STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ČEOVIĆ PREOSJETLJIVOST ZUBI

Osjetiti oštru i kratkotrajnu bol u jednom ili više zubi može biti znak preosjetljivih zuba. Ne mora svaki zub biti preosjetljiv, ova pojačana senzibilnost može biti lokalizirana na samo neka područja nekih zubi kao što su donji ili gornji prednji ili stražnji zubi. Ukoliko preosjetljivi zubi nemaju odgovarajuću oralnu njegu,  može doći do erozije cakline ili povlačenja desni , što će vremenom samo dodatno povećati postojeće stanje.

ŠTO JE POJAČANA OSJETLJIVOST ZUBI

Osjetljivost zubi manifestira se pojačanom, kratkotrajnom bolnom reakcijom zubi u dodiru s toplim i/ili hladnim namirnicama ili napitcima. Kako bi stomatolog mogao dijagnosticirati pojačanu osjetljivost zubi pregledom će isključiti postojanje karijesa i upale zubnog živca.

UZROCI PREOSJETLJIVOSTI ZUBI

Zub može biti osjetljiv iz više razloga. Najčešći uzrok je ogoljenje zubnog vrata, koji je normalno prekriven zubnom caklinom ili zubnim mesom. Zubni vrat je mjesto spoja zuba s desnima i prirodno je zub tu najosjetljiviji jer je caklina na tom dijelu najtanja.

Caklina zubnog vrata vremenom postaje tanja i troši se, najčešće prejakim četkanjem. Dugotrajno četkanje zubi uz prejaki pritisak na zube, osim što će pojačano stanjivati caklinu, može biti uzrokom i povlačenjem zubnog mesa što će povećati izloženu površinu zuba vanjskim utjecajima.

Pucanje cakline također može biti uzrokom veće osjetljivosti zubi, a mogu je uzrokovati prejake žvačne sile, škrgutanje zubima (bruksizam), a može se dogoditi zbog neke od ortodontskih nepravilnosti.

KAKO NASTAJE PREOSJETLJIVOST ZUBI

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ČEOVIĆ OSJETLJIVOST ZUBI
zubi mogu reagirati oštrom i kratkotrajnom boli na toplo ili hladno (fotografija Image by Freepik)

Istrošena ili napuknuta zubna caklina ili povlačenje desni, izložiti će mekani, unutrašnji dio zuba (dentin) vanjskim utjecajima. U dentinu se nalaze tisuće mikroskopski malih kanalića usmjerenih prema sredini zuba, mjestu gdje su smješteni živci.

U dodiru s hladnim ili toplim napitcima, oni mogu proći kroz te kanaliće i izazvati reakciju živca, što osjetimo kao kratku i oštru bol.

Osim na toplo/hladno, preosjetljivi zubi mogu reagirati i na kiselu i/ili slatku hranu i pića. Kemijsko djelovanje na zubnu caklinu uzrokom je njenog slabljenja, što dovodi do povećane osjetljivost zuba.

SMANJENJE PREOSJETLJIVOSTI ZUBI

Kada primijetimo preosjetljivost zubi posjet stomatologu bila bi najbolja odluka. Stomatolog će pregledom ustanoviti postoje li patološka stanja koja mogu biti uzrokom povećane osjetljivosti. Ukoliko nema razvijenog karijesa ili upale živca tek tada se može reći kako se radi o povećanoj osjetljivosti zubi. Stomatologu će biti važno doznati kako se povećana osjetljivost manifestira, a to su najčešće dvije situacije:

 • nagla pojava boli koja se nakon nekoliko sekundi počinje smanjivati znak je kako se radio o preosjetljivosti zubi
 • ukoliko bol traje duže od nekoliko sekundi, stomatolog će posumnjati na upalu zubnog živca

PREVENCIJA NASTANKA PREOSJETLJIVOSTI ZUBI

 • pravilna tehnika četkanja četkicom s mekanim vlaknima, dva puta dnevno
 • korekcija krivog zagriza 
 • nošenje udlage kod noćnog škrgutanja zubima (bruksizam) kako bi se spriječilo oštećenje cakline 
 • izbjegavati prekomjernu konzumaciju kisele hrane i pića
 • upotreba zubnih pasti koje klinički dokazano jačaju strukturu cakline
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ČEOVIĆ OSJETLJIVOST ZUBI
pravilna tehnika četkanja četkicom s mekanim vlaknima, dva puta dnevno
stomatološka ordinacija Čeović bravice ortodontskoga aparatića
korekcija krivog zagriza
(fotografija Image by master1305 on Freepik
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ČEOVIĆ PREOSJETLJIVOST ZUBI
izbjegavajte hladne napitke i hranu (fotografija Image by lifeforstock on Freepik)

Ako bi se preosjetljivosti ipak pojavila, pokušajte što manje konzumirati jako hladna/topla pića i hranu. Paste za zube sa mineralima za reparaciju oslabljeno područje zuba mogu pomoći u smanjenju osjetljivosti.  Ipak najbolji savjet dobiti ćete od stomatologa, a može pomoći zaštiti osjetljiva područja.

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)

  naslovna fotografija

  Image by stockking on Freepik