stomatološka ordinacija Čeović proteza na implantatima

Nedostatak jednog ili nekoliko zubi možda netko smatra nevažnim i lako tu činjenicu može zanemariti. No nedostatak zubi ipak je ozbiljan problem i treba ga tako shvatit i riješiti što je prije moguće.  Prije svega zbog izgubljenih zubi ozbiljno je ugrožena njihova osnovna funkcija, usitnjavanje hrane i govor, a tu su i narušen estetski izgled osmijeha kao i samopouzdanje.

UZROCI GUBITKA ZUBI

Oralno zdravlje ozbiljno može ugroziti  izgubljeni zub. Ovo će se dogoditi bez obzira na razlog gubitka jednog ili više zubi. Najčešći uzroci gubitka zubi su bolesti potpornih tkiva, opsežni i uznapredovali  karijes, trauma zuba ili genetska predispozicija. Ukoliko se izgubljeni zub pravovremeno ne zamjeni, doći će do poremećaja rasporeda preostalih zubi, problema u govoru i žvakanju hrane te naginjanja ostalih zubi u nastale praznine na čeljusti. Kroz neko vrijeme može se očekivati veći broj problema vezanih uz funkciju zubi i oralno zdravlje općenito.  

ZUBNI IMPLANTATI

U situacije gdje nedostaje jedan ili više zubi, pa čak i kada su u pitanju potpuno bezube čeljusti, implantati mogu biti idealno rješenje. Ukoliko je pacijent kandidat za ugradnju implantata, postupak počinje izradom snimke radi dobivanja informacija o dužini i širini kosti. Ukratko,  ugradnju implantata, malog vijka od titanija, u kost radi se u lokalnoj anesteziji, pa je za pacijenta bezbolan. Ugradnja jednog implantata traje svega 15-tak minuta. Pacijenti mogu očekivati nešto bolniju ranu na gingivi, na mjestu ugradnje implantata. Nakon zahvata liječnik će pacijentu propisati lijekove kojima će ublažiti eventualnu bol i dobiti će upute o tretiranju mjesta ugradnje implantata za brže zacjeljivanje.

stomatološka ordinacija Čeović implantat
nadomještanje jednog zuba implantatom

Zubni implantati  imaju najveću prednost u tome što mogu nadomjestiti jedan ili više zubi bez bilo kakve intervencije na okolnim zdravim zubima.

Kada se nadomješta samo jedan zub, na zubni implantat se postavlja zubna krunica. U slučajevima nadomještanja više zubi, nadoknađuju se u obliku zubnog mosta sastavljenog  od niza zubnih krunica, fiksiranih na implantatima.

Danas se proteze uglavnom rade kao polufiksna rješenja, gdje je proteza fiksirana na implantate, kod koje moguće skidanje radi lakšeg održavanja oralne higijene. Moguće je izraditi i fiksne proteze na implantatima,  u obliku hibridnih mostova ALL-ON-4 ili ALL-ON-6.  Ovakva protetska rješenja odlično zamjenjuju oblikom i bojom prirodne zube.

ZUBNE KRUNICE I MOSTOVI

Kada pacijent nije kandidat za ugradnju zubnih implantata, no ipak želi fiksno rješenje, stomatolog može preporučiti zubni most. Zubni mostovi su rješenje kod gubitka jednom ili više zubi, a komponirani su od dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate. Krunice mogu biti od cirkona, keramike ili metal-keramike. Most je izgledom potpuno jednak prirodnim zubima. Prednost ovakvog rješenja je relativno brzo nadomještanje nedostajućih zubi i pristupačnije su od zubnih implantata.

stomatološka ordinacija Čeović zubni most
zubni most (Image by prostooleh on Freepik)

MOBILNE PROTEZE

stomatološka ordinacija Čeović mobilna zubna proteza
mobilna zubna proteza (Image by jannoon028 on Freepik)

Kod potpuno bezubih čeljusti izrađuju se proteze koje leže isključivo na sluznici ili se mogu oslanjati na implantate. Mobilna protetika primjenjuje se i  kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantati. Mobilne proteze sastoje se od zubi i baze koja imitira rozu gingivu. Djelomične akrilatne proteze u sebi imaju samo zube koji nedostaju te se stabiliziraju i drže s preostalim zubima, dok totalne proteze čine cijeli zubni niz.  

Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati. Ovakve proteze su jednostavne za održavanje i najpristupačnije od svih ostalih opcija. Mana ovakvih rješenja je navikavanje na protezu, za što je potrebno nešto vremena.

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)