stomatološka ordinacija Čeović bol u zubima

Važno je odmah reagirati na prve simptome koji nam jasno pokazuju kako s određenim zubom nešto nije uredu. Najčešće se radi o oboljenju zuba s početnim ili uznapredovalim promjenama uzrokovanih karijesom. Početne karijesne promjene, pogotovo ako se nalaze na skrivenim dijelovima zuba, vjerojatno nećemo primijetiti, no s pojavom prvih simptoma potrebno je što prije posjetiti stomatologa.   

PREPOZNAJTE PRVE SIMPTOME

Na promjene nastale na zubu ili više njih uglavnom ćemo reagirati tek pojavom prvih, neugodnih simptoma. Simptomi neće nestati sami od sebe, ako ne reagiramo odmah možemo očekivati samo pogoršanje stanja. Prolaskom vremena gotovo sigurno će se povećati osjetljivost oboljelog zuba, a ubrzo ćemo iskusiti vrlo neugodnu i upornu zubobolju. Zub se ne može izliječiti sam, ne možemo pomoći ozdravljenju zuba nikakvim preparatima i analgeticima, osim posjetom stomatologu. Prepoznajte najčešće simptome koji nas upozoravaju kako našem zubu hitno treba stručna stomatološka pomoć:

 • OSJETLJIVOST NA PROMJENU TEMPERATURE
  Uzrok može biti  odlamanje cakline ili povlačenje zubnog mesa što za posljedicu ima previše izložen zubni vrat. Za takvu situaciju može biti krivo loše četkanje zubi, a ne može se isključiti ni škrgutanje zubima (bruksizma). Može pomoći zubna pasta za desenzibilizaciju  i pravilno četkanje zubi.
  No ovome može biti  puno ozbiljniji uzrok , a to je upaljen živac (pulpitis). Upala neće proći sama od sebe i potrebno je što prije posjetiti stomatologa i početi s liječenjem. 
 • OSJETLJIVOST NA SLATKU HRANU ILI NAPITAK
  Ovu vrstu boli izaziva karijes, za posljedicu ima otvorene dentinske kanaliće koji svojim živčanim završecima reagiraju na slatko, hladno, toplo i sl. I ovu neugodu može sanirati samo stomatolog, a do stručne pomoći potrebno je izbjegavati konzumaciju slatke hrane i pića te žvakanje na osjetljivoj strani.
 • OSJETLJIVOST NA ZAGRIZ
  Uzrok mogu biti nakupljene bakterije, uzročnici upale zubnog mesa oko zuba. Možda će pomoći kružno četkanje, gdje će pola glave četkice zahvaćati zub pri zubnom mesu, a druga polovina zubno meso, au u takvim situacijama savjetujemo upotrebu interdentalne četkice ili zubnog konca.
  Ukoliko kružno četkanje i pojačana oralna higijena ne ublaže bol, mogući je uzrok infekcija na vrhu korijena zuba koja uzrokuje bol zagrizom na inficirani zub. Izbjegavajte žvakanje na bolnoj strani, a ovo stanje jedino može sanirati stomatolog adekvatnim liječenjem.
 • NEUGODAN ZADAH
  Primijetili ste pojavu neugodnog zadaha kroz duže vrijeme i sigurni ste kako nije posljedica konzumiranja hrane i/ili pića jakih aroma? Neugodan zadah često je znak bolesti desni uslijed lošeg i/ili nepravilnog održavanja oralne higijene. U takvim situacijama nastaje puno plaka, pa uzročno i zubnog kamenca, a zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se zadah. Posjetite stomatologa neka ukloni kamenac, očisti naslage i obavi kompletan pregled zubi i zubnog mesa. No uzrok neugodnog zadaha također mogu biti i zubi s uznapredovalim karijesom, što također zahtjeva što raniji odlazak stomatologu.
 • POJAVA ZUBOBOLJE
  Pojava zubobolje, koja može biti različita (tupa, probadajuća, pulsirajuća), gotovo će svakoga natjerati što bržem odlasku stomatologu. Uzroci zubobolje mogu biti različiti, a najčešći je uznapredovali karijes. Do stručne stomatološke pomoći, možemo se pomoći uzimanjem analgetika i izbjegavati žvakanje oboljelim zubom, no sjetimo se kako se zub ne može sam izliječiti.
 • POSTUPNO ILI IZNENADNO OTICANJE LICA
  Ignoriranje zubobolje i uporno izbjegavanje odlaska stomatologu, može dovesti do ovakve vrlo ozbiljne, pa čak i dramatične situacije. Uzrok je širenje upale iz parodontnog džepa ili inficiranih korijenskih kanala. Osim neugode i boli, ovakvo stanje opasno je za opće zdravlje jer se putem krvi šire mikroorganizmi uzročnici upale. Mogu nastati ozbiljne komplikacije opasne po život (encefalitis, meningitis, sinusitis i sl.)

TRAUMA (PUKNUĆE) ZUBA

Fizička aktivnost odraslih i djece nosi sa sobom mogućnost padova ili udaraca koji će uzrokovati traumu zuba (raznih oblika i težina). Najčešće stradaju prednji zubi, dok su stražnji zubi vrlo rijetko izloženi traumi. Na prvi pogled, ozljede mogu izgledati dramatično, najčešće zbog oštećenja i jakog krvarenja usana i okolnog područja te zubnog mesa. Naravno ovakva dramatična situacija podrazumijeva hitnu stomatološku intervenciju i liječenje.
No kod pojave puknuća zuba koje nije posljedica fizičke sile, trebalo bi posumnjati kako se radi o zubu ozbiljno nagriženim karijesom. I ova situacija zahtjeva hitno stomatološko zbrinjavanje kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje i kako bi se spasilo što više preostalog zuba.

KADA OTIĆI STOMATOLOGU – ODMAH

Karijes, najčešći uzročnik bolesti zubi, u samom početku nije nam uvijek vidljiv. Može proći neko vrijeme do pojave prvih simptoma koji će nas upozoriti na oboljenje zuba, što napredovanjem bolesti dovodi do težih stanja, pa čak i gubitka zuba. Treba reagirati odmah na pojavu prvih simptoma. Stomatolog će obaviti pregled, po potrebi rendgenski snimit zub ili više njih radi boljeg uvida u procese koji su doveli do pojave simptoma. Liječenje upalnih procesa u ranom stadiju može zaustaviti razvoj upale, razvoj težih oblika bolesti i spriječiti gubitak zuba.

stomatološka ordinacija Čeović karijes
karijes je najčešći uzročnik bolesti zubi
stomatološka ordinacija Čeović bol u zubima
na pojavu prvih simptoma odmah otiđite stomatologu

ORALNA HIGIJENA I REDOVNI STOMATOLOŠKI PREGLEDI

Najbolja prevencija bolesti zubi i zubnog mesa je redovno održavanje oralne higijene, što znači pravilno četkanje zubi (dva puta dnevno, svaki puta barem 2 minute) te korištenje zubnog konca, a neće biti loše niti korištenje vodica za ispiranje usta. Uz to, svakako je preporuku barem dva puta godišnje posjetiti stomatologa i obaviti preventivni stomatološki pregled, na kojem se mogu uočiti sve promjene u samo začetku.

stomatološka ordinacija Čeović pranje zubi
redovno održavajte oralnu higijenu
stomatološka ordinacija Čeović posjeta stomatologu
dva puta godišnje posjetiti stomatologa i obavite pregled

Vodite brigu o zubnoj caklini, koristite pastu za zube s fluorom, koji pomaže remineralizirati zubnu caklinu. Ne moramo se odreći slatke hrane ili napitaka, ali njihova umjerena konzumacija pomoći će u manjem nastanku karijesa. Ako se već ne možemo odreći slatkog, možemo nakon konzumacije slatke hrane ili napitka žvakati žvakaću gumu bez šećera, baren 20 minuta, jer će pomaći će uravnotežiti pH vrijednosti u ustima. Žvakaća guma također će pomoći u situacijama kada  ne možemo četkati zube.

NARUČITE SE NA REDOVNI STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)