stomatološka ordinacija Čeović ljuskice i krunice

Niste sigurni što odabrati, zubne krunice ili ljuskice kako bi uljepšati svoj osmjeh i poboljšali zdravlje zubi. Oba izbora sigurno će na estetskom planu donijeti znatna poboljšanja, no kada je potrebno očuvati ili vratiti funkcionalnosti, postoje razlike. Naš savjet je prije odluke posjetiti stomatologa, napraviti detaljan pregled i posavjetovati se koji bi rješenje bilo najbolje.   

ŠTO SU ZUBNE KRUNICE

Zubna krunica je nadomjestak kojim se na jednom zubu najčešće pokriva cijela njegova kruna. Najčešće se izrađuju za teško oštećeni zub karijesom ili traumom, i njome se nadomještaju veliki defekti zubne krune. Osim ovih razloga, zubna krunica može biti ugrađena i zbog estetskih nedostataka na prednjim zubima, pa se ugrađuju krunice koje će poboljšati oblik ili boju zuba.

Zubna krunica može dodatno zaštiti zube nakon liječenja unutar korijenskih kanala (endodoncija). Može održati i zube koji imaju velike ispune, a čija je prirodna kruna slaba te kod previše istrošenih zubi.

stomatološka ordinacija Čeović PROTETIKA

MATERIJALI I IZRADA KRUNICA

Napredak tehnologije nije, srećom zaobišao stomatologiju i donio je niz inovacija i poboljšanja. Krunice se danas najčešće izrađuju digitalno pomoću CAD/CAM sustava i to u jednom komadu. Ova inovacija unaprijedila je kvalitetu keramike za izradu krunica i mostova. Danas se samo završni sloj odnosno toniranje i glazura rade ručno. Keramički materijali u pravilu ne mijenjaju boju tijekom godina, pa čak niti kada je izložena pićima i hrani koji bi inače bojali prirodne zube.

Trajnost keramičkih krunica je od 10 do 15 godina, no mogu potrajati i duže ukoliko se o njima brinemo svakodnevno na pravilan način.

IZRADA I UGRADNJA ZUBNIH KRUNICA

Za ugradnju zubne krunice brusi se postojeći zub kako bi se nova kruna zuba mogla postaviti i tako nadomjestiti izgubljeni ili odlomljeni dio. Nakon brušenja, uzima se otisak zuba koji je potreban za preciznu izradu zubne krunice. Dok traje izrada buduće krunice zuba, ugrađuje se privremeni zub. On će poslužiti kao zaštita i spriječiti će bilo kakve eventualne smetnje.

Pacijent dolazi na probu krunice kada je gotova. Ako su zadovoljeni svi funkcionalni i estetski zahtjevi, krunica se trajno fiksira na pacijentov zub (cementiranje zubne krunice).  Ukoliko se na probi uvidi neki funkcionalni ili estetski nedostatak, krunica će se dodatno obraditi i prilagoditi, te će se nakon tog postupka trajno fiksirati na zub pacijenta.

ORALNA HIGIJENA SA ZUBNIM KRUNICAMA

Zanemarivanjem redovne i detaljne oralne higijene, mogu se ugroziti temelji protetskih radova.  Osim minimalno dnevno dva puta temeljitog četkanja zubi, korištenja zubnog konca ili interdentalnih četkica, bilo bi korisno upotrebljavati zubni tuš za uklanjanje bakterije na mjestima do kojih klasična četkica ne može doći. 

ŠTO SU LJUSKICE

Keramičkim ljuskicama mogu se ispraviti položaj, oblik, veličina i boja zubi. Koriste se i za poboljšanje potrošenih ili okrhnutih zubi, smanjenje razmaka među zubima (dijastema), poravnanja zubi, poboljšavanje izgleda tamnih zuba. Keramičkim ljuskicama moguće je ispraviti i druge estetske, ali i funkcionalne nedostatke.

Keramičke ljuskice imaju prirodan izgled jer porculan gotovo savršeno imitira caklinu zuba. Zbog glatke površine neće promijeniti boju, a neće se dogoditi upala ili povlačenja zubnog mesa. Keramičke ljuskice (veneers) su tanki keramički nadomjesci. Adhezivno se cementiraju na prednju površinu zuba, a krajnji rezultat je vrhunska estetika i lijep prirodan osmijeh.Ugradnja keramičkih ljuskica je minimalno invazivni zahvat pri kojem se uklanja minimalno tvrdog zubnog tkiva (manje nego za potpune keramičke krunice). Keramičke ljuskice izrađuju se prema uzetom otisku, a cijeli postupak traje nekoliko dana.

stomatološka ordinacija Čeović ljuskice

KADA ODABRATI KERAMIČKE LJUSKICE

Za ljepši i blistaviji osmjeh, ispraviti oblik zuba, smanjiti razmak među zubima ili riješiti ostale estetske može odabrati ugradnju keramičkih ljuskica. Preduvjet je postojanje prirodnih zubi koji nisu u većem postotku prekriveni ispunima.

Keramičke ljuskice mogu se koristiti i umjesto kompozitnog materijala korištenog za izradu ispuna (plombi). Takvi nedostatci najčešće su vidljivi na prednjim zubima na kojima se više puta korištene plombe, koje vremenom promijene boju, pa zub više nema prirodan izgled i sjaj zdrave cakline.

OPIS TRETMANA

 • Prvo korak je detaljni stomatološki pregled,  kojim će se ustanoviti da li je ugradnja ljuskica moguća. Za ugradnju keramičkih ljuskica potrebni su prirodni zubi koji nisu ispunjeni s više od 50% ispuna. Tretman izbjeljivanja zubi je opcionalan. Najčešće se radi kako bi promjena boje između prirodnog zuba i keramičke ljuskice za zube bila što manja.
 • Ako je stomatolog ocijenio da su ispunjeni svi važni preduvjeti za ugradnju ljuskica, počinje se s minimalnim brušenjem zuba (izravnanje osmjeha i postizanje idealne linije osmjeha) i uzimanjem otiska.
 • Prema otisku zuba zubotehnički laboratorij izrađuje keramičke ljuskice. Za vrijeme izrade keramičkih ljuskica, zubi će se zaštiti privremenim ljuskicama.
 • Kada su keramičke ljuskice izrađene, radi se proba. Ukoliko je potrebno, moguće je napraviti potrebne ili predložene korekcije (prosječno trajanje korekcija je nekoliko dana).
 • Nakon postizanja idealnog estetskog i funkcionalnog rezultata, keramičke ljuskice se trajno cementiraju, a nakon toga pacijenti se mogu odmah  vratiti svom životu. Cijeli proces u potpunosti je bezbolan i nježan i neće našteti desnima

NAKON TRETMANA

Prvih nekoliko dana nakon ugradnje keramičkih ljuskica moguća je pojava blage preosjetljivosti. Preporuka je u tom vremenu ne konzumirati vrlo vruću ili hladnu hranu / pića i svakako bi bilo dobro jesti mekanu hranu. Kada osjetljivost nestane, možete se vratiti uobičajenim prehrambenim navikama.

Kako bi se osiguralo što dulje trajanje keramičkih ljuskica, važno je održavanje vrlo dobre oralne higijene. Zube je potrebno četkati minimalno dva puta dnevno na jednak način kao i kod četkanja prirodnih zubi. Ne zaboravite i na redovito čišćenje interdentalnog prostora. Posjetom stomatologu barem dva puta godišnje izbjeći će se većina problema i osigurati će se dugotrajnost keramičkih ljuskica.

ŠTO ODABRATI – POSLUŠAJTE SAVJET STOMATOLOGA

I sa ljuskicama i sa zubnim krunicama značajno će se poboljšati izgleda zuba, no ključna razlika je dio zuba koji želimo prekriti. Zubnim krunicama prekrivamo cijeli zub, a ljuskicama prekrivamo prednji dio zuba. Ukoliko ste dobrog oralnog zdravlja i želite estetsko poboljšanje, najčešće će preporuka biti ugradnja ljuskica. Ako se radi o zubu koji endodonski liječen, koji je oslabljen karijesom ili je pretrpio traumu, najčešće će biti preporuka ugradnja zubne krunice.

Kako bi odabir bio ispravan poslušajte savjet stomatologa, koji će prije bilo kakvog prijedloga pacijentu napraviti objektivan uvid stanja zuba. Tek tada možete biti sigurni kako će buduću nadogradnja zuba biti upravo ono što ste očekivali.

NARUČITE SE NA STOMATOLOŠKI PREGLED

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Broj telefona (obavezno)

  Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

  Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)