stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube

Nekima je možda pala na pamet ideja kako bi mogli podijeliti četkicu za zube sa vrlo bliskom osobom. Ukoliko su naišli na odbijanje takvog prijedloga, neka se ne ljute, jer četkice za zube može dobro služiti samo jednoj osobi i jako je pametno ne dijeliti je. Usta sadrže stotine različitih vrsta bakterija koje su lako prenosive, a to se može kontrolirati samo korištenjem vlastite četkice za zube. Izbjegavanjem ovakvih situacija možete zaštititi svoje zdravlje i zdravlje drugih.

stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube
Budite sebični kada je četkica za zube u pitanju

Zašto nije pametno dijeliti četkicu za zube

Stomatolozi su po pitanju dijeljenja četkice za zube vrlo rezolutni – ne postoje okolnosti ili osobe kada je u redu dijeliti četkicu za zube. Slobodno budite sebični kada je u pitanju vaša četkica za zube, gotovo sigurno čete spriječiti prijenos potencijalno vrlo štetnih bakterija, koje mogu izazvati niz stomatološki ali i opće zdravstvenih problema (radikalni primjer prijenosa dijeljenjem četkice za zube je prijenos hepatitisa ili HIV infekcije).

Dijeljenje četkice za zube učiniti će nas osjetljivim na sve vrste oralnih i općih zdravstvenih problema. Samo zato što se partneri poljube, ponekad koriste istu vilicu ili žlicu tijekom obroka, ne opravdava i ne može se izjednačiti s korištenjem iste četkice za zube.

Četkanje zubi ponekad uzrokuje krvarenje desni, što će neizbježno izložiti osobu s kojim dijelite četkicu za zube bolestima krvotoka. Postoje stotine različitih bakterija i virusa u našim ustima i dijeljenjem četkice za zube mogu se prenijeti na druge. Može se činiti kako bi to moglo biti nešto relativno bezopasno, kao što je prijenos obične prehlade, no tako se mogu dijelite zaraze s teškim zdravstvenim posljedicama.

Virusi i bakterije na četkici za zube

 • Streptokok – bakterija odgovorna za propadanje zubi, grlobolju, mučninu, upalu limfnih čvorova i niz drugih negativnih simptoma.
 • Virus herpesa – Možda nikada niste imali herpes, no ako iskoristite četkicu koju je koristila osoba zaražena ovim virusom, velika je šansa da ga baš i vi dobijete, a nećete ga se riješiti nikad.
 • HIV – Poznat je slučaj da se HIV prenosi putem krvi, pa postoji šansa da se zarazite HIV-om preko sline ako imate ranicu u ustima. Zato oprez!
 • Escherichia coli– pridonosi normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K,  ubrzava metabolizam i sprečava razvoj štetnih bakterija. No istovremeno, E. coli uzrokuje brojne infekcije i bolesti. Kako bi izbjegli širenje ove bakterije, četkicu je potrebno držati zatvorenu i podalje od sanitarnog čvora.
 • Influenca (gripa) – svako oboljenje od gripe, koja jest vrlo ozbiljna virusna infekcija, zahtjeva poseban oprez prema okolini kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje. Nakon preboljena, obavezno je zamijeniti četkicu za zube. Ozbiljno se sumnja kako bi se i infekcija Covid-19 virusom također mogla prenijeti uporabom četkice za zube zaražene osobe, vrlo slično kako i kod „obične“ gripe ili prehlade.   
stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube
Na četkici imamo već dosta svojih bakterija i virusa, ne trebamo i tuđe. Zato nikada ne dijelite četkicu za zube!

Kako čuvati četkicu za zube

Kupaonice često, osmi kade, tuša, umivaonika imaju i toalet. Dovoljno je podsjetiti kako se mnoge klice i bakterije lako šire zrakom, pa samim time četkicu za zube uvijek treba držati na prikladnoj udaljenosti od toaleta Rješenje može biti navlake za četkice za zube, no to nosi rizik povećanja broja bakterija koje se već nalaze na četkici. Četkice za zube bilo bi dobro  držati iza zatvorenih vrata kupaonskih ormarića. 

stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube
Držite četkicu što dalje od toaleta, po mogućnosti iza zatvorenih vrata kupaonskog ormarića

Ponoviti ćemo, četkice s istrošenim vlaknima nisu učinkovite u uklanjanju bakterija i čestica hrane.  Četkicu ili glavu električne četkice dobro je mijenjati najkasnije svaka 3 mjeseca. Ova jednostavna navika pomoći će održavanju primjerene oralne higijene.

stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube
Jednu dršku električne četkice može koristiti više bliskih osoba
stomatološka ordinacija Čeović - dijeljenje četkice za zube
Svaka osoba za korištenje električne četkice treba imati svoj nastavak

Što napraviti kada nemamo četkicu za zube?

Iz nekoga razloga našli ste se u situaciji bez svoje četkice za zube, pitanje je kako si pomoći? Jasno je nećete koristiti tuđu četkicu za zube, iz niza već navedenih razloga. Ako ništa drugo, može pomoći ručnik s malo paste za zube ili ako ništa drugo nije pri ruci, upotrijebite vlastiti prst. Sve je bolje nego dijeliti četkicu.

Vrlo kratkotrajno rješenje može biti žvakaća guma (bez šećera), ukloniti će ostatke hrane, skinuti dio plaka i za svega 20-tak minuta vratiti Ph u usnoj šupljini u normalu. Ovo rješenje nikada ne smije zamijeniti pranje zuba i treba se vratiti četkanju zubi što je prije moguće.

NARUČITE SE NA PREVETIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)