stomatološka ordinacija Čeović pojava zubobolje

Nešto loše se obično dešava kada najmanje očekujemo, pa tako nije ništa drugačije ni sa pojavom boli u zubu (zuboboljom).  Često se može čuti kako se bol pojavila kasno navečer, u subotu poslije podne, tijekom blagdana ili na godišnjem odmoru. I sve su to situacije u kojima nam stomatološka pomoć nije dostupna i moramo sami pronaći način kako si pomoći.  

UZORCI POJAVE BOLI U ZUBU

Kada bi trebali opisati što je zubobolja, najčešće je prepoznajemo pojavom boli u zubu,  oko zuba ili u čeljusti. Bol u zubu je vrlo neugodna, može se smanjivati ili povećavati tijekom dana ili kroz neko vrijeme. Zubobolja može biti dugotrajna, no zub može odmah zaboljeti i u dodiru s toplom i/ili  hladnom hranom ili napitkom. Može ju isprovocirati i slatka ili kisela hrana i piće, žvakanje i četkanje zubi. Najčešći uzroci zubobolje su :

 • zubni karijes
 • upala živca
 • oštećena i/ili ispala plomba
 • trauma zuba

Zubobolju, osim boli, može pratiti oteklina zubnog mesa oko bolnog zuba, a vrlo opasna situacija nastaje ukoliko otekne jedna strana lica ( u toj situaciji hitno treba potražiti stomatološku intervenciju). Bol u zubu može izazvati glavobolju, bol u uhu, povišenu tjelesnu temperaturu i pojavu čudnog okusa u ustima.

PRVA POMOĆ KOD POJAVE BOLI U ZUBU

Čekanje do stomatološke pomoći kod pojave zubobolje biti će bolno i obično u takvim situacijama smanjujemo sve aktivnosti na minimum. Za ublažavanje boli postoji nekoliko više-manje učinkovitih načina, a to su:

 • Tableta protiv bolova (analgetici – ibuprofen, ketoprofen, naproksen, paracetamol) – to je kratkotrajno rješenje za ublažavanje zubobolje. Kod uzimanja analgetika svakako treba paziti na doziranje i opće zdravstveno stanje, te slijediti upute o uzimanju lijeka.
 • Ispiranje otopinom sode bikarbone –   jednu žličicu sode bikarbone pomiješati s toplom vodom i otopinom ispirati usta. Efekt bi trebao biti smanjenje boli. Soda bikarbona ima anti-upalna svojstva koja će ublažiti bilo koju oteklinu. Antibakterijsko djelovanje pomoći će u liječenju bilo koje zubne infekcije ili infekcije desni koje mogu uzrokovati bol.
 • Djevičansko maslinovo ulje – za ublažavanje boli namočite vatu uljem i stavite je na bolni zub. Ponovite ovo dva puta ili tri puta dnevno kako bi zaustaviti zubobolju. Djevičansko maslinovo ulje ima protuupalna svojstva zbog svojih fenolnih spojeva koji pomažu u smanjivanju upale i tako donose olakšanje od bolova.
 • Temeljito čišćenje zubi i desni – ponekad vrlo temeljito čišćenje zubi dužim četkanjem i čišćenjem međuzubnog prostora zubnim koncem može ublažiti zubobolju. Ovo može čak u potpunosti ukloniti bol ukoliko je uzrok bilo upaljeno zubno meso.  

Zapamtite, niti jedan od ovih načina samopomoći neće ukloniti osnovni problem i uzrok boli već će nam samo pružiti olakšanje. Preporuka je posjetiti stomatologa što je prije moguće kako bi se odmah djelovalo na uzrok boli i spriječile se moguće veće komplikacije .

KAKO IZBJEĆI POJAVU ZUBOBOLJE

Najčešći uzrok pojave boli u zubu je karijes. Upravo ta činjenica ukazuje kako bi redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene mogli izbjeći zubobolju.  I opet ćemo ponoviti, dobra oralna higijena podrazumijeva slijedeće:

 • svaki dan četkanje zubi minimalno dva puta dnevno, svaki puta barem dvije minute
 • svaki dan čišćenje međuzubnog prostota zubni koncem ili interdentalnim četkicama
 • vodice za ispiranje usta mogu pomoći u smanjenju stvaranja plaka i bakterija

Osim svakodnevne oralne higijene, posjetite stomatologa minimalno dva puta godišnje. Obavite redovne preglede, a prema potrebi stomatolog će ukloniti kamenac i zubne naslage. Redovni stomatološki pregled je najbolja prevencija širenja bilo kojeg oralnog problema, jer na vrijeme uočeni problem  i njegovo liječenja spriječiti će veće posljedice, pa tako i zubobolju.

NARUČITE SE NA REDOVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)