stomatološka ordinacija Čeović "mask mouth"

Medicinske maske pomažu u zaustavljanju širenja zaraznih bolesti, pa tako i Covid-19 infekcije, štiteći osobu koja ju nosi kao i one s kojima je u kontaktu. Maska pomaže zaustaviti sitne ​​kapljice aerosola, ali dulje nošenje maske može stvoriti neželjene nuspojave, poput pojave simptoma „mask mouth“ (pr.eng. maskirana usta).  Javno zdravstvene institucije i WHO preporučuju nošenje maske u javnim prostorima u kojima se okuplja više ljudi, a studije nedvojbeno pokazuju njihovu važnu ulogu u usporavanju širenja kapljičnih virusnih zaraza. Umjesto odbijanja nošenja medicinske maske, prepoznajte „mask mouth“ simptome. Saznajte što ih uzrokuje, kako ih možete spriječiti i održati zdravlje zubi i desni.

stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome
Danas ih svakodnevno nosimo. Imaju li utjecaja na oralno zdravlje?

UZROCI „MASK MOUTH“ SIMPTOMA

Maska za usta može izazvati oralne nuspojave nakon duljeg nošenja. Prepoznaju se po suhoći usta, pojavi lošeg zadaha, a kroz neko vrijeme mogućem nastanku karijesa, pa čak i bolesti desni. Stomatolozi ove nuspojave obrazlažu kroz nekoliko čimbenika

Poremećeno disanje – nošenje maske može utjecati na disanje. Može postati brže i pliće, diše se koristeći usta, prsa i vrat umjesto dijafragme. Takvo disanje smanjuje količinu sline, koja ima važnu ulogu u oralnom zdravlju jer ispire ostatke hrane, smanjuje nastanak plaka i štiti zube od karijesa.

Dehidracija – nošenje maske također može smanjiti količinu unošenja vode od uobičajene dnevne količine. Dehidracija može biti uzrokom pojave suhih usta, što posljedično povećava rizik od pojave karijesa i neugodnog zadaha.

Recikliranje zraka –  nošenjem maske zadržava se više ugljičnog dioksida u ustima no srećom ta količina nema toksikološki učinak na tijelo, no može povećati kiselost u ustima. Takva situacija može biti pogodna za razvoj infekcija ili upalnih stanja poput bolesti desni.

PREPOZNAJTE SIMPTOME

Vrsta i ozbiljnost simptoma je individualna, ali najčešće se manifestiraju kao suha usta (kserostomija), Kod pojave ovoga stanja otežana je konzumacija hrane, gutanje i govor. Također se povećava šansa za razvoj karijesa i razvoj oralnih infekcija.

stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome

Loš dah (halitoza) uzrokovan je onim što jedemo, lošom oralnom higijenom i pojavom suhih usta.

Dugotrajno nošenje maske pojačati će suhoću usta, ali zbog slabije ventilacije usne šupljine zadržati će se neugodni mirisi uzrokovani lošom oralnom higijenom ili konzumiranje hrane bogate neugodne arome (npr. češnjak, luk).

Ukoliko se primijete natečene ili krvave desni, to bi mogao biti znak pojave gingivitisa. Duže nošenje maske može utjecati na vrstu i količinu bakterija u ustima, što za posljedicu može imati pojačano  nakupljanje plaka i prijenosa na tkiva desni.

SPRIJEČITE „MASK MOUTH“ SIMPTOME

 • Čak i ako osjetite neke od ovih simptoma, nastavite nositi masku. Nošenje maske usporava širenje virusa i pomaže u zaštiti ranjivih u vašoj zajednici. Umjesto odbacivanja maske za lice, mogu se poduzeti neke od ovih preventivnih mjera kako bi uspješno zaštitili oralno zdravlje
 • Zadržite pravilnu rutinu njege usne šupljine, pravilno četkajte zube dvije minute dva puta dnevno i čistite međuzubni prostor zubnim koncem ili interdentalnim četkicama (preporuka je jednom dnevno). 
 • Tekućine za ispiranje usta (ili vodice za usta) mogu biti od velike pomoći. Osim što će osvježiti dah, smanjiti će se i količina plaka i bakterija između redovitog pranja zubi. Ako niste sigurni koju tekućinu koristiti, potražite savjet stomatologa. 
 • Još nam nešto može pomoći – žvakanje žvakaće gume bez šećera. Pomoći će u stvaranju sline, relativno učinkovito će ukloniti ostatke hrane, a sigurno će pomoći (barem kratkotrajno) u neutraliziranju lošeg daha.
 • Maska ​​za usta može povećati šanse za infekcije, pa je nužno u ovim vremenima obratiti više pozornosti na osjetljive zube i desni. Bilo kakva promjena boje, pojava boli, krvarenja ili osjetljivosti, neka bude signal za što raniji posjet stomatologu.
 • Pijenje vode tijekom dana nužno je radi normalne hidracije organizma, ali i spriječavanja pojave suhoće usta. Također može pomoći reducirana konzumacija alkoholnih pića i kave.
 • Vrlo važna mjera u spriječavanju rast bakterija na maska za usta je njihova redovita zamjena (jednokratne maske mijenjajte barem jednom dnevno). Ukoliko se iz nekog razloga koriste platnene maske, potrebno ih redovno prati i dezinficirati.
stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome
redovite pranje zubi 2 puta dnevno po 2 minute abeceda je redovne oralne higijene
stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome
korištenje vodica za usta može usporiti nastanak plaka i pojave karijesa
stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome
žvakanje žvakaće gume bez šećera pomoći kod suhih usta i uklanja ostataka hrane

Poteškoće koje može izazvati duže nošenje maske za usta, lako je riješiti uz samo malo više pažnje. U svakom slučaju, naša je preporuka korištenje maski kako bi zaštitili sebe i sve oko sebe od virusa Covid-19.

stomatološka ordinacija Čeović - Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome
Nuspojave nošenja maske ne smiju biti razlog za njihovo odbacivanje, neugodnosti možemo izbjeći i sačuvati oralno zdravlje

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)