Stomatološka ordinacija Čeović - vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba neizbježno je u situacijama gdje je kruna zuba daleko ispod linije desni. Korijen zuba može odstraniti stomatolog u ordinaciji, ali kada je otežano vađenje radi zakrivljenosti korijena, zahvat će obaviti oralni kirurg. Odluka o vađenju korijena zuba donosi se u slučajevima kada stomatolog ne može izliječiti korijen.

FUNKCIJA KORIJENA

Stomatološka ordinacija Čeović - vađenje korijena zuba
izgled i položaj zdravog zuba i korijena zuba

Korijena je ugrađen u kost zuba i čini njegov veći dio, a funkcija mu je čvrsto držati zub na njegovom mjestu. 

Upravo zbog čvrstoće veze korijena teško ga je izvaditi, posebno kada je kruna zuba pretrpjela traumu ili je nema uslijed djelovanja ne liječenog karijesa.

Korijen zuba može biti uzorkom bolnih situacija, no može se razviti i infekcija. Iz tih razloga potrebno što prije tretirati korijen radi sprječavanja mogućih većih komplikacija.

Korijen zuba, anatomski gledano, čini gotovo dvije trećine ukupne veličine zuba. Kod zdravih zubi i desni, korijen nije izložen, usađen je gotovo u cijelosti u čeljust i manjim dijelom je okružen zubnim mesom.

ŠTO DOVODI DO VAĐENJA KORIJENA ZUBA

Radi ne liječenog karijesa dolazi do propadanja zuba i može se dogoditi da nakon uobičajenog postupka vađenja, zub, odnosno korijen, nije moguće u potpunosti izvaditi.  Korijen će ostati u čeljusti u slučaju kada je zub postao slab i fragilan, pa stomatolog  vadi pojedine dijelove zuba i korijena.

Nakon traume usta i zuba, također je moguća situacija u kojoj je potrebno izvaditi jedan ili više korijena zubi. Prije odluke o vađenju korijena, napraviti će se rendgenska snimka. Ukoliko bi pokazala kako je jedan ili više korijena u dijelovima, tada je neizbježno vađenje razlomljenog korijena.

stomatološka ordinacija Čeović - bol u zubu prepoznajte vrstu boli i uzroke
neliječenim karijesom zahvaćeni zub dovesti će i do propadanja korijena zuba
stomatološka ordinacija Čeović - trauma zuba i liječenje traume
trauma zuba koja za posljedicu može imati i puknuće korijena zuba

PRIJE ZAHVATA

Stomatolog će prije odluke o zahvatu, napraviti rendgensku snimku radi što boljeg uvida u stanje korijena. Kada se donese odluka o vađenju korijena zuba, stomatologa treba obavijestiti o redovitom ili povremenom uzimanju terapije lijekovima, vitaminima ili nekog drugog oblika liječenja.

Stomatologu će biti od velikog značaj biti upoznat i s eventualnim kroničnim ili akutnim oboljenjima kao što su dijabetes, bolesti jetre, štitnjače i bubrega, te bolesti vezane uz imunološki sustav.

stomatološka ordinacija Čeović - trauma zuba i liječenje traume
rendgenska snimka pokazati će stanje korijena zuba

KLASIČNO I KIRURŠKO VAĐENJE KORIJENA

Ovisno o situaciji i anatomiji zuba, korijen je moguće izvaditi klasičnim ili u težim situacijama, kirurški pristupom. Kada stomatolog ocjeni da je moguće korijen odstraniti klasični načinom, prvo će primijeniti lokalnu anesteziju što će vađenja korijena zuba učiniti bezbolnim, uz minimalnu nelagodu.  

Stomatološka ordinacija Čeović - vađenje korijena zuba
klasični pristup vađenja zuba i njegovog korijena

Ukoliko je procjena stomatologa kako nije moguće odstraniti korijen zuba klasičnim načinom,  zahvatu se mora pristupiti kirurški. Nakon kirurškog zahvata, za zacjeljivanje biti će potrebno približno desetak dana i nakon toga vremena, a po procjeni oralnog kirurga, mogu se skinuti šavovi.

Postoje i situacije u kojima se na vadi cijeli korijen zuba, već okolno tkivo i vrh korijena zahvaćeni infekcijom, a koja se ne može izliječiti klasičnim pristupom (apikotomija). Resekciju vrha korijena zuba može obaviti stomatolog u ordinaciji ili oralni kirurg, a cilj je očuvati zub i njegovu punu funkciju.

Nakon vađenja korijena zuba, moguća je pojava boli i nelagode. Preporuča se par dana mirovanja bez napornih fizičkih aktivnosti i konzumiranje mekane hrana kako bi se potaknuo brži oporavak .

Kako i kod svakog obimnijeg zahvata, moguće su komplikacije, a najčešće su:

 • krvarenja
 • infekcije
 • stvaranje krvnog ugruška na mjestu zahvata
 • ozljeda živca
 • trauma čeljusti (pretjerana sila kod vađenja korijena)

Ukoliko bi se pojavile komplikacije, potrebno je što prije javiti se stomatologu ili oralnom kirurgu, koji će ovisno o razvoju stanja, uvesti antibiotsku terapiju ili će primijeniti drugi oblik saniranja neželjenog razvoja oporavka.  

ŠTO NAKON VAĐENJA KORIJENA

Vađenjem zuba i njegovog korijena, ne mora ostati zauvijek takvo stanje. U suradnji sa stomatologom moguće je dogovoriti i pripremiti ugradnju implantata i tako vratiti izvornu funkciju zubi. Osim funkcionalnog aspekta tu je i estetski efekt.   

stomatološka ordinacija Čeović - implantati
nakon vađenja zuba i njegovog korijena, ukoliko je moguće, može ga se nadomjestiti implantatom

NARUČITE SA NA PREVETIVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)