stomatološka ordinacija Čeović ljuskice i krunice

Razlozi zbog kojih bi trebali razmisliti o ugradnji zubnih krunica su napuknuti ili oslabljeni zubi zbog dugotrajnog karijesa ili drugih patoloških stanja. Također promjena boje zuba može biti razlog ugradnje krunica, a dešava se zbog loših životnih navika navika (kava, čaj, pušenje i sl.), ali i loše i neredovite oralne higijene. Zubnim krunicama vraća se prirodni izgled i puna funkcionalnost zubu na siguran način.

ŠTO SU ZUBNE KRUNICE?

Zubna krunica je nadomjestak kojim se na jednom zubu najčešće pokriva cijela njegova kruna. Najčešće se izrađuju za teško oštećeni zub karijesom ili traumom, i njome se nadomještaju veliki defekti zubne krune. Osim ovih razloga, zubna krunica može biti ugrađena i zbog estetskih nedostataka na prednjim zubima, pa se ugrađuju krunice koje će poboljšati oblik ili boju zuba.

Zubna krunica može dodatno zaštiti zube nakon liječenja unutar korijenskih kanala (endodoncija). Može održati i zube koji imaju velike ispune, a čija je prirodna kruna slaba te kod previše istrošenih zubi.

POSTUPAK IZRADE I UGRADNJE ZUBNIH KRUNICA

Za ugradnju zubne krunice brusi se postojeći zub kako bi se nova kruna zuba mogla postaviti i tako nadomjestiti izgubljeni ili odlomljeni dio. Nakon brušenja, uzima se otisak zuba koji je potreban za preciznu izradu zubne krunice. Dok traje izrada buduće krunice zuba, ugrađuje se privremeni zub. On će poslužiti kao zaštita i spriječiti će bilo kakve eventualne smetnje.

Pacijent dolazi na probu krunice kada je gotova. Ako su zadovoljeni svi funkcionalni i estetski zahtjevi, krunica se trajno fiksira na pacijentov zub (cementiranje zubne krunice).  Ukoliko se na probi uvidi neki funkcionalni ili estetski nedostatak, krunica će se dodatno obraditi i prilagoditi, te će se nakon tog postupka trajno fiksirati na zub pacijenta.

MATERIJALI I IZRADA KRUNICA

Napredak tehnologije nije, srećom zaobišao stomatologiju i donio je niz inovacija i poboljšanja. Krunice se danas najčešće izrađuju digitalno pomoću CAD/CAM sustava i to u jednom komadu. Ova inovacija unaprijedila je kvalitetu keramike za izradu krunica i mostova. Danas se samo završni sloj odnosno toniranje i glazura rade ručno. Keramički materijali u pravilu ne mijenjaju boju tijekom godina, pa čak niti kada je izložena pićima i hrani koji bi inače bojali prirodne zube.

Trajnost keramičkih krunica je od 10 do 15 godina, no mogu potrajati i duže ukoliko se o njima brinemo svakodnevno na pravilan način.

KADA ZAMIJENITI KRUNICE I MOSTOVE

Mnogi pacijenti s ugrađenim implantatima i protetskim radovima misle kako su završili sa redovitim stomatološkim kontrolama. Ali realnost je drugačija, upravo takvim pacijentima se preporuča barem jednom godišnja stomatološka kontrola. Nakon odrađenih zahvata potrebno je držati pod kontrolom učinjene radove. Potrebno obavljati kontrolu zubi i implantata koji su opterećeni protetskim radovima. 

Bez obzira na stanje keramičkih krunica i mostova, preporuka je da se nakon 10 do 15 godina  zamjene novim jer će se tako sačuvati zube ispod tih radova i provjeriti stanje ispod mostova.

ORALNA HIGIJENA SA ZUBNIM KRUNICAMA

Zanemarivanjem redovne i detaljne oralne higijene, mogu se ugroziti temelji protetskih radova.  Osim minimalno dnevno dva puta temeljitog četkanja zubi, korištenja zubnog konca ili interdentalnih četkica, bilo bi korisno upotrebljavati zubni tuš za uklanjanje bakterije na mjestima do kojih klasična četkica ne može doći. 

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)