Redovno održavanje higijene zubi i usne šupljine trebala bi biti svakodnevna rutina. Stomatolozi odavno educiraju kako i koliko često pravilno četkati zube i njegovati desni. Često se dešava kod pacijenata sa ugrađenim ljuskicama, krunicama, implantatima, mostovima, ili protezama izostanak redovnog održavanja oralne higijene, što je potpuno pogrešno. U takvim slučajevima redovna oralna higijena protetskih i estetskih nadomjestaka zapravo traži  čak intenzivnije održavanje higijene nego kod osoba koji nemaju ugrađene protetske ili estetske nadomjestke.

Radi boljeg razumijevanja potrebe redovnog i pravilnog održavanja ugrađenih protetskih ili estetskih nadomjestaka, potrebno je biti upoznat s problemom nakupljanje ostataka hrane na područjima koja ne možemo vidjeti. Upravo su ta mjesta, a to su prostori između nadomjestaka i zubnog mesa, kao i između dva ili više nadomjestka (krunice, ljuskice, implantati), pogodna za rast bakterija koje mogu uzrokovati dodatne i ne tako male probleme.

PRAVILNO ODRŽAVANJE PROTETSKIH NADOMJESTAKA

stomatološka ordinacija Čeović - pravilno četkanje zubi
četkajte zube pod kutom od 45°

Savjeti koje stomatolozi daju svojim pacijentima o pravilnom pranju zubi, vrijede i za pravilno održavanje stomatoloških protetskih i estetskih nadomjestaka. Najbolji rezultati četkanja zubi, ali i protetskih i estetskih nadomjestaka, postižu se ako se četkica drži pod kutom od 45 stupnjeva. Preporuka je prvo četkati vanjsku, a poslije unutarnju površina zuba, a zatim sve grizne plohe svih zubi. Također je preporuka četkanje jezika i lagano masiranje zubnog mesa kružnim pokretima.

Ne zaboravimo na redovito korištenje zubnog konaca ili interdentalnih četkica. Međuzubni prostor gotovo je nemoguće potpuno očistiti samo četkanjem zubi. Međuzubni prostor otprilike čini gotovo 33% posto ukupne površine naših zubi i vrlo je važno održavati ga čistim. Ovo je vrlo važno i kod čišćenja stomatoloških protetskih ili estetskih nadomjestaka. Kod nabave zubnog konca odaberite onaj koji vam najviše odgovora, ovisno o vrsti protetskih ili estetskih nadomjestaka.  

Vodica za ispiranje usta može itekako biti od pomoći u dodatnom uklanjanju bakterija nakupljenih između zubi i protetskih nadomjestaka. Osim uklanjanje bakterija, zubne naslage (plak) će se sporije stvarati na površinama zubi ili protetskim nadomjescima. Vodice za ispiranje vrlo dobre su kao nešto trajniji osvježivač daha.

stomatološka ordinacija Čeović električna četkica za zube
dva puta dnevno četkanje zubi je temelj oralne higijene
stomatološka ordinacija Čeović - trajanje ortodonske terapije
koristite zubni konac ili interdentalne četkice za temeljito čišćenje
stomatološka ordinacija Čeović - vodica za ispiranje usta
vodica za usta može pomoći ukloniti bakterije

KAKO BOLJE ODRŽAVATI ORALNU HIGIJENU?

Nažalost mnogi odrasli pacijenti neadekvatno i/ili neredovito četkaju zube i ne vode dovoljno brige o oralnoj higijeni. Kako bi oralna higijenu učinili je još boljom , možemo se poslužiti najnovijom tehnologijom u oralnoj higijeni.

Pacijentima sa ugrađenim mostovima, implantatima, krunicama ili ljuskicima, ali i svima ostalima,  mogu pomoći električne četkice koje imaju razne korisne funkcije. Nekoliko vodećih proizvođača imaju u svojoj ponudi razne modele električnih četkica. Osnovni modeli u pravilu pružaju bolje i brže četkanje zubi, a samo nešto bolji modeli opremljeni su i senzorom pritiska na površinu zubi. Napredniji modeli temelje se na ultrasoničnoj i/ili pulsirajučoj tehnologiji.

modela je puno, na vama je odabrati koji vam odgovara

Ovi modeli mjehuriće paste za zube „guraju“ duboko u interdentalni prostor i po liniji spoja zuba i zubnog mesa, te usmjeravaju tekućinu duboko između zubi kojeg klasična četkica ne može doseći.

Za čišćenje svakog dijela zubi, ali i prostora između zubi i krunica ili mostova te površinske dijelove implantata, u ponudi su interdentalni tuševi. Njihova osnovna uloga je čišće prostora među zubima i tako pomažu u sprečavanju nastanka karijesa u tim teško dostupnim mjestima.  

interdentalni tuševi mogu pomoći u čišćenju međuzubnog prostora

NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš email (obavezno)

    Broj telefona (obavezno)

    Odaberite uslugu/tretman(obavezno)

    Napišite datum i vrijeme dolaska (obavezno)