stomatološka ordinacija Čeović zubi u starijoj dobi

Kod potpuno bezubih čeljusti izrađuju se proteze koje leže isključivo na sluznici ili se mogu oslanjati na implantate. Mobilna protetika primjenjuje se i  kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantati. Mobilne proteze sastoje se od zubi i baze koja imitira rozu gingivu. Djelomične akrilatne proteze u sebi imaju samo zube koji nedostaju te se stabiliziraju i drže s preostalim zubima, dok totalne proteze čine cijeli zubni niz.  

stomatološka ordinacija Čeović nošenje i higijena mobilne zubne proteze
(Image by jannoon028 on Freepik)

Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati. Ovakve proteze su jednostavne za održavanje i najpristupačnije od svih ostalih opcija. Za nošenje ovakvih proteza potrebno neko vrijeme navikavanje.

POMOĆ KOD NOŠENJA ZUBNE PROTEZE

Kod mobilnih proteza sa potpunim ili djelomičnim zubnim lukom moguće je pomicanje proteze što će imati niz posljedica na njenu funkciju. Može se dogoditi potpuno ili djelomični odvajanje proteze od desni i/ili nepca kod griženja hrane, govora ili pijenja. Hrana ili tekućina podvlači se između proteze i desni i nepca, što je vrlo neugodno za pacijenta. U takvim situacijama proteza ne ispunjava svoje primarne funkcije i ne pruža dobru zamjenu za prirodne zube.

Rješenje ovog problema može biti COREGA krema za pričvršćivanje zubne proteze (COREGA MAX SEAL, COREGA EKSTRA JAKO MENTA, COREGA EKSTRA JAKO NEUTRAL). Ove kreme pružaju pojačano pirjanje proteze za desni i nepce, sprečavaju njeno pomicanje kod konzumiranja hrane i pića, a proteza se neće pomicati ni kod govora. Može se upotrebljavati za gornje i donju čeljust kao i za djelomične zubne proteze.  

Kod korištenja kreme za pričvršćivanje zubne proteze važno je pridržavati se uputa proizvođača kako bi krema imala puni i željeni učinak.

ODRŽAVANJE HIGIJENE ZUBNE PROTEZE

Preporuka je svakodnevno održavanje higijene prirodnih zubi i usne šupljine, no isto vrijedi i zubne proteze i to iz nekoliko razloga.

Umjetni zubi zubne proteze također mogu djelomično biti obojani od hrane ili pića s jakim pigmentom. Takva proteza neće funkcionalno biti ugrožena, ali sigurno neće zadovoljiti estetska očekivanja.

Drugi razlog zbog kojega bi trebali svakodnevno čistiti protezu je nakupljanje bakterija na površini zubi i akrilata. Nakupljene bakterije mogu izazvati neugodne mirise proteze što nikako nije ugodno, a ni poželjno. Uz održavanje proteze u otopinama za čišćenje, protezu je dobro očetkati mekanom zubnom četkicom kako bi uklonili sve nakupljene naslage.

Za svakodnevnu održavanje higijene zubne proteza možete koristiti COREGA BIO FORMULA (za uklanjanje bakterija i neugodnih mirisa). Ukoliko su zubi na protezi ostali obojani od hrane ili napitaka, preporuka je koristiti COREGA WHITENING ili za brže izbjeljivanje COREGA DOUBLE POWER.

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)

  naslovna fotografija Image by Freepik