stomatološka ordinacija Čeović mobilni aparatić

Odlaganje ili zanemarivanje rane ortodontske intervencije kod djece sa nepravilnim zagrizom ili problemima s položajem zubi, najvjerojatnije će dovesti do potrebe za terapijom u odrasloj dobi. Dobro je znati kako nikada nije kasno za posjet ortodontu i krenuti prema funkcionalnom, estetskom i zdravstvenom poboljšanju.

ODABIR ORTODONTSKOG APARATIĆA

Dentalni aparatić je ortodontsko pomagalo koji se postiže izravnavanje zubi, postizanje pravilnog  zagriza i pravilnog odnosa donje i gornje čeljusti. Aparatić djeluje blagom silom koja pomiče zube prema pravilnom zubnom luku. Željeni rezultat postiže se isključivo biološkim pristupom, bez brušenja zubi ili upotrebe umjetnih nadomjestaka. Ortodonti imaju na raspolaganju nekoliko vrsta aparatića.

Kod djece terapije najčešće započinju mobilnim aparatićem koji je pomičan i može se vaditi i stavljati u usta. Takve aparatiće pacijenti mogu sami skidati i vraćati u usta sam, a često su prva opcija za djecu i mlade. Proces ispravljanja zubi s ovakvim aparatićima često traje duže vrijeme, na što djeca često imaju pritužbe.

Kod odraslih radi se terapija fiksnim ortodontski aparatićem koji može biti labijalni, odnosno s vanjske strane zubi (mogu biti metalni, plastični, keramički ili prozirni). Aparatić može biti i s unutarnje strane zubi, koji je nevidljiv i prilagođen potrebama pacijenta. Fiksni aparatić se fiksira za zube bravicama koje se lijepe na svaki pojedini zub. Žicom se povezuju bravice i postavljanje nije bolno. Obzirom da su bravice zalijepljene za zube, pacijent ga ne može sam skinuti, a vrijeme nošenja aparatića prosjeku je od 12 do 18 mjeseci.

stomatološka ordinacija Čeovic-ortodoncija-u-odrasloj-dobi

INVISALIGN ORTODONTSKA TERAPIJA

Postoji i još jedna opcija a to je Invisalign ortodontska terapija, jedna od najnovijih i najmodernijih pristupa u rješavanju ortodontskih anomalija. Namijenjena je rješavanju blažih do srednje zahtjevnih ortodontskih anomalija pomoću unaprijed kompjuterski isplaniranih pomaka zuba i po tome 3D isprintanih prozirnih folija koje pacijent tijekom terapije zamjenjuje svaka dva tjedna. Najveća prednost ove tehnike je što se prozirne folije gotovo neprimjetne i pacijentu daju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja tijekom terapije. Terapija traje ovisno o zahtjevnosti anomalije, od 6 mjeseci do 2 godine.

stomatološka ordinacija Čeović prozirni aparatić

Folije se nose najmanje 20-22 sata dnevno. Ovu tehniku ne bismo preporučili djeci i adolescentima već odraslim odgovornim osobama koje su spremne surađivati i nositi folije kako je preporučeno. Naravno, bitno je dobro održavati higijenu i o svim detaljima savjetovati se sa svojim stomatologom

UTJECAJ PACIJENTA NA TIJEK I REZULTAT TERAPIJE

Procjenu trajanje terapije dati će ortodont, no to će na kraju ovisiti i o samom pacijentu, odnosno pridržavanju uputa  i suradnji s ortodontom.  Ovisno o situaciji i ponašanju pacijenta, terapija može trajati svega nekoliko mjeseci, ali moguće je i do dvije godine.
Iz vlastite prakse možemo nabrojati nekoliko ometajućih čimbenika u tijeku terapije koji produžuju vrijeme trajanja, pa ih bih bilo jako dobro izbjegavati

 • neredovito dolaženje na kontrolne preglede
 • kašnjenje na dogovoreni termin ima za posljedicu nedostatak vremena za planirani opseg pregleda
 • izbjegavanje pravovremenog obavljanja dodatnih pretraga
 • oštećenje aparatića zbog nepridržavanja uputa o prehrani imati će za posljedicu stalnu izmjenu oštećenih dijelova što znatno produžuje terapiju
 • nepridržavanje danih uputa oko nošenja aparatića rezultirati će slabijim efektom terapije
 • loša oralna higijena usporit će se tretman zbog saniranja oštećenja

Iz svega navedenog  jasno se može zaključiti kako odgovoran odnos i provođenjem uputa ortodonta možemo dobiti najbolje rezultate u što kraćem vremenu. Neka nikoga ne obeshrabri moguće duže vrijeme terapije.

Pred ortodonte pacijenti ponekada postavljaju nerealna očekivanja, najviše u smislu brzine postizanja savršenih rezultata ortodontske terapije. Svaki ortodont itekako sluša svog pacijenta i pokušati će ispuniti njegovim očekivanjima, sukladno detaljnoj analizi i procjeni statusa. Potrebno je znati  kako jedinstvene prognoze nema jer je situacije u svakim ustima jedinstvena.

Rezultat dobiven ortodontskom terapijom je doživotan, popraviti će crte lica, govor će biti znatno bolji, žvakanjem hrane biti će bez poteškoća, manje problema s karijesom,  nestati će struganje zubima…

NARUČITE SE NA ORTODONTSKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)