stomatološka ordinacija Čeović - navike koje štete zubima

Razumno je voditi brigu o zubima i zdravlju usne šupljine. U tom razmišljanju neizostavno je pitanje trebamo li se u potpunosti odreći nekih jela, napitaka i pića, a koja su nam iz nekog razloga vrlo draga i volimo ih konzumirati. Ukratko bi mogli odgovoriti, ne moramo, možemo uživati u svemu što volimo, ali uz malo više opreza. Postoji način kako i dalje bezbrižno uživati u npr. u kavi, crnom vinu uz večeru, osvježiti se limunadom ili potražiti zadovoljstvo u omiljenoj čokoladi. Uz nekoliko jednostavnih savjeta možemo pomoći kako održati bjelinu i zdravlje zubi.

TREBA LI SE ODREĆI KAVE, ČAJA, VOĆNIH SOKOVA?

Kavoljubcima je nemoguće i zamisliti početak dana bez omiljene tople šalice crne kave. I odmah možemo napisati kako se ne morate odreći tog užitka. Ako želite smanjiti utjecaj kave na boju zubi, dodajte samo malo više mlijeka, a kada ste popili svoju jutarnju kavu isperite usta čistom vodom.

Neki ljudi ipak više vole popiti crni čaj umjesto kave i istina je kako takva vrsta čaja doista može obojiti zube. Ako je moguće pokušajte zamijeniti vrstu čaja, probajte pronaći užitak u zelenim, možda u bijelim čajevima ili barem probajte crni čaj popiti sa malo mlijeka (stvarno je dobro).

Ne pijete kavu, čajevi Vam nisu odabir, već dan volite početi čašom svježe cijeđenog voćnog soka, a nerijetko se radi o citrusima. Nitko ne dvoji oko ovog zdravog izbora, no kako smo već u nekoliko navrata pisali,  svježe cijeđeni voćni sokovi nagrizaju našu zubnu caklinu i štete izgledu zubi. Takve sokove najbolje je popiti odmah i u cijelosti, a nakon toga usta isprati vodom. Može pomoći žvakaća guma bez šećera koju treba žvakati oko 20-tak minuta kako bi vratili pH vrijednost usne šupljine u normalu.

Često se može čuti kako je sve fino zapravo štetno i to na više načina. Rijetki se tko od nas ponekad neće opustiti i “počastiti se” tzv. fast food-om i gaziranim pićima. Kada i posegnemo za gaziranim pićima, koja su nerijetko vrlo slatka i prepuna šećera, bolje ih je popiti na slamku. Tako će caklina zubi biti u minimalnom kontaktu s slatkim gaziranim pićima što će smanjiti njihov štetan utjecaj na zube.

Onima koji vole popiti čašu crnog ili bijelog vina uz ručak ili romantičnu večeru možemo samo reći, konzumirajte u malim količinama i u posebnim prigodama. Kako bi izbjegli pigmentaciju zubi potrebno je samo temeljito isprati (ne četkati odmah nakon konzumacije) zube.

stomatološka ordinacija Čeović-redovni stomatološki pregled
gazirana pića popijte na slamku
poslije šalice kave isperite zube
nakon crnog vina isperite usta

KAKO S BOBIČASTIM I OSTALIM VOĆEM I POVRĆEM

Bobičasto voće, posebno borovnice, aronija, kupine, maline i slično, imaju dokazano vrlo dobar utjecaj  za opće zdravlje. No u isto vrijeme bobičasto voće ima vrlo jaki pigment koji će se zadržavati na našim zubima. No to nije razlog za izbjegavanje ovog vrlo zdravog voća, potrebo je samo nakon konzumacije temeljito isprati usnu šupljinu. Oprezno i s ostalim kiselo-slatkim voćem. Vrlo brzo će promijeniti pH vrijednost u ustima i učiniti caklinu mekšom i podložnom utjecaju bakterija i oštećenjima. Kao i kod bobičastog voća, isperite usta nakon što ste pojeli takvo voće. Mnogi vole rajčice ili mrkvu, i to je uredu jer se radi o vrlo zdravom povrću.  I o ovom slučaju ne morate se bojati za zube, samo pokušajte kombinirati takvo povrće s drugim namirnicama.

pokušajte kombinirati povrće
bobičasto voće je zdravo, ali može obojati zube

KAKO IZBJEĆI BOJANJE ZUBI

Ispravna i redovna higijena zubi i usne šupljine najbolji je način sprječavanja  pigmentacija zubi, pa se tako preporučuje:

 • pranje zubi najmanje dva puta dnevno
 • čišćenje zubi nakon svakog obroka, a stomatolozi preporučuju ispiranje zubi vodom nakon konzumiranja kave, crnog vina ili bilo koje druge hrane koja može obojiti zube
 • izbjegavate pušenje i korištenje proizvoda sa duhanom
 • izbjegavanje namirnica sa velikom količinom šećera

Čak i kod odlične higijene zubi, potrebni su redoviti kontrolni pregledi kod stomatologa i to svakih šest mjeseci. Upravo takvi pregledi najbolja su prevencija, prema potrebi stomatolog će ukloniti kamenac kao i pigmentaciju zubi.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)