina vlaži hranu što omogućuje  lakši prolaz kroz jednjak i olakšava probavu.

Nepravilno sažvakana hrana dolazi nedovoljno pripremljena u želudac, neće biti dovoljno prerađena i takva ulazi u crijeva. Tada počinje djelovanja bakterije, hrana se raspad u najsitnije komade što potencijalno izaziva pojavu plinova, nadutosti, zatvora, bolova u trbuhu, grčeva i drugih probavnih problema.

stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi
pojava plinova i nadutost može biti uzrokovana nedovoljno prožvakanom hranom
stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi
nedovoljno dobro prožvakana hrana također može uzrokovati zatvor, bolove u trbuhu i grčeve

PRAVILNO ŽVAKANJE JE KORISNO ZA ZUBE

Osim za lakšu probavu, proizvodnja sline važna je za oralno zdravlje i na drugi način. Oslobađanje slina u ustima pomaže maknuti čestice hrane i bakterije sa zuba. Smanjuje se i količina zalijepljenih dijelova hrane za zube što može usporiti stvaranje plaka i stvaranje zubnog kamenca. Adekvatna proizvodnja sline igra veliku ulogu u remineralizaciji zuba, što pomaže u zaštiti od karijesa. Žvakanjem kosti usne šupljine, u kojima se nalaze zubi, pomaže da ostanu snažne.

KAKVO JE PRAVILNO ŽVAKANJE HRANE?

Nekoliko studija je pokazalo kako bi hranu trebali sažvakati oko 30 puta. Hranu koja je gušće građe i tvrđa, kao npr.  crveno meso III orašasti plodovi, trebali bi žvakati oko 40 puta po zalogaju. Nasuprot tvrđoj hrani, mekanu kao što je pire krumpir ili krastavac nije potrebno žvakati više od 10 puta. Kako se ne bi morali brojati koliko žvačemo svaki zalogaj, postoji nekoliko jednostavnih savjeta kako što pravilnije žvakati hranu:  

 • nemojte uzimati previše hrane žlicom ili vilicom
 • dok žvačemo trebali mi imati zatvorena usta, a jezikom bi trebali hranu pomicati s jedne na drugu stranu unutar usta.
 • dobro bi bilo žvakati polako i ravnomjerno, sve dok hrana u ustima ne izgubi svu svoju teksturu, pa je tek tada progutati
 • uz obrok uzimajmo malo tekućine, tako nećemo poremetiti normalni probavni proces
stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi
tvrđu i gušću hranu treba žvakati duže
stomatološka-ordinacija-Čeović-manje-šećera
orašaste plodove žvačite duže
stomatološka ordinacija Čeović-pravilno žvakanje i zdravlje zubi
mekanu hranu dovoljno je 10x žvakati

Za pravilno žvakanje potrebno je uzeti vremena i može zahtijevati malu prilagodbu. Stvaranje navike pravilnog žvakanja, donijeti će dobrobit  općem zdravlju i zdravlja zubi, kako sada tako i za vrijeme koje je ispred nas. Ne zaboravite i na redovno četkanje zubi (barem dva puta dnevno), čišće interdentalnog prostora zubnim koncem ili interdentalnim četkicama te ispiranje usta vodicima za usta ili slanom vodom.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)