stomatološka ordinacija Čeović- stomatološka protetika

Nedostatak zuba zbog propadanja ili zbog raznih ozljeda i trauma, smanjuje funkcionalnost i estetska uloga zubi. Zubi se mogu zamijeniti zubnim krunicama, mostovima te fiksnim i mobilnim protezama, ovisno o dentalnom stanju i broju izgubljenih zuba. Obzirom na to kako je izrada protetike napredovala do iznimno visoke razine, današnja protetski radovi mogu gotovo savršeno zamijeniti prirodne zube, a estetsku razliku između prirodnog zuba i protetike učiniti gotovo beznačajnom.

ŠTO OBUHVAĆA DENTALNA PROTETIKA

Protetika podrazumijeva nadoknadu izgubljenih zuba umjetnim, koji se vješaju na postojeće zube ili se postavljaju na implantate. Suvremena protetika obogaćena je ulaskom implantata u svakodnevnu praksu koju vrlo uspješno primjenjujemo i u stomatološkoj ordinaciji Čeović. Nadomještanjem nepostojećih zuba stomatološkom protetikom vrača se funkcionalnost i uloga zuba kao i estetski efekt, što je važno za ukupan izgled lica. Suvremenim protetskim radom moguće je zamijeniti prirodne zube i teško će biti uočiti razliku između prirodnog i umjetnog zuba. Ovisno o stanju zubi, moguća su razna protetska rješenja, a ugrubo ih možemo podijeliti u fiksnu i mobilnu protetiku.

Mobilna protetika

Kod potpuno bezubih čeljusti izrađuju se proteze koje leže isključivo na sluznici ili se mogu oslanjati na implantate. Mobilna protetika primjenjuje se i  kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantati. Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati.

Fiksna protetika

Odnosi se na trajno fiksiranje protetskog rada na prirodne zube ili implantate. Fiksna protetika podrazumijeva zubne krunice u kombinaciji za djelomičnim protezama, mostove, hibridne mostove, polufiksne proteze na implantatima koje imaju opciju skidanja i vraćanja.

KOME TREBA DENTALNA PROTETIKA

Gubitak zubi koji su posljedica traume, propadanja ili teške strukturalne promjene boje , primjenjuje se protetika u obliku krunica. Zubni mostovi su rješenje kod gubitka jednom ili više zubi, a komponirani su od dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate. Krunice mogu biti od cirkona, keramike ili metal-keramike.

Za kozmetičke korekcije kada je potrebno vratiti prirodnu boju i sjaj zubi koriste se ljuskice. Izrađuju se od tanke keramike, izrada je prilagođena svakom ponaosob.

Kod većeg gubitka zubi ili potpuno bezubih čeljusti  izrađuju se zubne proteze. Ovisno o situaciji i potrebama izrađuje se  proteza koja će ispuniti cijele čeljusti. U slučajevima nedostatka samo nekoliko zubi, rješenje može biti djelomična proteza. Danas se proteze uglavnom rade kao polufiksna rješenja, gdje je proteza fiksirana na implantate, kod koje moguće skidanje radi lakšeg održavanja oralne higijene. Moguće je izraditi i fiksne proteze na implantatima,  u obliku hibridnih mostova ALL-ON-4 ili ALL-ON-6.  Ovakva protetska rješenja odlično zamjenjuju oblikom i bojom prirodne zube. Obične proteze, koje su se izrađivale prije 10-tak i više godina, danas se gotovo više ne rade rade, uglavnom zbog funkcionalnih poteškoća i težeg privikavanja.

NARUČITE SE NA PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)