stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe

Amalgamski ispuni, kolokvijalno crna ili srebrna plomba, sazdana je od metala žive, srebra, olova i bakra. Prisustvo metala u takvim ispunama može biti štetno po zdravlje iz raznih razloga (npr. dugotrajna alergijska reakcija na jedan od prisutnih metala). Za razliku od amalgamskih ispuna, kompozitni ispuni ili kako ih češće nazivamo bijele plombe, su kompozitne smole bojom vrlo slične (ili iste) prirodnoj boji zuba. Takve ispune ne sadrže metale, pa su zdravstveno i estetski prihvatljivije.

PREDNOSTI I NEDOSTACI AMALGAMSKIH ISPUNA ILI  „CRNIH“ PLOMBI

Prednosti amalgamskih ispuna

Amalgamski ispuni karakterizira, prije svega zbog svoga sastava, velika mehanička čvrstoća i otpornost. Ove karakteristike važne su zbog velikih sila na zubima koje se javljaju kod griženja i usitnjavanja hrane, koje su posebno izražena na stražnjim zubima.

Stomatolozima je lakše aplicirati amalgamski ispuni jer pri stvrdnjavanju amalgama ne smeta slina. Zbog svoje trajnosti, amalgam je često dobar izbor za velike šupljine ili za stražnje zube upravo zbog već spomenutih velikih sila kod žvakanja hrane.

Nedostaci amalgamskih ispuna

Kako amalgamski ispun ne bi ispao, zub se brusi na poseban način, što često znači uklanjanje velikog dijela zuba napadnutog karijesom. Takav priprema potrebna je kako ispun ne bi ispao i kako bi se osigurala dobra mehanička veza ispuna i zuba. Takav način brušenja zuba često zahtjeva uklanjanje velikog dijela zuba koji nije napadnut karijesom.

stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe
za apliciranje amalgamske ispune potrebno je ukloniti više zubnog tkiva kako bi se osigurala dobra mehanička veza

Često se kao nedostatak amalgamskog ispuna navodi živa,  koja je dio legure „srebrne“ ili „crne“ plombe. Toksičnost žive je neupitna, ali njeno negativno djelovanje na zdravlje postoji samo ako je prisutna u velikim količinama. Upravo zbog žive kako jednog od metala u amalgamskih ispuna, neke države Europe (Norveška, Švedska, Njemačka i Danska) potpuno su zabranile ili preporučuju smanjenju njihovu uporabu.
S druge strane, u SAD-u smatraju amalgamske ispune potpuno sigurnima. Prema studijama Američke stomatološke udruge, američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, US Food and Drug Administration i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), živa u kombinaciji s drugim metalima čini siguran i stabilan materijal i ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.

Istina je kako se između amalgamskog ispuna i nekog drugog metala u ustima može pojaviti galvanizam (npr. ako zubom s amalgamskim ispunom zagrizete aluminijsku foliju, osjetiti ćete popriličnu neugodu i dobro ćete paziti da se to više ne dogodi).

Možda i najveći nedostatak amalgamskih ispuna ili „crnih“ plombi je estetske prirode. „Crne“ plombe su vidljive i narušavaju sklad i prirodnost izgleda usne šupljine, što je u današnje vrijeme gotovo neprihvatljivo.

PREDNOSTI I NEDOSTACI KOMPOZITNIH ISPUNA ILI  „BIJELIH“ PLOMBI

Prednosti kompozitnih ispuna

Pri apliciranju kompozitnog ispuna brušenje zuba puno je manje, odnosno skida se samo dio zuba zahvaćen karijesom.

Kompozitni ispun se za zub veže kemijskom vezom, što ga čini puno jačom i postojanijim od mehaničke veze koju imamo kod amalgamskih ispuna.

Godinama su se provodila istraživanja i tražili su se materijali koji bi mogli zamijeniti gotovo 100 godišnju uporabu amalgama. Rezultat je pronalazak kompozitnih materijala koji se mogu gotovo savršeno prilagoditi boji prirodnog zuba i skoro savršeno rekonstruirati nedostajući dio zuba uz minimalnu ili nikakvu vidljivu razliku i time postići potpuno zadovoljavajući estetski efekt.

stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe
današnji kompozitni materijali mogu se gotovo savršeno prilagoditi bojom i oblikom prirodnom zubu

Nedostaci kompozitnih ispuna

Kompozitni ispuni ili “bijele” plombe slabije podnose prisustvo sline i njihova aplikacija je teža od amalgamske ispune.

Kompozitni ispuni kroz godine mogu promijeniti boju, posebno ako se često konzumiraju obojeni napitci i hrana. U takvim slučajevima ispunu je potrebno zamijeniti.  

stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe
promjena boje kompozitne ispune
stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe
kod promjene boje kompozitne ispune potrebna je zamjena

POSTOJI LI POTREBA ZAMJENE AMALGAMASKIH ISPUNA KOMPOZITNIM?

stomatološka ordinacija Čeović-amalgamske i kompozitne plombe
zamijenjene amalgamske kompozitnim ispunama

Uslijed velikih sila koje se javljaju pri žvakanju i usitnjavanju hrane, ispun se može istrošiti i potrebno ga je zamijeniti. Zamjenu je moguće  i ranije napraviti ako ispun ispadne ili ako dođe do frakture ili rubnog propuštanja.

Potpunu zamjenu amalgamskih ispuna kompozitnim savjetujemo napraviti odmah ako imate alergijske reakcije (najčešće na bakar, koji je sastavni dio amalgamskih ispuna) ili ako osjećate česte glavobolje, slabu koncentraciju, umor, tromost,  pečenje jezika i metalni  okus  u  ustima, no za sve od navedenih poteškoća prije zamjene nedvojbeno treba utvrditi povezanost sa amalgamskim ispunom.

Svakako se prije takve odluke posavjetujte sa stomatolog i napravite plan zamjene plombi.  

NE ZABORAVITE….

Iako su i amalgamski i kompozitni ispuni vrlo učinkoviti, u konačnici, prevencija je najbolji lijek. Prevencijom možete dramatično smanjiti rizik od karijesa i drugih zubnih bolesti uz pridržavanje jednostavnih savjeta : četkajte zube dva puta dnevno i barem dva puta godišnje posjetiti svog stomatologa.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)