stomatološka ordinacija Čeović-uklanjanje kamenca

Zubni kamenac javlja se kod gotovo svake osobe. Unatoč redovitoj i dobroj oralnoj higijeni, zubni kamenac će se, vrlo vjerojatno, kad-tad pojaviti. Kod osoba koje zanemaruju redovnu oralnu higijenu, pojava zubnog kamenca je češća i obimnija. Veći problem sa zubnim kamencem imaju ljudi s malim i  vrlo mali prostor između zubi, kao i kod pacijenata s lošim ispunima (plombama) i protetskim radovima.

ŠTO JE ZUBNI KAMENAC

To su tvrde naslage mineraliziranog plaka na zubima, obično je bijele ili blago žute boje. Najčešće nastaje na spoju zuba i zubnog mesa (gingive). Zubni kamenac će vremenom izazvati probleme, kao što su nastanak karijesa, upala zubnog mesa, povlačenja zubnog mesa . Osim zdravstvenog problema, zubni kamenac je i estetski neprihvatljiv, a može biti uzrokom lošeg zadaha. Upravo iz tih razloga važno je redovno profesionalno čistiti zubni kamenac.

KAKO NASTAJE ZUBNI KAMENAC

stomatološka ordinacija Čeović-uklanjanje kamenca
zubni plak vremenom postaje zubni kamenac

Zubni plak nastaje već nakon nekoliko minuta od pranja zubi. Na plak vrlo brzo dolaze bakterije, koje loše djeluju na zubnu caklinu. Djelovanjem bakterija dolazi do otapanja zubne cakline koja postaje sve više podložna nastanku zubnog kamenca i karijesa. Vremenom zubni kamenac počinje negativno djelovati i na zubno meso. Vrlo često dolazi do upala i krvarenja, što za posljedicu ima povlačenje zubnog mesa, sve veću izloženosti zuba i na kraju do klimanja i ispadanja zuba.

Loša higijena zubi najčešći su uzrok zubnog kamenca. Hrana je također uzrok pojave zubnog kamenca, a posebno je štetna mekana i ljepljiva hrana poput slatkiša jer tako lakše nastaje plak koji je podloga za nakupljanje bakterija.

zubi obloženi kamencem ——————————–|——————- stanje nakon uklanjanja zubnog kamenca

Loše navike kao što su pušenje, konzumiranje kave, čaja i gaziranih obojenih pića, pospješuju nastanak kamenca. Osim toga navedene loše navike oboje kamenac u svjetlije ili tamnije žutu boju, pa se tako još više pogorša izgled zubi.

REDOVITE STOMATOLOŠKE KONTROLE – NAJBOLJA PREVENCIJA

stomatološka ordinacija Čeović-gingivitis

Redoviti stomatološki pregled, najmanje dva puta godišnje, najbolja je prevencija pojave raznih patoloških stanja koje mogu nastati u usnoj šupljini. U stomatološkoj ordinaciji Čeović ,na redovnom stomatološkom pregledu, uvijek reagiramo kada kod pacijenta uočimo nakupljeni zubni kamenac. Našim pacijentima pružamo najsigurniji način bezbolnog uklanjanja zubnog kamenca i prevencije poteškoća koji s njim povezane.  

Jasno je kako zubni kamenac nije moguće spriječiti jer nastaje iz plaka koji nastaje  ubrzo nakon pranja zubi. No moguće je utjecati na brzinu njegovog nastanka, a za to bi bilo korisno održavati oralnu higijenu, dobro četkati zube, upotrebljavati zubni konac ili interdentalne četkice te vodica za ispiranje usta (posebno onih koje usporavaju nastanak plaka)

I ne zaboravite, posjetite stomatologa dva puta godišnje kako bi izbjegli probleme.  

NARUČITE SE NA REDOVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)